Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/13 19.4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroje obživy pro lidstvo
Advertisements

Genetické inženýrství
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Zemědělství České republiky.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Potraviny rostlinného původu
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Zdroje obživy pro lidstvo
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Genové dělo.
Polní plodiny Filip Bordovský.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Kulturní rostliny, pojmy
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Mgr. Věra Vasiljevičová
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
= přeměna látek a energií
Biotechnologie rostlin a GMO
Geneticky modifikované organizmy
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/

Základní zdroje energie Tekutiny – Dostatek tekutin je potřebný pro náš organismus především pro ledviny které čistí krev. Obiloviny - Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty. Obiloviny jsou důležité pro obsah minerálních látek, vitamínů B 1 a B 2 a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev. Další zdroje: Ořechy, Vejce, Sůl, Mléko

Geneticky modifikované potraviny Další z možností obživy lidstva jsou geneticky modifikované potraviny. Nejznámější a nejčastěji využívanými úpravami je zřejmě vylepšení některých druhů plodin směřující k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům. Tyto úpravy mají především zjednodušit pěstování rostlin.

Celosvětově se GM plodiny pěstují celkem na cca 125 mil. ha orné půdy (tj. 2,4 % z celkové rozlohy, rok 2008). K předním světovým pěstitelům GM plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie, Čína, Paraguay a Jihoafrická republika. Ze zemí EU se GM plodiny pěstují ve Španělsku, České republice, Rumunsku, Portugalsku a Slovensku; celkově na ploše odpovídající rozloze 0,21 % celoevropské výměry orné půdy

Ke komerčnímu pěstování je na území EU povolena pouze GM kukuřice. Ve světě jsou nejvíce pěstovány GM odrůdy sóji, kukuřice, bavlníku a řepky. Další plodiny, jejichž GM odrůdy se ve světě pěstují na produkčních plochách, jsou rýže, cukrovka, brambory, rajčata, paprika, papája a dýně. Nejčastěji se jedná o plodiny odolné k herbicidům a hmyzím škůdcům.

Potraviny budoucnosti Vědci z Anglie a Nizozemí mají napilno – chtějí pokračovat ve výzkumech, které by zdokonalily výrobu masa ze zkumavky. Takzvané maso in vitro má tu výhodu, že chutná stejně jako třeba normální vepřové, nicméně jinak s prasetem nemá nic společného. Vědci už dokázali uměle vyrobit bramboru. Teď se pracuje i na dalších plodech. Záměrem je vytvořit ovoce a zeleninu, která by vzhledově, chuťově, ale i výživově odpovídala originálům..

Zdroje: hyobilovi.htm modifikace-jaka-rizika-prinaseji-gm-potraviny-5- dil.html modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx bude-vypadat-jidlo-budoucnosti