Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Zdravotní péče o bezdomovce z pohledu zdravotnického zařízení
Přinášíme světlo do života potřebným
Vedoucí OJ Domova Přístav Henk van Hattem
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Farní charita Prachatice
1 Domov Duha, p.o. Hřbitovní č Nový Jičín Sociální služba – domov pro osoby se zdravotním postižením Domov Duha, p.o. Hřbitovní č
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
2014.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Péče o seniory.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů

Posláním Slezské diakonie je poskytování kvalitních sociálních služeb potřebným lidem na základě křesťanských hodnot. Posláním Slezské diakonie je poskytování kvalitních sociálních služeb potřebným lidem na základě křesťanských hodnot. V současné době poskytuje 95 registrovaných sociálních služeb pro různé cílové skupiny. V současné době poskytuje 95 registrovaných sociálních služeb pro různé cílové skupiny. Slezská diakonie poskytuje lidem bez domova v Karviné, Třinci, Frýdku-Místku, Českém Těšíně, Orlové, Bruntále a Rýmařově tyto služby: Slezská diakonie poskytuje lidem bez domova v Karviné, Třinci, Frýdku-Místku, Českém Těšíně, Orlové, Bruntále a Rýmařově tyto služby: –Azylové domy (10) –Noclehárny (5) –Nízkoprahová denní centra (4) –Terénní program (4) –Sociální rehabilitace – pobytová forma (1)

NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V SOUVISLOSTI SE ZDRAVOTNÍ PÉČÍ Neplacení zdravotního pojištění, neuhrazené pohledávky Neplacení zdravotního pojištění, neuhrazené pohledávky Ztráta dokladů (OP, průkaz pojištěnce) Ztráta dokladů (OP, průkaz pojištěnce) Snaha o rychlé ukončení poskytnuté péče Snaha o rychlé ukončení poskytnuté péče

NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V SOUVISLOSTI SE ZDRAVOTNÍ PÉČÍ Nedodržování léčby ze strany uživatelů Nedodržování léčby ze strany uživatelů Bez praktického lékaře Bez praktického lékaře Nedostatečný příjem uživatele Nedostatečný příjem uživatele Nízká kapacita zařízení Nízká kapacita zařízení

VZNIK POBYTOVÉ SOCIÁLNÍ REHABILITACE Důvody vzniku: Důvody vzniku: – zvyšující se počet seniorů a osob se zhoršeným zdravotním stavem (tělesným i duševním) v azylových domech – absence vhodných návazných služeb

POBYTOVÁ SOCIÁLNÍ REHABILITACE - CÍLE SLUŽBY Cílem služby sociální rehabilitace je zachovat nebo zvýšit samostatnost a soběstačnost mužů bez domova, rozvíjet jejich specifické schopnosti a dovednosti, posilovat jejich návyky a pomoci jim při zajištění vhodného bydlení nebo návazné služby. Cílem služby sociální rehabilitace je zachovat nebo zvýšit samostatnost a soběstačnost mužů bez domova, rozvíjet jejich specifické schopnosti a dovednosti, posilovat jejich návyky a pomoci jim při zajištění vhodného bydlení nebo návazné služby.

POBYTOVÁ SOCIÁLNÍ REHABILITECE - CÍLOVÁ SKUPINA Služba sociální rehabilitace je určena osobám bez přístřeší, jejichž samostatnost a soběstačnost je snížena z důvodu věku, zdravotního stavu nebo psychického onemocnění. Jedná se o muže ve věku od 18 let, kteří: Služba sociální rehabilitace je určena osobám bez přístřeší, jejichž samostatnost a soběstačnost je snížena z důvodu věku, zdravotního stavu nebo psychického onemocnění. Jedná se o muže ve věku od 18 let, kteří: –Jsou příjemci nebo budou žádat o starobní nebo invalidní důchod, –jsou invalidní nebo dosáhli důchodového věku, ale nemají nárok na výplatu těchto důchodů, –jsou mobilní nebo částečně mobilní (chůze o berlích).

VÝPOVĚDI OSOB Z ULICE „Lékaře nevyhledávám. Nemám s nimi dobré zkušenosti. Když jsem jednou přišel k lékaři do ordinace tak ten zvedl nos, začal kroutit hlavou ze strany na stranu a přitom viditelně a slyšitelně „čuchal“. Dával mně i ostatnímu personálu najevo, že smrdím a že jsem bezdomovec.“ „Lékaře nevyhledávám. Nemám s nimi dobré zkušenosti. Když jsem jednou přišel k lékaři do ordinace tak ten zvedl nos, začal kroutit hlavou ze strany na stranu a přitom viditelně a slyšitelně „čuchal“. Dával mně i ostatnímu personálu najevo, že smrdím a že jsem bezdomovec.“ „S lékaři mám dobrou zkušenost. Když jsem přišel do nemocnice, špinavý, nemytý, tak mě asistenti umyli, převlékli do čistého a léčili mě tak jako bych nebyl bezdomovec.“ „S lékaři mám dobrou zkušenost. Když jsem přišel do nemocnice, špinavý, nemytý, tak mě asistenti umyli, převlékli do čistého a léčili mě tak jako bych nebyl bezdomovec.“

S přáním jistoty střechy nad hlavou… Jan Savický a kolektiv