DĚTSKÁ HRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Požadavky k získání známky
Batole - socializace Škola:
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
Metody sociální pedagogiky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
Hra hračky.
Komunikace s dětským pacientem
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
v pedagogické diagnostice
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rodinné prostředí žáka
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
Přednáška č. 3 Předškolní období
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Představování. Free Template from Představování partnera Trvání: asi 30 min. Skupina: 8-20 členů Materiál: šňůrky (provázky stejné.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Psychologie pro sportovní praxi
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Základy speciální pedagogiky
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Motorické schopnosti.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj člověka Ontogeneze.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Diagnostické metody.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Vývoj dětské hry.
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

DĚTSKÁ HRA

DĚTSKÁ HRA Činnost, která je vykonávána proto, že je libá, přináší dítěti uspokojení sama o sobě bez vnějšího uloženého cíle. Je nejzákladnější potřebou dítěte Každé zdravé dítě si hraje Je nezbytná k psychickému vývoji dítěte - velký význam pro socializaci dítěte - diagnostická i terapeutická funkce

VÝVOJ DĚTSKÉ HRY KOJENEC Procvičování pohybů s vlastním tělem Hra s jednoduchými předměty Zajímá se o detaily Kolem 8. – 9. měsíce – vztahy mezi předměty (tluče kostkou, vkládá předmět do nádobky …) Opakování činností – z náhodného záměrné

VÝVOJ DĚTSKÉ HRY BATOLE Předcvičování – běhání, skákání prohlížení předmětů, prozkoumávání účelu, tlučení, mávání Manipulace s předměty (navlékání korálků) Čmárání Dětské hříčky (paci-paci) Symbolické myšlení ve hře 2. rok života – PARALELNÍ HRA 3. rok života – SPOLUPRÁCE či SOUPEŘIVOST (EXPERIMENTACE???)

VÝVOJ DĚTSKÉ HRY PŘEDŠKOLNÍ OBDOBÍ 3-6 let „ZLATÝ VĚK DĚTSKÉ HRY“ vlastní hra – vytvoření něčeho nového Motorický vývoj Kresba Řeč Magické myšlení – mění fakta podle vlastního přání Antropomorfické myšlení – polidšťuje Fantazie

VÝVOJ DĚTSKÉ HRY MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Hra přestává být hlavní činností dítěte Dítě si hraje s tím, co má pro něj smysl Hraje si pro radost Má své oblíbené hry Hra na oblíbené postavy Stavebnice, figurky … Sportovní náčiní

TYPY DĚTSKÉ HRY Funkční = činnostní typ hry Procvičování tělesných funkcí ve složitějších formách Konstrukční = realistický typ hry Konstrukce nových věcí ze specifického materiálu ( stavění z kostek – vlaky, domy …) Iluzivní typ hry Přenesený význam předmětu Úkolový typ hry Na maminku a tatínka, na prodavače …

TEORIE HRY FLITNER – DVA POHLEDY: NAPOMÁHÁ ROZUMNÉMU A ÚČELNÉMU ŽIVOTU - Osvojení užitečných dovedností, obnova sil, zotavení, napomáhá překonávání sociálních nároků 2. MÁ SMYSL SAMA O SOBĚ Je jednou ze základních potřeb člověka Vyskytuje se ve všech kulturách Souvisí se svobodou člověka, tvořivostí, fantazií, uměleckou schopností

DIAGNOSTICKÉ PRVKY DĚTSKÉ HRY NEZRALOST OPOŽDĚNÝ VÝVOJ – motorika, řečové schopnosti, rozumové schopnosti SMYSLOVÁ VADA SOCIÁLNÍ SCHOPNOSTI DÍTĚTE FANTAZIE OSOBNOST RODINNÁ SITUACE

PRVKY HRY V DIAGNOSTICKÝCH METODÁCH KRESBA – projektivní, neprojektivní IMAGINACE DIAGNOSTIKA RODINY – začarovaná rodina, ostrov rodiny, kresba stromů … DIAGNOSTIKA SOCIÁLÍHO KLIMATU ROZHOVOR S MAŇÁSKEM DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ ZRALOSTI SCENO-TEST (diagnostika i terapie)

ZÁSADY ORGANIZOVÁNÍ HRY PŘIZPŮSOBIT SKUPINĚ MOTIVOVANOST DOBROVOLNOST PROSTŘEDÍ JASNÁ A VYSVĚTLENÁ PRAVIDLA VYHODNOCENÍ NA KONCI HRY OPATRNĚ S CITLIVÝMI TÉMATY

ČEHO SI VŠÍMAT Soustředění dítěte, pozornosti Využívání zkušeností Tvořivé a nápadité řešení Reakce na pokyny a pravidla Rozhodování – rychlost Rozhodování – předvídavost Hodnocení chyb a poučení se z nich Dokončení činnosti Zvládání neúspěchů a nezdarů Řeč a její spojení s činností

CO VŠECHNO HRA ROZVÍJÍ Tvořivost Empatii Komunikaci Sociální dovednosti Skupinovou soudržnost a kooperaci Sebepoznání Osobnostní růst

HRY ROZVÍJEJÍCÍ KOOPERACI 1. Dovednost hovořit příjemně se spolužáky rozesměj svého spolužáka, zajímavé otázky, rozhovor 2. Dovednost podělit se se spolužáky a pomoci ostatním hra na židle se zachováním co největšího počtu dětí ve hře 3. Dovednost zapojit do činnosti i opomíjené děti kooperativní příběh, hra „protože“, velký had 4. Dovednost příjemně se dotýkat ostatních dětí hra na smích, hra na uzly

DÁME SI 10 MINUT PŘESTÁVKU …

PŘÍKLADY HER VYUŽITÍ ZPLASTOVATĚLÝCH KOČEK vymyslet, nakreslit … SEZNAMY 10 (př. 10 běžných lží, 10 věcí, které bych vzal/a na opuštěný ostrov …) ŠESTÝ SMYSL

PŘÍKLADY HER NA RODINKY – 12-40 dětí Kritéria pozorování: Jak rychle se členové rodin najdou? Kdo aktivně hledá? Kdo se nechá najít? Jsou někteří hráči vždy krystalizačním jádrem své rodiny? Jak působí na hráče úkol si na sebe sednout?

PŘÍKLADY HER VŠICHNI DĚLAJÍ, CO DĚLÁ KUBA Kritéria pozorování: Jaké pohyby kdo dělá - pomalé, rychlé, jednoduché, komplikované, v chůzi, ve stoje? Kdo dělá pohyby sám, kdo se s někým spojí? Jak dlouho si kdo nechá čepici?

DOPORUČENÁ LITERATURA: Langmeier, J.; Krejčířová, D. Vývojová psychologie. Grada : Praha, 1998. Kusák,P.; Dařílek, P. Pedagogická psychologie – B. UP Olomouc : Olomouc, 2000. Svoboda, M.; Krejčířová, D.; Vágnerová, M. Psychodiagostika dětí a dospívajících. Portál : Praha, 2001. Hermochová, S.; Neuman, J. Sociálně psychologické, motorické a kreativní hry I - V. Portál : Praha,