Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová škola stavební, Havířov, příspěvková organizace PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Název EMEnergie Název sady EM OKR_BIO_05 Vzdělávací obor Biologie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační technologie Autor Mgr. Jiří Okrouhlý Ph.D. Ročník 1. Anotace přenos energie, ATP, CP, štěpení cukrů
PŘENOS ENERGIE Nejvýznamnější zdroj energie (fosfát) je všudypřítomný adenozintrifosfát (ATP) Štěpí se na adenozindifosfát (ADP) a uvolňuje energii např. na svalovou kontrakci. Odštěpením dalšího fosfátu vzniká adenozinmonofosfát (AMP) a uvolní ještě zbytek energie.
PŘENOS ENERGIE Dalším makroergním fosfátem přítomným ve svalu je kreatinfosfát (CP)
Organismus získává energii rozkladem složitých látek na látky jednodušší Přímým zdrojem energie (např. pro svaly) je adenozintrifosfát (ATP) ATP ADP + P + energie ATP vzniká i z CP (kreatinfosfát) ATP ADP + CP
ATP a CP Vznikají rozkladem: cukrů (glykogenolýza), tuků (lipolýza), výjimečně i bílkovin (proteinolýza)
mitochondrie plazma CUKRY TUKY BÍLKOVINY ZPRACOVÁNÍ ŽIVIN V BUŇCE = anaerobní glykogenolýza = aerobní glykolýza
Dvě hlavní alternativy tvorby energie pro svalovou činnost: 1. Glykolýza výhradně sacharidy 2. Oxidativní fosforylace 85% regenerace ATP, může utilizovat sacharidy, tuky a aminokyseliny PŘEHLED METABOLISMU S STB ++
Zásoby sacharidů nejsou velké a) játra - glykogen (GG) b) svaly - glykogen c) glukóza (GL) - krev GL jediným energetickým zdrojem pro mozek, Potřeba GL je stálá, není jí mnoho k dispozici, proto její využití je přísně regulováno. PŘEHLED METABOLISMU Většina GL pochází ze vstřebaných sacharidů (nejvíc ve formě škrobu, laktózy, volné GL a fruktózy)
Klasifikace sacharidů 1.monosacharidy: A.glukóza = GL, B.fruktóza = C.galaktóza = mléčný cukr 2.disacharidy - spojené 2 monosacharidy A.sacharóza = GL + fruktóza B.laktóza = GL + galaktóza 3.polysacharidy – zejména PŘEHLED METABOLISMU Sacharidy se vstřebávají pouze ve formě monosacharidů
Tatranka – kolik z ní získám okamžitě použitelné energie? Popis: Obvodově máčené oplatky v kakaové polevě s mléčnou krémovou náplní(72%) Energetická hodnota: 2320 kJ (554 kcal) Bílkoviny: 8 gramů Sacharidy: 54 gramů Tuky: 34 gramů Složení: mouka pšeničná, tuk rostlinný ztužený, cukr, sušené mléko (plnotučné 12,5%), tuk rostlinný ztužený (součást kakaové polevy 7,5%), cukr (součást kakaové polevy 7,5%), kakaový prášek (součást kakaové polevy 7,5%), sušená syrovátka (součást kakaové polevy 7,5%), E322, E476, vanilin (součást kakaové polevy 7,5%), sušená syrovátka, kondenzované mléko, E500, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, Soda Bikarbona, E503, E322, žloutek vaječný sušený 0!
Klasifikace sacharidů 1.monosacharidy: A.glukóza = GL, B.fruktóza = C.galaktóza = mléčný cukr 2.disacharidy - spojené 2 monosacharidy A.sukróza = GL + fruktóza B.laktóza = GL + galaktóza 3.polysacharidy – zejména PROČ??? Sacharidy se vstřebávají pouze ve formě monosacharidů
Děkuji za pozornost!!!
Referenční seznam 1.Složení tatranky. [cit ]. Dostupné z: 2.Jelínek, J.; Zicháček, V. (2004). Biologie pro gymnázia. 7. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc. 574 s. ISBN Metabolism. [cit ]. Dostupné z: 4.Stejskal, P. Metabolismus [cit ]. Dostupné z: prirodnich-ved-v-kinantropologii/studijni-materialy/