Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 4. 4. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Neživá příroda – Slunce
Tropické deštné lesy VY_32_INOVACE_Ze z 2
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
RENESANCE A HUMANISMUS
postup tvorby prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Vyhledávání dopravního spojení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New.
Humanismus, vynález knihtisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Neživá příroda - vzduch
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Rok 1989 – sametová revoluce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Chráněná území v České republice
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
zpracovaný v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tvar, velikost a pohyby Země
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Transkript prezentace:

Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 11 název Počátek novověku anotace Žáci poznají příčiny a důsledky objevných cest. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – vědět o důsledcích objevných cest a poznávání nových civilizací druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník8.

Poznávání světa Jaký tvar má Země? Jaký tvar má Země? Dějiny lidstva jsou už odpradávna doprovázeny různými vymyšlenými příběhy o stvoření světa. Lidé si Zemi představovali různě – jako placku, jako stočeného hada apod. Názor církve na stvoření světa: Střídání dne a noci dle nich stvořil Bůh, když řekl: „Buď světlo!“ Potom shromáždil vodu do moře a stvořil trávu, rostliny a stromy, na kterých roste ovoce. Bůh stvořil slunce, měsíc, hvězdy. Pak stvořil zvířata a nakonec i člověka, který měl panovat nad všemi tvory. Pak Bůh pohlédl na vše, co stvořil za 6 dní a 7. den odpočíval.

Mýty a legendy Jsou to příběhy z dávných dob, které jsou částečně nebo úplně vymyšlené. Tyto představy se začaly měnit až s rozvojem objevování vzdálených krajin, obchodem ve 14. a 15. století, kdy cestující pluli po moři a cestovali po souši.

Italští obchodníci V Evropě se rozvíjel námořní obchod a řemeslná výroba, především v Itálii. Zboží z Benátek, Florencie a Janova se prodávalo až v daleké Indii a naopak. Velké bohatství italských měst měnilo jejich život i názory.

Středověký trh

Změna názoru na stvoření světa S cestováním se měnily i představy lidí o světě, nechtěli se již podřizovat jedinému názoru církve, chtěli žít podle svého. S rozvojem řemesel a obchodu se mění i pohled lidí na pozemský život. Začali více věřit rozumu a vědeckému zkoumání.

Knihtisk Velkou událostí pro středověké obyvatele byl vynález knihtisku. Vynalezl ho německý tiskař Johann Gutenberg. Do té doby se knihy opisovaly ručně, což bylo velmi namáhavé a zdlouhavé. Pomocí tištěných knih se k lidem dostávaly nové názory matematiků a astronomů (lidé zkoumající vesmír), že Země je kulatá a otáčí se kolem Slunce.

Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, ISBN s. 93 – 95.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Středověký trh