Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/01.0040 Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus SACHARIDŮ
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Hvjkbhkj Název EMPL 02 Kyslík a oxidy Název sady EM BUL_CHE_16 Vzdělávací obor Chemie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Látková výměna (metabolismus)
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Hvjkbhkj Název EMPL 01 Vodík a halogenidy Název sady EM BUL_CHE_15 Vzdělávací obor Chemie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Sloučeniny v organismech
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
SACHARIDY CUKRY RZ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Látková výměna Školení trenérů licence A
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Metabolismus živin
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Název EMEnergie Název sady EM OKR_BIO_05 Vzdělávací obor Biologie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie Autor Mgr. Jiří Okrouhlý Ph.D. Ročník 1. Anotace přenos energie, ATP, CP, štěpení cukrů

PŘENOS ENERGIE Nejvýznamnější zdroj energie (fosfát) je všudypřítomný adenozintrifosfát (ATP) Štěpí se na adenozindifosfát (ADP) a uvolňuje energii např. na svalovou kontrakci. Odštěpením dalšího fosfátu vzniká adenozinmonofosfát (AMP) a uvolní ještě zbytek energie.

PŘENOS ENERGIE Dalším makroergním fosfátem přítomným ve svalu je kreatinfosfát (CP)

Organismus získává energii rozkladem složitých látek na látky jednodušší Přímým zdrojem energie (např. pro svaly) je adenozintrifosfát (ATP) ATP ADP + P + energie ATP vzniká i z CP (kreatinfosfát) ATP ADP + CP

ATP a CP Vznikají rozkladem:  cukrů (glykogenolýza),  tuků (lipolýza),  výjimečně i bílkovin (proteinolýza)

mitochondrie plazma CUKRY TUKY BÍLKOVINY ZPRACOVÁNÍ ŽIVIN V BUŇCE = anaerobní glykogenolýza = aerobní glykolýza

Dvě hlavní alternativy tvorby energie pro svalovou činnost: 1. Glykolýza výhradně sacharidy 2. Oxidativní fosforylace 85% regenerace ATP, může utilizovat sacharidy, tuky a aminokyseliny PŘEHLED METABOLISMU S STB ++

Zásoby sacharidů nejsou velké a) játra - glykogen (GG) b) svaly - glykogen c) glukóza (GL) - krev GL jediným energetickým zdrojem pro mozek, Potřeba GL je stálá, není jí mnoho k dispozici, proto její využití je přísně regulováno. PŘEHLED METABOLISMU Většina GL pochází ze vstřebaných sacharidů (nejvíc ve formě škrobu, laktózy, volné GL a fruktózy)

Klasifikace sacharidů 1.monosacharidy: A.glukóza = GL, B.fruktóza = C.galaktóza = mléčný cukr 2.disacharidy - spojené 2 monosacharidy A.sacharóza = GL + fruktóza B.laktóza = GL + galaktóza 3.polysacharidy – zejména PŘEHLED METABOLISMU Sacharidy se vstřebávají pouze ve formě monosacharidů

Tatranka – kolik z ní získám okamžitě použitelné energie? Popis: Obvodově máčené oplatky v kakaové polevě s mléčnou krémovou náplní(72%) Energetická hodnota: 2320 kJ (554 kcal) Bílkoviny: 8 gramů Sacharidy: 54 gramů Tuky: 34 gramů Složení: mouka pšeničná, tuk rostlinný ztužený, cukr, sušené mléko (plnotučné 12,5%), tuk rostlinný ztužený (součást kakaové polevy 7,5%), cukr (součást kakaové polevy 7,5%), kakaový prášek (součást kakaové polevy 7,5%), sušená syrovátka (součást kakaové polevy 7,5%), E322, E476, vanilin (součást kakaové polevy 7,5%), sušená syrovátka, kondenzované mléko, E500, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, Soda Bikarbona, E503, E322, žloutek vaječný sušený 0!

Klasifikace sacharidů 1.monosacharidy: A.glukóza = GL, B.fruktóza = C.galaktóza = mléčný cukr 2.disacharidy - spojené 2 monosacharidy A.sukróza = GL + fruktóza B.laktóza = GL + galaktóza 3.polysacharidy – zejména PROČ??? Sacharidy se vstřebávají pouze ve formě monosacharidů

Děkuji za pozornost!!!

Referenční seznam 1.Složení tatranky. [cit ]. Dostupné z: 2.Jelínek, J.; Zicháček, V. (2004). Biologie pro gymnázia. 7. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc. 574 s. ISBN Metabolism. [cit ]. Dostupné z: 4.Stejskal, P. Metabolismus [cit ]. Dostupné z: prirodnich-ved-v-kinantropologii/studijni-materialy/