Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Základní zdroje energie Tekutiny – Dostatek tekutin je potřebný pro náš organismus především pro ledviny které čistí krev. Obiloviny - Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty. Obiloviny jsou důležité pro obsah minerálních látek, vitamínů B 1 a B 2 a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev. Další zdroje: Ořechy, Vejce, Sůl, Mléko
Geneticky modifikované potraviny Další z možností obživy lidstva jsou geneticky modifikované potraviny. Nejznámější a nejčastěji využívanými úpravami je zřejmě vylepšení některých druhů plodin směřující k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům. Tyto úpravy mají především zjednodušit pěstování rostlin.
Celosvětově se GM plodiny pěstují celkem na cca 125 mil. ha orné půdy (tj. 2,4 % z celkové rozlohy, rok 2008). K předním světovým pěstitelům GM plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie, Čína, Paraguay a Jihoafrická republika. Ze zemí EU se GM plodiny pěstují ve Španělsku, České republice, Rumunsku, Portugalsku a Slovensku; celkově na ploše odpovídající rozloze 0,21 % celoevropské výměry orné půdy
Ke komerčnímu pěstování je na území EU povolena pouze GM kukuřice. Ve světě jsou nejvíce pěstovány GM odrůdy sóji, kukuřice, bavlníku a řepky. Další plodiny, jejichž GM odrůdy se ve světě pěstují na produkčních plochách, jsou rýže, cukrovka, brambory, rajčata, paprika, papája a dýně. Nejčastěji se jedná o plodiny odolné k herbicidům a hmyzím škůdcům.
Potraviny budoucnosti Vědci z Anglie a Nizozemí mají napilno – chtějí pokračovat ve výzkumech, které by zdokonalily výrobu masa ze zkumavky. Takzvané maso in vitro má tu výhodu, že chutná stejně jako třeba normální vepřové, nicméně jinak s prasetem nemá nic společného. Vědci už dokázali uměle vyrobit bramboru. Teď se pracuje i na dalších plodech. Záměrem je vytvořit ovoce a zeleninu, která by vzhledově, chuťově, ale i výživově odpovídala originálům..
Zdroje: hyobilovi.htm modifikace-jaka-rizika-prinaseji-gm-potraviny-5- dil.html modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx bude-vypadat-jidlo-budoucnosti