Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_3D.6.01 Historické prameny Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Co to je dějepis Dějepis = historie Jeho úkolem je poskytnout poučení o všech změnách, jimiž společnost prošla a odhalovat příčiny těchto změn. Minulost poznáváme proto, abychom pochopili současnost a možnou budoucnost.

3 Prameny To, co je zdrojem informací o minulém životě. Jsou to všechny pozůstatky koster, kamenné a kostěné nástroje, stavby, písemné doklady. Dělíme je na písemné a hmotné.

4 Prameny hmotné Jsou to pozůstatky po člověku a po jeho činnosti. Často se uchovávají v zemi. Jsou důležitým výpovědním materiálem hlavně pro dobu, ve které člověk ještě neuměl psát.

5 Prameny písemné Psané texty, které mají výpovědní hodnotu o minulosti člověka. Patří sem: seznamy panovníků, pamětní desky, náhrobní nápisy, smlouvy, soudní zápisy, zákony, dopisy, noviny, denní tisk.

6 Zápis Historické prameny Dějepis = historie Minulost poznáváme proto, abychom pochopili současnost a možnou budoucnost. Prameny – jsou zdrojem informací o minulosti člověka. Prameny hmotné a písemné.

7 Přiřaďte správně k jednotlivým pramenům:
Prameny hmotné Prameny písemné KNIHY OBRAZY KOSTI HRAČKY DOPISY MATRIČNÍ KNIHY STAVBY NÁSTROJE NOVINY ČASOPISY SEZNAMY PANOVNÍKŮ OBLEČENÍ ŠPERKY NÁDOBÍ SMLOUVY ÚČETNÍ KNIHY

8 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, září Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: šestý ročník, historie, dějepis, historický pramen Tato prezentace uvádí do studia dějepisu. Snaží se pomoci žákům pochopit, co to je dějepis a proč se ho učím. Ukazuje i, co nám pomůže dějiny poznat. Součástí prezentace je i pracovní list, který je možné vytisknout. RULF, J., VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník ZŠ. 2. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny pravěku a starověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 6: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, s. ISBN HARNA, Jos., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí I. 1. vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google