Perspektivy a trendy oboru knihovnictví 4.12.2014 Praha Vít Richter Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
Vliv nových informačních technologií na činnost veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Středočeský kraj Národní.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Pedagogika volného času (VČ)
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? Zlín Vít Richter Národní knihovna ČR.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Podpora poradců Podpora poradců
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR.
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? České Budějovice Vít Richter Národní knihovna ČR.
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? 2015 Vít Richter.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Praha Vít Richter Národní knihovna ČR

Hlavní témata  Vliv ICT na činnost knihoven  IFLA Trend Report 2013  Priority pro budoucí rozvoj  Pracovníci knihoven a jejich kompetence 2

Dva scénáře budoucího rozvoje knihoven  Knihovny si i v budoucnu zachovají své významné místo v oblasti vzdělávání, uchování a zpřístupnění informací i pro volnočasové aktivity  Knihovny se stanou zbytečnou institucí, zaniknou jako telefonní budky nebo budou pouhou raritou 3

Který scénář je správný? Který je pravděpodobnější? Týká se všech knihoven?

Vývoj knihoven v příštích 30 letech? ?

Rozvoj médií a ICT

Dynamický rozvoj knihoven v posledních 30 letech 7

Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Masová digitalizace knihovních fondů ROK 2020: zdigitalizováno 80 – 100 mil. stran Autorský zákon 8

Co bude v roce 2044? Všichni připojení 24 hodin denněVše co bylo vytištěno, bude v digitální podobě Změna způsobu vyhledávání a využívání informací Digitalizace vzdělávacích procesů Knihovny mají poprvé v historii konkurenci ve svých hlavních funkcích 9

Vliv digitalizace na knihovny  Jaká bude úloha knihoven?  Jaké budou proporce zájmu o tištěná média a EIZ?  Jak budou využívány výsledky masové digitalizace?  Jaké služby budou knihovny poskytovat? Knihovny musí poskytovat služby, které lidé potřebují a vyžadují 10

Když se řekne knihovna Veřejné knihovny Široká veřejnost Volnočasové aktivity Neformální vzdělávání Financování obce Vysokoškolské knihovny Těsná vazby na proces vzdělávání Komunita pedagogů a studentů Financování stát, privátní 11 Knihovny s archivní funkcí Trvalé uchování tradičních a digitálních médií Specifická komunita VaV, studium, média, hobby Financování stát, regiony… Specializace na dílčí oblasti VaV Úzká komunita vědců Financování VaV Knihovny z oblasti VaV

IFLA Trend Report

Digitalizace lidského života  Objem informací šířených v globálním informačním prostředí překročil v roce 2010 rozsah 1 zettabytu a očekává se, že se tento objem zdvojnásobí každé dva roky.  Provoz internetu se v posledních 10 letech v zemích OECD zvýšil o %.  V letech 2008 – 2011 bylo vytvořeno více digitálních informací než zahrnují záznamy za celou uplynulou historii lidstva.  V září 2013 Národní bezpečnostní agentura (NSA) v Utahu ve Spojených státech otevřela nové datové centrum s kapacitou 12 exabytů ( petabytů). K tomu, aby bylo možno uložit všechny doposud napsané knihy ve všech různých jazycích, potřebujeme kapacitu asi 400 terabytů. Jestliže jeden petabyt obsahuje 1000 terabytů, potom by nám na uložení všech knih stačilo méně než jedno procento kapacity centra v Utahu (0,0033 %). IFLA Trend Report

Pět hlavních trendů, které mění informační prostředí knihoven 1.Nové technologie budou rozšiřovat a současně omezovat přístup k informacím 2.Online vzdělávání umožní demokratizaci a globalizaci vzdělávání 3.Ochrana osobních údajů – hranice pro soukromí 4.Hyperkonektivita celé společnosti 5.Globální informační ekonomie se bude vlivem nových technologií rychle proměňovat 14 IFLA Trend Report 2013

Pět hlavních trendů, které mění informační prostředí knihoven 1.Nové technologie budou rozšiřovat a současně omezovat přístup k informacím  Růst významu informační gramotnosti  Bariéra duševního vlastnictví, nové obchodní modely  Digitální propast  Snahy o kontrolu internetu 2.Online vzdělávání umožní demokratizaci a globalizaci vzdělávání  Vzdělání bude bohatší, levnější a dostupnější.  Narušení tradičních modelů vzdělávacího procesu, transformace výuky ve školách, kurzy na míru  Online otevřené vzdělávací zdroje  Důraz na celoživotní vzdělávání a uznávání neformálního a informálního učení – certifikace vzdělávání  Otevřený přístup k vědeckým publikacím, sdílení informací 15 IFLA Trend Report 2013

Pět hlavních trendů, které mění informační prostředí knihoven 3. Ochrana osobních údajů – hranice pro soukromí  Personalizace, vytváření služeb na míru  Metody monitorování a filtrování budou ohrožovat individuální soukromí a důvěru  Růst počtu a významu komerčních platforem – zvýšená kontrola Cloudové služby  Trvalá digitální stopa 4. Hyperkonektivita celé společnosti umožní prezentaci různých názorů a hnutí  Informace z veřejného sektoru budou transparentnější, bude kladen důraz ne veřejné služby  Pokles významu tradičních stran  Vznik a organizace nových hnutí – globalizace extrémizmu  Zranitelnost globálního informačního prostředí Ekonomická nestabilita 16 IFLA Trend Report 2013

Pět hlavních trendů, které mění informační prostředí knihoven 5. Globální informační ekonomie se bude vlivem nových technologií rychle proměňovat  Mobilní zařízení – hlavní přístup k informacím, obsahu a službám  Hyper připojení, síťové senzory, 3D tisk – kontrola zdraví, přístup ke vzdělávání…  Technologie strojového překladu – snadná dostupnost informací  Informačních technologie umožní lidem být déle ekonomicky aktivní nezávisle na místě svého působení  Informační technologie mění pojetí „autorství“ a „vlastnictví“ – narušení tradičního řetězce: autor, vydavatel, distributor, prodejce, knihovna, čtení  Zranitelnosti nových technologií – tlak na nadměrnou regulaci  Kdo bude profitovat z globální ekonomiky? 17 IFLA Trend Report 2013

8 směrů pro rozvoj knihoven Knihovna jako centrum komunity Klasická knihovna Knihovna jako místo Rovnost šancí bezbariérovost Podpora informační gramotnosti Pracovníci knihoven Efektivita výkon Digitální knihovna 18

Knihovny v papírovém a digitálním světě 19 Papírový svět: knihy, časopisy, noviny… Digital born Masová digitalizace Služby knihoven

Digitální knihovny a repozitáře Licencované elektronické informační zdroje Souborné katalogy Katalogy jednotlivých knihoven Bibliografické databáze Překonání roztříštěnosti informačních zdrojů 20

Centrální portál knihoven 21

Priority knihoven v příštím období Vývoj čtecích zařízení Koncentrace digitálních zdrojů Změny distribuce, streamování? Digitalizace Vývoj služeb v digitální prostředí Integrace tradičních a digitálních služeb = CPK Dlouhodobé uchování digitálních dokumentů Knihovník jako navigátor a poradce 22 Cloudová řešení nákup služeb Technologie vyhledávání, překladu Autorský zákon, Open Access Informační gramotnost Specializované služby pro komunitu Knihovna jako místo - rozšíření a zkvalitnění prostor, vybavení ICT Bezbariérové, zelené knihovny

Pracovníci knihoven

Genderové složení pracovníků specializovaných knihoven 24

Věkové složení pracovníků specializovaných knihoven 25

Vzdělání pracovníků specializovaných knihoven 26

Požadavky na nové a inovované kompetence  Pokles objemu prací v oblasti katalogizace tištěných dokumentů – přebírání záznamů, zpracované fondy  Nové kompetence pro akvizici digitálních dokumentů a zahraniční literatury  Vyhledávání a zpracování digitálních zdrojů  Digitalizace, správa digitálních knihoven, dlouhodobé uchování digitálních dokumentů  Zvyšování a trvalá inovace kompetencí ve službách – zvládnutí různých rešeršních strategií, vyhledávání ve specializovaných databázích, referenční služby, jazykové znalosti, zvládnutí nových nástrojů a aplikací, mobilní aplikace, práce s různými koncovými zařízeními – tiskárny, skenery, PC, tablety apod.  Schopnost stát se členem výzkumného týmu  Lektorské dovednosti – informační, mediální, digitální gramotnost  Organizace vzdělávacích akcí  Profesionalizace práce se zdravotně znevýhodněnými uživateli 27

Požadavky na nové a inovované kompetence  Nové kompetence pro akvizici digitálních dokumentů a zahraniční literatury  Pokles objemu prací v oblasti katalogizace tištěných dokumentů – přebírání záznamů, zpracované fondy  Vyhledávání a zpracování digitálních zdrojů  Digitalizace, správa digitálních knihoven, dlouhodobé uchování digitálních dokumentů  Zvyšování a trvalá inovace kompetencí ve službách – zvládnutí různých rešeršních strategií, vyhledávání ve specializovaných databázích, referenční služby, jazykové znalosti, zvládnutí nových nástrojů a aplikací, mobilní aplikace, práce s různými koncovými zařízeními – tiskárny, skenery, PC, tablety apod.  Schopnost stát se členem výzkumného týmu  Lektorské dovednosti – informační, mediální, digitální gramotnost  Organizace vzdělávacích akcí  Profesionalizace práce se zdravotně znevýhodněnými uživateli 28

Dva scénáře budoucího rozvoje knihoven  Knihovny si i v budoucnu zachovají své významné místo v oblasti vzdělávání, uchování a zpřístupnění informací i pro volnočasové aktivity  Knihovny se stanou zbytečnou institucí, zaniknou jako telefonní budky nebo budou pouhou raritou 29

Děkuji za pozornost!

Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Karviná Vít Richter Národní knihovna ČR