Další savci lesa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Lasicovité šelmy.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
Savci lesa šelmy.
Ještěři.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Trénink v určování savců ČR
Hmyzožravci (Insectivora)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Autorka: Zuzana Němečková
Hmyzožravci.
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Matyáš Kvapil projekt: NETOPÝR
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Ekosystém park Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Obratlovci obojživelníci.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Živočichové u vody 3. ročník.
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
VEVERKA OBECNÁ.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SAVCI (Mammalia).
LOUKA živočichové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Veverka známá neznámá.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Název projektu: Živá příroda ve škole
Ekosystém les Živočichové
Veronika Borecká VIII.A
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
KRTEK OBECNÝ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_32_INOVACE_15 15 hmyzožravci autor: Mgr. Helena Žovincová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Hmyzožravci Klára Dominová 3. A.
Živočichové v lese 3. ročník.
ŽIVORODÍ SAVCI PLACENTÁLOVÉ.
VY_32_INOVACE_E – Př4 – okolí lidských obydlí
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

Další savci lesa

Hmyzožravci krtek, ježek, rejsek živí se hlavně hmyzem většinou jsou drobní s protáhlou lebkou a malou mozkovnou jedním ze znaků je chrup složený z velkého počtu (26-48) špičatých a tvarově podobných zoubků

Ježek evropský

Tělo dospělého ježka kryje na hřbetě a na bocích 6000-8000 bodlin Tělo dospělého ježka kryje na hřbetě a na bocích 6000-8000 bodlin. Vznikly přeměnou chlupů, jsou 2-3 cm dlouhé a vybíhají v pevnou ostrou špičku. Zaznamená-li ježek něco podezřelého, v mžiku se promění v ostnitou kouli, do které není snadné se dostat. Ježek není v potravě vybíravý. Jeho jídelníček zahrnuje především na zemi žijící bezobratlé živočichy, občas si ho doplní menšími obratlovci (žáby, malí hlodavci, ptáci, hadi včetně zmije!). Nejčastěji v říjnu se ježkové ukládají k zimnímu spánku.

Krtek obecný

Krtek má přední tlapky dobře uzpůsobené k hrabání; jsou svalnaté, vyvrácené a s velkými drápky. Žije v podzemí, kde buduje chodby jednak obytné, ale také okružní, ve kterých loví potravu. Přitom tvoří na povrchu typické hliněné hromádky zvané krtince. Živí se převážně bezobratlými živočichy, které vyhledává pomocí sluchu a čichu. Mezi jeho potravu patří hlavně žížaly, hmyz a jeho larvy. Žížaly ochromuje kousnutím do nervového centra a skladuje je jako zásoby na horší časy. 11-16 cm

Rejsek obecný

Rejsek obecný měří průměrně 5-8 cm Ocas tvoří 50 % délky těla. Rejsek obecný má malé oči, protaženou hlavu do úzkého čenichu. Ušní boltec je zcela nebo z větší části skryt v srsti. Rejsci jsou aktivní po celý rok, do zimního spánku neupadají. Spatřit je můžeme jak ve dne, tak i v noci. Rejsek je typický hmyzožravec, tudíž se živí převážně hmyzem, ale i slimáky, pavouky, červy a mršinami obratlovců, výjimkou není ani kanibalismus. Za den musí rejsek zkonzumovat kolem ¾ své celkové hmotnosti, aby mohl vůbec přežít.

Letouni V ČR – netopýři – chránění zákonem blanitá, kožovitá křídla umožňují aktivní létání prsty na netopýří noze nesměřují dopředu, ale dozadu, tím jsou přizpůsobeni k zavěšování hlavou dolů netopýr vydává ultrazvukové vlny, pomocí nichž dokážou rozpoznat i v naprosté tmě překážku, jedince stejného druhu a především kořist -tomuto způsobu orientace se říká echolokace všichni naši letouni upadají do zimního spánku živí se hmyzem většina druhů žije společensky

Netopýr velký

Netopýr velký má rád otevřené řídké lesy, ale je schopný se přizpůsobit i soužití s člověkem, kdy si nocuje na půdách starých domů, méně často v dutinách stromů či opuštěných ptačích budkách. Zimuje v přírodě v jeskyních nebo ve sklepech a štolách. Netopýr velký loví za tmy, pozdě večer a v noci. Loví větší hmyz, živí se především nočními motýli a brouky, které lokalizuje pomocí ultrazvuku. Chytají a požírají je za letu.

Hlodavci jsou zdaleka nejpočetnější řád z celé skupiny savců většinou jde o menší živočichy jejich charakteristickým rysem jsou zuby - přední řezáky jsou přeměněny v hlodáky, které neustále přirůstají hlodavec, který nemá delší dobu možnost zuby obrušovat, zemře hlady, protože přerostou natolik, že s nimi již žádnou potravu neukousne

Veverka obecná

Veverka obecná je v ČR chráněným druhem. Má huňatý ocas, který jí pomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který využívá jako „pokrývku“ těla při spánku. Veverka žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života. V dutinách stromů, v korunách stromů, obývá kulovité hnízdo, ve kterém spí a přivádí na svět mláďata. Do pravého zimního spánku neupadá, střídá období klidu s obdobím, kdy si hledá oříšky a šišky. Jídelníček si zpestřuje houbami, ovocem a drobnými živočichy.

Myšice lesní

Od myši domácí se liší kontrastním zbarvením, jelikož mají na rozdíl od nich čistě bílé břicho. Myšice lesní je typický noční hlodavec, rychle běhá, skáče do výšky několik desítek cm a skvěle šplhá po keřích i stromech, přičemž si pomáhá dlouhým ocasem. Většinu své potravy hledá na zemi, kde pojídá semena, plody a živočišnou stravu – hmyz, hlemýždi, slimáci, v létě i zelené části rostlin a houby. Na podzim ráda vyhledává lidská obydlí, kde se na rozdíl od myši domácí dá lehce chytit do pastiček.  

Ostatní lesní savci Řád HMYZOŽRAVCI – protáhlý čumák s drobnými, ostrými zoubky, živí se drobnými živočichy, hlavně hmyzem přispívají k biologické rovnováze: ježek - bodliny, zimní spánek krtek – přizpůsoben životu pod zemí rejsek – bývá zaměňován s myší Řád LETOUNI – let pomocí kožní blány, aktivní v noci - orientace pomocí echolokace (odraz ultrazvuku od překážky): netopýr - v ČR chráněný Řád HLODAVCI – ostré hlodáky =přední zuby, které neustále dorůstají, býložravci nebo všežravci veverka - výborně šplhá a skáče po stromech myšice– rychle běhá, skáče, šplhá po stromech

Závěr: Opakování: Popiš hlavní znaky hmyzožravců, které hmyzožravce žijící v lese znáš? Mají v přírodě nějaký význam? Popiš hlavní znaky netopýrů. Vysvětli, jak se orientují v prostoru. Popiš hlavní znaky hlodavců. Které lesní hlodavce znáš? Co o nich víš?