Brownův pohyb, difuze, osmóza Miriam Bajgarová, 2.B
Brownův pohyb Náhodný pohyb mikroskopických částic v kapalině nebo plynu Tento pohyb byl zaznamenám poprvé v roce 1827 biologem Robertem Brownem Podstatu tohoto jevu objasnil v roce 1905 Albert Einstein, vycházel z kinetické teorie látek
Brownův pohyb
Brownův pohyb Pokus: Molekuly částic do sebe narážejí rychleji při zvyšování teploty
Difuze Proces rozptylování se částic v prostoru
Difuze V různých skupenstvích: Plyny – největší kinetická energie, proto difuze probíhá rychleji Kapaliny – částice se po sobě jen posouvají Pevné látky – zde také probíhá difuze, látky difundují
Difuze
Difuze Význam: Tento jev se velmi významně podílí na mnoha biologických, chemických i fyzikálních procesech Používáme v podobě čaje, cukru nebo i kompostu
Difuze Účast difuze na osmotických jevech: Koncentrované látky si své si své rozpouštědlo „přitáhnou“ k sobě, dokážou při tom vyvinout sílu, která může být větší než síla gravitační, této síle říkáme osmotická
Osmóza Je to určitý specifický případ difuze Difúze vody skrz polopropustnou membránu Membrána musí bát propustná pro rozpouštědlo, ale ne pro rozpuštěné látky Osmotický tlak způsobuje rozdělení vstupního proudu na permeát a koncentrát
Osmóza
Konec Děkuji za pozornost!