Východiska pro náš kurz 5HP502 Hospodářská politika není apolitická V ekonomii není žádná jednotlivá osoba vlastníkem celé pravdy Pravda je velmi subjektivní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Převody nedočerpaných prostředků organizačními složkami státu
Advertisements

František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Veřejné finance v ČR, rozpočtová politika
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Makroekonomické aspekty pomoci Role hospodářské politiky v rozvojových zemích.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Monetární a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Fiskální hospodářská politika Fiskální hospodářská politika Ekonomie veřejného sektoru 3. přednáška Eva Tomášková Katedra finančního.
Základy ekonomie Seminář 10..
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Fiskální hospodářská politika
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Fiskální politika Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Koncepční přístupy k hospodářské politice
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Východiska pro náš kurz 5HP502 Hospodářská politika není apolitická V ekonomii není žádná jednotlivá osoba vlastníkem celé pravdy Pravda je velmi subjektivní (a politická) Není nic zadarmo Žádné zdroje nemají anonymní původ Neexistují kouzelné skříňky (kouzelná řešení) Svět se skoro vždy chová jinak než politici chtějí (a analytici predikují)... Nejdůležitější informace zpravidla dorazí do rozhodovacích nejpomaleji, nebo jsou přehlédnuty nebo nesprávně vyhodnoceny Obchodníci si zpravidla informace všímnou dříve než analytici, analytici dříve než manažeři a manažeři dříve než politici

Příklad - Euro (bude na toto téma přednáška) Yves-Thibault de Silguy: „Euro poskytne stabilní a zdravý makroekonomický rámec“ Během 10 prvních let existence eura: spekulativní bublina na trhu IT a CT ( ) hospodářská recese, resp. stagnacw v důsledku splasknutí této bubliny ( ) v reakci na to vlna extrémně uvoněné měnové politiky... vedoucí mj. k bublině na trhu nemovitostí ( ) a k extrémní úvěrové emisi... ženoucí rovněž rychlý (ale nezdravý protože nevyvážený) růst průmyslu a ekonomiky a nezabránivší (a naopak zřejmě přiživující) ekonomickému otřesu let

Východiska 2 Národohospodářská rozhodnutí nemají měřitelné alternativy: nelze změřit nenastalou alternativu Lze změřit, že někdo zvýšil svůj užitek na úrok někoho jiného, avšak nelze změřit zda se užitek zvýšil všem Důsledek: neexistuje optimální řešení, existují pouze řešení nejméně špatná Nelze vyhovět všem = neexistuje win-win řešení... a navíc... Když někdo získá, jiný ztrácí (sektorově, intertemporálně) Každé řešení má své náklady Výsledné řešení (rozhodnutí) je ovliněno (určeno) politikou a tlakem lobby: opakujeme tvrzení, že hospodářská politika není apolitická

Východiska 3 Experimenty většinou nevycházejí, nebo jsou špatně intepretovány jejich výsledky Modely a modelování jsou utitečným pomocníkem pro disciplinování myšlení, jejich přeceňování však vede až k tragickým rozhodovacím chybám Konstantou je nebezpečí arogance politiky a populismu politiků, ignorování ověřených zkušeností (viz fiskální impuls k oživení ekonomiky) - empirii a teorii však nelze ignorovat (bude přednáška o fiskálních reformách) V historii tržní ekonomiky se ještě nenašla vláda která by uměla nedostatky trhu (pokud se shodneme na jejich vymezení) vyřešit Řešením však není politikům hospodářskou politiku odebrat Své chyby má trh i vláda, které to jsou, je věcí debaty a politického názoru

Příklady politických hrátek Problém anonymizace veřejných výdajů... a veřejného dluhu... Hrátky se sektorovým a intertemporálním rozložením nákladů (vyšší daně či vyšší dluh) „zdaníme banky“ „Výplata klientů zkrachovalých kampeliček z Fondu pojištění vkladů nezatíží daňového poplatníka“

Co se také může stát Výsledkem vládních intervencí mohou být často nepředvídatelné změny trhu. Cíle a koncepty vládních zásahů jsou často nedomyšlené, protože politikové nemají přesné znalosti o té části trhu, kterou chtějí nějakým způsobem regulovat. Řešením včerejších problémů zakládáme problémy zítřejší Vládní intervence nejsou zadarmo! Jsou realizovány z peněz daňových poplatníků, tedy nás všech. Samotný proces přesunovaní bohatství od jedné skupiny k druhé svádí k tzv. dobývání renty a potenciální korupci.

Příklady k hospodářsko-politické debatě šrotovné investiční pobídky fiskální stimuly školné na VŠ zdravotnické poplatky garance vkladů devizové intervence euro/EU Konsolidovat veřejné finance i za cenu částečné ztráty outputu? Má měnová politika přihlížet k vývoji ceny aktiv a snažit se tento vývoj ovlivnit? Měla by vzniknout „fiskální rada“? Pakt stability a růstu – co s ním?

Příklady k hospodářsko-politické debatě 2 Kdy je deficit veřejných rozpočtů nadměrný (a kdy už nikoliv)? Koordinace fiskálních politik EU: úspěch nebo neúspěch? Které argumenty hovoří ve prospěch urychlení našeho vstupu do eurozóny a které naopak indikují opatrnost? Změnila krize něco na výhledu našeho vstupu do eurozóny? Postačí vyšší tempo ekonomického růstu a nižší dynamika rozpočtových výdajů k tomu, aby se „sám“ vyřešil problém deficitů rozpočtu a veřejného dluhu? Jak moc jsme „jiní“? (Česká ekonomika je mimořádně otevřená a silně integrovaná do globalizované ekonomiky – implikace pro autonomii hospodářské politiky)

Svět před Keynesem výkyvy hospodářského cyklu jsou zásahem “vyšší moci” státní výdaje zabezpečují pouze základní funkce státu (veřejné rozpočty však nejsou zdaleka vždy vyrovnané) neexistuje fiskální politika s cílem vyrovnávat výkyvy hospodářského cyklu a také mnohem nižsí daně, ale i mnohem vyšší cla měna navázána na drahý kov – přes kátkodobé výkyvy ceny dlouhodobě pozoruhodně stabilní měnové kurzy pevně determinovány obsahem drahého kovu neexistují plovoucí kurzy, změny (např. v reakci na nerovnováhu OB a PB) devalvacemi či revalvacemi úrokové sazby vyplývají z nabídky a poptávky (po úvěrech) na finančních trzích a dlouho vlastně ani neexistovaly centrální banky v dnešním slova smyslu (jsou víceméně až výdobytkem 20. století)

Svět (resp. hospodářská politika) podle Keynese … prioritním hospodářským cílem vlády je zabezpečení stabilního hospodářského růstu. Vláda má možnost i povinnost k tomu používat fiskální a měnovou politiku v době krize může vláda utráce na dluh aby povzbudila ekonomiku, ale v době hospodářské konjunktury musí stat mít rozpočet v přebytku a dluhy vzniklé během krize splácet stabilita domácí cenové hladiny by měla mít přednost před stabilitou měnového kurzu

… a vulgární praktická aplikace Keynesiánské politiky a její důsledky na rozpočtovém deficitu nezáleží, zadlužovat se lze téměř neomezeně reálnou hodnotu veřejného dluhu lze inflačně erodovat emisí peněz (závislost centrálního bankovnictví) praktická ukázka: “jsme přece zadluženi méně než je M. hranice 60%” Důsledky: ztráta důvěry veřejnosti ve stabilitu měny (bude přednáška o měnové politice) bobtnání státních dluhů do neúnosných výšek (bude přednáška o fiskální politice)

“Issues„ hospodářské politiky Problém různých časových horizontů (vláda, centrální banka, finanční instituce, spotřebitelé...) Problém přenášení nákladů Problém přenášení rizika Problém asymetrie informací (jejich zpoždění a nesymetrické rozložení) Problém emoce vs. racionalita

“Issues„ hospodářské politiky Problém očekávání (očekávání jako hybný motor ekonomiky) Fenomén “vested interests“ Fenomén zakrývaných motivů Fenomén „kapka v moři“