Historické pojmy, prameny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními dějepisnými pojmy.
Advertisements

ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Navštivte hlavní město České republiky
Úvod do studia dějepisu
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historická období a historické prameny
Textová média v DV AR 2013/2014.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Úvod do učiva dějepisu.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Maturita 2015.
Stvoření světa, vznik člověka
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Předchůdce člověka – opakování
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Historické prameny.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
Kultura na počátku novověku
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_32_INOVACE_3D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Úvod do vyučování dějepisu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Úžasné památky, nebo padělky?.  Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Úvodní hodina dějepisu Uspořádání učebnice Časová osa Prameny 9. ročník.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Opakování národních dějin (1)
Požadavky na splnění předmětu
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Jak pracovat s učebnicí
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Výprava za kronikou Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

Historické pojmy, prameny

Osnova hodiny Osnova zápisu: 1. Motivace Proč studovat dějepis ? 2. Pojmy Co znamenají dějepisné termíny ? 3. Shrnutí Jaký je celkový souhrn probraných věcí, které je třeba si osvojit a porozumět jim ? 4. Dobrovolný domácí úkol Jak je možné dozvědět se více a získat lepší známku ?

1. Motivace = „Historie, učitelka života” Proč studovat dějepis ? 1. Poučení z minulosti 2. Odhad budoucnosti 3. Součást všeobecného vzdělání

2. Pojmy věda pramen hmotný dějepis pramen písemný muzeum archiv archeologie

biologie + informatika věda chemie fyzika = SYSTEMATICKÝ způsob POZNÁNÍ skutečnosti, jehož předmětem mohou být objekty, události, nebo lidé právo biologie + informatika

dějepis Herodotos z Halikarnasu řecký „ otec dějepisu” * 484 p.n.l + 420 – 430 p.n.l. dějepis = humanitní a společenská věda zkoumající dějiny ČLOVĚKA a civilizace pomocí hmotných a písemných pramenů sparťanský hoplita (těžkooděnec) 400 p.n.l Napoleon Bonaparte 1769 - 1821 americký voják ve Vietnamské válce (1964 - 1975)

počítač české korunovační klenoty Hmotný pramen = zdroj poznání, který vypovídá o minulých dobách svou HMOTNOU EXISTENCÍ skrčenec na únětickém pohřebišti Věstonická Venuše

muzeum = místo, kde se shromažďují především hmotné prameny Národní muzeum na Václavském náměstí v Praze Východočeské muzeum v Hradci Králové muzeum = místo, kde se shromažďují především hmotné prameny Proboštův betlém z 19. století je uměleckým skvostem a hmotným pramenem Třebechovické muzeum betlémů

Pramen písemný = zdroj poznání, který vypovídá o minulých dobách obsahem textu Dalimilova kronika z poč. 14. století datuje dějiny do roku 1314 Codex Gigas z Pardubických Podlažic je nejtěžším písemným pramenem u nás – váží 75 kg (14. století) údajná podoba autora Kosmovy kroniky z poč. 12. století - Kosmase píseň Ktož jsů boží bojovníci v Jistebnickém kancionálu (15. stol.)

archiv = místo, kde se shromažďují písemné prameny budova Národního archivu v Praze Moravský zemský archiv v Brně = místo, kde se shromažďují písemné prameny badatelna Národního archivu – pracoviště profesionálních historiků budova archivu Akademie věd ještě před svým vytopením roku 2002

archeologie Otevřete si učebnici na straně 6 dole … … na náročné ruční práci se nic nezměnilo. Těžké stroje při opatrném prohledávání nepomohou. Průběh archeologických prací v 70. letech minulého století v Dobré vodě … … a dnes na území hlavního města Prahy v sousedství Pražského hradu. Nejčastějšími lokalitami je těsná blízkost budov určených k demolici. Prvním krokem je systematicé odkrytí horní vrstvy zemního pokryvu … Pohled do cizí minulosti odhaluje naši budoucnost. Archeologické vykopávky v cizině.

Tzv. EXPERIMENTÁLNÍ ARCHEOLOGIE se snaží prakticky oživit získané poznatky o dávných dobách. Ve specializovaných ústavech jsou školení profesionálové schopni přesně zrekonstruovat podobu dávno zesnulých předků pouze na základě zdokumentování ostatků a cenností z místa nálezu. Oživlé tváře lidí, neuvěřitelně podobných těm žijícím vedle nás, nutí k zamyšlení, zda je fyzická krása a bohatství tím hlavním, co po sobě můžeme zanechat.

3. Shrnutí VĚDA ->(např. : DĚJEPIS, chemie, fyzika …) PRAMEN a) HMOTNÝ -> v MUZEÍCH b) PÍSEMNÝ - > v ARCHIVECH ARCHEOLOGIE - >viz. učebnice strana 6 dole

4. Dobrovolný domácí úkol AKTUALITA K PROBRANÝM POJMŮM Vyhledejte libovolnou aktualitu pojící se k probraným pojmům.