Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
Vzájemná hospitační činnost
Didaktické prostředky
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
e-learning Lucie Rohlíková
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Didaktické prostředky
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Didaktické formy.
Praxe KS VOŠ JABOK + ETF UK
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Plánování prvních kroků
Didaktické metody Androdidaktika.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Transkript prezentace:

Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni Blended learning ve vzdělávání akademických pracovníků aneb Ke konstruktivismu konstruktivisticky Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni

Projekt Konstruktivismus v praxi vysokých škol Cíl projektu: seznámit začínající akademické pracovníky s principy konstruktivistické výuky, motivovat je pro využití konstruktivismu v jejich vlastní pedagogické praxi.

Konstruktivismus versus instruktivismus Východiska: Srovnání konstruktivismu a instruktivismu, hledání funkčního uplatnění obou přístupů ve výuce, příklady nenahraditelnosti instruktivních výukových metod, výhody metod konstruktivistických, příklady funkčního uplatnění konstruktivistických výukových metod, metody kritického myšlení.

Tři formy vzdělávání Blended learning: prezenční hromadná a skupinová výuka distanční výuka – on-line kurz individuální konzultace tutorů s účastníky vzdělávacího programu Didaktický princip: učení se vlastní činností (learning by doing) Když je muž hladový, můžeš mu dát rybu, ale mnohem lepší je dát mu prut a naučit ho, jak si ji má chytit sám. Čínské a africké přísloví Délka vzdělávacího programu: 2 měsíce

Struktura vzdělávacího programu

On-line kurz Struktura kurzu: Úvod 7 kapitol 20 studijních článků 5 diskuzních fór 3 úkoly 2 autotesty 2 dotazníky https://moodle.zcu.cz/

Tutorské vedení v tandemu Každý tutor je odpovědný za jednu studijní skupinu. Oba plní 4 typy tutorských rolí: Roli pedagogickou - společně rozvíjejí odbornou diskuzi, - individuálně poskytují zpětnou vazbu členům své skupiny, - individuálně poskytují konzultace jednotlivým členům své skupiny. Roli řídicí - společně řídí učební aktivity na tutoriálech i v on-line kurzu. Roli sociální – společně sestavují skupiny a podporují práci ve skupinách. Roli technickou – odstraňují případné technické problémy v on-line kurzu. Výhody tutorování v tandemu: Tutoři se navzájem doplňují. Mohou působit jako sehraný tým, ale zároveň představit dva přístupy k tematice (aktivista versus skeptik). Účastníci kurzu jsou inspirováni dvěma styly tutorského vedení. Dobrá zkušenost a zážitky z on-line kurzu motivovaly dva účastníky prvního běhu vzdělávacího programu k rozhodnutí, že připraví vlastní on-line kurz pro podporu výuky svých disciplín. Domluvili se na spolupráci - tj. rovněž naplánovali přípravu a vedení kurzu v tandemu.

Úvodní tutoriál Cíl: motivační a socializační Vliv průběhu úvodního tutoriálu na průběh kurzu: aktivní účast 17 účastníků kurzu v diskuzi Slabší účast v diskuzi: 5 účastníků, kteří se úvodního tutoriálu nemohli zúčastnit „Vzhledem k nedostatku času jsem se diskusí bohužel aktivně nezúčastnila. Ale diskuse jsem poctivě pročítala a komunikace ostatních byla naprosto vyčerpávající.“

Průběžný tutoriál Cíl: Prezentace skupinových úkolů: návrhy různých možností využití konstruktivistických přístupů na přednášce, semináři nebo cvičení ve výuce technických, jazykových či ekonomických disciplín Princip sestavení skupin: 2 – 4 účastníci ze stejného pracoviště Výsledky: prezentace vykazující značnou míru tvořivosti doprovázené odbornou diskuzí, zpětná vazba od kolegů i tutorek

Závěrečný tutoriál Skupinová práce Hodnocení didaktické transformace disciplín vyučovaných účastníky kurzu v 6 tematických oblastech: Motivace Zkušenost Aktivita Kooperace Pluralita Reflexe Účastníci v menších skupinách dostali anonymní řešení od všech ostatních vždy k jednomu tematickému okruhu. Úkol: shrnout téma a kriticky zhodnotit náměty jednotlivých účastníků. Na základě diskuze pak v on-line prostředí účastníci své náměty upravili a doladili.

Evaluace Pozitivně hodnocené aspekty: kombinovaná forma výuky s těžištěm v on-line kurzu, aktivní práce tutorek a jejich snaha o individuální přístup, pedagogická účinnost studia hodnocena kladně především vyučujícími humanitních disciplín. Negativně hodnocené aspekty: Vyučující z fakult s technickým zaměřením postrádali více příkladů aplikace konstruktivistických přístupů v technických disciplínách. Tato zpětná vazba je důležitá pro zvýšení efektivity studia v dalších bězích vzdělávacího programu.

Děkujeme za pozornost. lrohlik@ucv.zcu.cz vejvod@kcj.zcu.cz