Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK ROČNÍK: 6. ROČNÍK TÉMA: SUBSTANTIVA POMNOŽNÁ, HROMADNÁ, LÁTKOVÁ AUTOR: Mgr. Kateřina Mládková DATUM VYTVOŘENÍ: 3. 1. 2012 VY_32_INOVACE_03_KM

2 Anotace: Cílová skupina: Prezentace je určena pro žáky 6. ročníku Téma: Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková Cíl: Prezentace slouží jako doplněk k seznámení žáků s novým výkladem učiva o druzích substantiv. Žáci by měli pochopit rozdíly mezi substantivy pomnožnými, hromadnými a látkovými. Pomůcky: pracovní listy, psací potřeby Klíčová slov: substantivum pomnožné, substantivum hromadné, substantivum látkové Pilotáž: Prezentace pilotována ve třídách 6. ročníku. Žáci se naučili rozlišovat substantiva, která mají pouze tvary množného čísla, substantiva s tvary jednotného čísla a látková substantiva. Úkoly v pracovním listě připravují žáky na různé typy testovacích úkolů a pěstují schopnost pozorného čtení a porozumění otázce. Tato část prezentace byla pro žáky nová. Na základě důkladného objasnění zadání vypracování úkolů žákům nečinilo problémy.

3 substantiva pomnožná hromadná látková dveře brýle housle kamna ústa Vánoce Velikonoce Pardubice šaty boty uhlí dříví kamení stromoví lidstvo žactvo ptactvo lid hmyz dobytek nábytek mládež voda mouka písek sníh

4 Číslo jednotné i množné  obyvatel  list  nůž  keř  člověk

5 Číslo množné = POMNOŽNÁ  nůžky  dveře  vrata  Vánoce  Pardubice

6 Číslo jednotné = HROMADNÁ  obyvatelstvo  listí  křoví  lid

7 Pracovní list s úkoly 1.Doplňte vynechaná písmena a určete substantiva pomnožná a hromadná: M-č nám zapadl do křov-. Ruce m- pěkně zábl-. Dřív- rychle –hořelo. Při s-lném větru –padlo ze stromů mnoho l-stí. Z bl-zkého kostela se oz-val- varhany. Dřevěná vrata b-la rozb-tá. Bl-ží se Vel-konoce, a tak brz- začneme péct vánočky. Na chalupě máme kamna na uhl-. Z tábora dovezl- děti šp-navé prádlo. Nemoci jater jsou nebe-pečné. Ruce m- pěkně zábl-, protože jsem si doma zapom-la rukavice. O v-kendu jsme se b-li koupat v Poděbradech. 2. Určete, na kterém řádku je substantivum hromadné: a) děti, sklenice, hromy b) šaty, obyvatelstvo, ptáci c) auta, blesky, sníh 3. Určete, na kterém řádku není substantivum pomnožné: a)květiny, dveře, vinohrady b)kola, sešity, klíče c)knedlíky, housle, ústa

8 Řešení 1.Pravopis a substantiva Míč nám zapadl do křoví. Ruce mě pěkně zábly. Dříví rychle shořelo. Při silném větru spadlo ze stromů mnoho listí. Z blízkého kostela se ozývaly varhany. Dřevěná vrata byla rozbitá. Blíží se Velikonoce, a tak brzy začneme péct vánočky. Na chalupě máme kamna na uhlí. Z tábora dovezly děti špinavé prádlo. Nemoci jater jsou nebezpečné. Ruce mě pěkně zábly, protože jsem si doma zapomněla rukavice. O víkendu jsme se byli koupat v Poděbradech. 2. b) 3. b)

9 Zdroje: Vlastní tvorba www.offoce.mocrosoft.com


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google