Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK ROČNÍK: 8. ROČNÍK TÉMA: SLOH - VÝKLAD A VÝTAH AUTOR: Mgr. Kateřina Mládková DATUM VYTVOŘENÍ: 30. 11. 2012 VY_32_INOVACE_30_KM

2 ANOTACE: Cílová skupina: Prezentace určena pro žáky 8. ročníku. Téma: Výklad a výtah Cíl: Procvičování slohového postupu – práce s informacemi Pomůcky: psací potřeby, slohový sešit, odborné publikace, pracovní listy Klíčová slova: výklad, výtah, výpisky, klíčová slova, citát, termíny Pilotáž: Žáci si prohloubili schopnost učit se, porozumět obsahu textu. Učíme žáky vyhledávat v textech důležité údaje a odlišovat informace podstatné, od informací doplňkových. Žáci by se měli dopracovat k dovednosti samostatně zpracovat výtah z odborného textu, aby byli připraveni na samostatné studium. Povedeme žáky k tomu, aby se postupně učili zaznamenávat v heslech obsah přednášeného učiva.

3 PRÁCE S INFORMACEMI VÝKLAD VÝTAH O soustavné poučení o faktu, dění, problému O odborná oblast O publicistika (naučné články v novinách) O přesný, jasný O odborné názvy O přehlednost O odstavce O stručný, zhuštěný obsah textu (konspekt) O jádro obsahu O nadřazenost a podřazenost faktů O jmenné vyjadřování O klíčová slova O výpisky, citáty O údaje o textu

4 NÁMĚTY PRO SAMOSTATNOU PRÁCI O VÝKLAD na téma: Hudba v životě člověka O Podejte výklad o nejzávažnějších ekologických problémech současnosti O Výživa a my – populárně pojatý výklad O Výklad na téma: Co víme o vlivu drog na zdraví člověka

5 POKUSTE SE O VÝKLAD O Monografie: Božena Němcová očima současníka O Komparativní výklad (srovnávací) Kosmovy a Dalimilovy kroniky

6 PRACUJTE S ETYMOLOGICKÝM SLOVNÍKEM Podejte výklad slov: O nádobí O číše O klenoty O nástroj

7 KLÍČOVÁ SLOVA Která klíčová slova byste užili, kdybyste psali výklad O o koloběhu vody O o podnebných pásech O o vývoji člověka O o počítačích O o době vlády Karla IV.

8 ODBORNÉ PUBLIKACE VÝTAH O VYBEREME SI ČLÁNKY Z ODBORNÝCH PUBLIKACÍ NEBO ŠKOLNÍCH UČEBNIC O PRACUJEME S TEXTEM O SHRNEME ÚSTNĚ OBSAH ČLÁNKU O VYJÁDŘÍME JEDNOU VĚTOU TÉMA ČLÁNKU O UVEDEME BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE O VYPÍŠEME: KLÍČOVÁ SLOVA VÝPISKY VÝTAH

9 Činnostní učení O Z ústního výkladu učitele v hodině českého jazyka zpracujte heslovitý zápis. O Podobně vypracujte zápis z jiného vyučovacího předmětu (dějepis, přírodopis…). O Vyberte si z mluvnice, kterou používáte, jednu kapitolu a zpracujte z ní výtah. Nezapomeňte uvést přesné údaje o knize a stránkách, z nichž výtah pořizujete.

10 Činnostní učení - Citáty O Vypište zajímavé citáty ze svých oblíbených autorů. O Nezapomeňte uvést: jméno autora, název díla, nakladatelství, místo, rok vydání a stránku, ze které citát je. O Užijeme-li citáty v jiném textu, dáváme je pro odlišení do uvozovek.

11 ÚKOL O Zvolte si libovolný technický vynález, objev, stroj nebo přístroj. O Připravte si materiály alespoň ze dvou zdrojů. O Sestavte osnovu výkladu, výklad napište. O Můžete do textu začlenit popis vynálezu, vysvětlit, kdy vznikl, jak funguje a k čemu se používá.

12

13

14

15 ZDROJE: Vlastní tvorba www. office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google