Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Záznamová média.
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Periferní zařízení počítače
na interaktivní tabuli
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
PC komponenty.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Rozdělení technického vybavení PC
Hardwarové vybavení počítače
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Hardware a software.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťová média.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Počítač a jeho složení.
HARDWARE 2. část.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HARDWARE Co je to ?.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vypracoval / Roman Málek
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk – fyzická struktura
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Číslicové počítače II OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-017

Pevný disk (Hard disk - HDD)  Je vnější paměť počítače. Programy a data se zde ukládají na magnetické paměťové médium a zůstávají zde uložena i po vypnutí počítače. Pevný disk obsahuje:  médium na kterém jsou umístěna data  magnetické hlavy pro zápis a čtení dat  mechaniku pro pohyb hlav  motorek pro otáčení disku  řadič

Pevný disk (Hard disk - HDD) Řadiče pevných disků  Řadiče pevných disků jsou řídícím centrem diskové jednotky.  Provádějí správné vystavení hlav, organizují zápis a čtení, zajišťují ve spolupráci s rozhraním a sběrnicí přenos dat mezi diskem a procesorem.

Pevný disk (Hard disk - HDD)  Úkolem řadiče je vyhledat data na povrchu disku.  Pro tuto činnost potřebuje znát přesnou geometrickou polohu zapsaných dat.  Povrch disku je proto rozdělen na stopy, sektory a alokační bloky – tzv. clustery.  Stopy, sektory a alokační bloky musí být očíslovány. Tomuto procesu se říká fyzické formátování a provádí jej výhradně výrobce pevného disku.  Kapacita HDD se pohybuje ve stovkách GB až jednotkách TB.

Pevný disk (Hard disk - HDD) Zásady práce s pevným diskem  chránit před otřesy  uvědomit si, že se povrch disku nejvíce opotřebovává při zapínání a vypínání  pozor na prudké změny teplot  zálohovat data

Kompaktní disk (Compact Disk – CD-ROM)  Je periferním zařízením, které slouží ke čtení a přenosu programů a dat do počítače.  Skládá se z mechaniky a z médií (nosičů dat).  Kapacita CD ROM média je 650 resp. 700 MB.  Dnes jsou CD ROM mechaniky nahrazovány DVD mechanikami a DVD médii  Kapacita DVD média je 4,7 GB až 18,8 GB

Zobrazovací soustava  Je nejviditelnější, nejdražší a energeticky nejnáročnější částí počítačové sestavy.  Obraz vytváří počítač pomocí zobrazovacího adaptéru (grafická karta) a disleje (monitoru).  Každá zobrazovací soustava může pracovat ve dvou základních režimech – textovém a grafickém.

Zobrazovací soustava  Textový režim je starší možností.  Obrazovka je rozdělena na políčka, která tvoří 80 sloupců a 25 řádků. Jeho výhodou jsou malé nároky na hardware a rychlost, nevýhodou je slabá estetika.  Grafický režim – princip spočívá v rozdělení obrazovky do matice bodů. Rozsvícením určitých bodů lze vytvářet libovolný text, obraz nebo animaci.

Tiskárny  Tiskárny můžeme zařadit mezi výstupní zařízení počítače.  Jsou to zařízení na tisk dokumentů.  Můžeme je rozdělit podle principu činnosti na:  jehličkové  inkoustové  laserové

Tiskárny  Jehličkové tiskárny bývají obvykle černobílé a dnes už se téměř nepoužívají.  Inkoustové tiskárny bývají barevné a v profesionální praxi se používají málo, jsou určeny spíše pro domácí použití.  Laserové tiskárny bývají často černobílé, ale mohou být i barevné. V profesionální praxi se používají nejčastěji pro svou velmi dobrou kvalitu tisku a vysokou rychlost tisku dokumentů

Číslicové počítače  Kromě klasických osobních stolních počítačů jsou používány i počítače přenosné (notebooky).  Tyto mají výhodu v tom, že kromě napájení ze sítě mohou pracovat i při výpadku elektrické energie v rozvodné energetické síti a jsou mnohem menší.  Jsou tak snáze připojitelné pomocí speciálních kabelů ke sběrnicím motorových vozidel určených pro diagnostiku.

Software osobního počítače Software osobního počítače tvoří:  operační systém  aplikační software.  Operační systém má za úkol komunikovat s obsluhou počítače na přijatelné úrovni.  K tomuto účelu nejvíce používá klávesnice a myš počítače.  Mezi dost používané služby operačního systému patří spouštění aplikačních programů.

Software osobního počítače  Aplikační software tvoří speciální programy používané uživatelem.  Aplikační programy byly vytvořeny podle požadavků uživatele a mají speciální určení.  Patří mezi ně kancelářské programy jako např. Microsoft Office, anebo speciální programy používané v autoopravárenství jako např. programy pro účetnictví, skladování, vyhledávání náhradních dílů motorových vozidel apod.

Software osobního počítače  Speciální programy používané v autoopravárenství mohou komunikovat se speciálním přídavným hardwarem, který plní speciální funkce (např. paměťový digitální osciloskop, vyvažovačka kol apod.).  Speciální aplikační software tvoří programy pro diagnostiku motorových vozidel.

Software osobního počítače  Mezi nejpoužívanější operační systémy osobních počítačů dnes patři:   Windows 7  Windows Vista  Windows XP  Windows server 2000, 2003 a 2007  Unix  Linux

 Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

Literatura  M. Antošová, V. Davídek: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008  53D8F ECFBC DA285.html