ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Mimoprodukční funkce lesa
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Právní předpisy jimiž se projednání řídí (obecně):  Stavební zákon  Zákon o posuzování vlivů na ŽP (EIA/SEA) 2.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Česká inspekce životního prostředí
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Vyhodnocení stavební zakázky
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII2 Informace pro podporu rozhodování Informační pyramida Vazba informací a úrovní řízení

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII3 Informace pro podporu rozhodování Informační pyramida managementu ŽP Proces zpracování environmentálních informací pro podporu rozhodování

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII4 Informace pro podporu rozhodování V procesu působení člověka na přírodu by měly environmentální informace hrát roli zpětné vazby – měly by zastávat kontrolní úlohu. Měly by sloužit k vytváření rovnováhy mezi biosférou a technosférou. Potenciální příjemci env. informací a funkce e.n. pro ně: jednotlivec (občan) – podpora rozhodování o chování k ŽP (čistota ovzduší, vody, faktory způsobující znečistění, výrobky – výroba poškozuje ŽP, likvidace firma (organizace, společnost, instituce, atd.) mající vliv na ŽP – podpora šetrných technologií, využívání obnovitelných přírodních zdrojů, racionální využívání surovin a energie, minimalizace vzniku odpadů a jejich recyklace orgán veřejné správy (ministerstvo, obecní, krajský úřad) s pravomocemi ve věcech ŽP – příprava podkladů pro rozhodování o řešení environmentálních problémů, úprava legislativy, ekonomické ocenění škod na ŽP (chování občanů i firem) a na majetku (živelné pohromy, činnost firem, celospolečenský zájem) společnost jako celek – zpětná korektivní vazba k přírodě a udržitelnému rozvoji východisko vědeckého poznání, rozvoj výchovy, vzdělání, informačních vazeb

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII5 Informace pro podporu rozhodování Posouzení potenciálního vlivu záměru na ŽP vícerozměrná analýza soustavy parametrů ekonomických ukazatelů, mimoekonomických ukazatelů (např. sociální, celospolečenské, kvalitativní, zdravotní) a ukazatelů kvality ŽP a standardu životního prostředí člověka soustava kritérií vypracovaná individuálně pro konkrétní případ podle zásad systémového přístupu (úplnost hodnoceného prostoru a vlastností systému, dodržení disjunkce, preferenční a užitkové vzájemné nezávislosti kritérií apod.) Multikriteriální hodnocení environmentálních dopadů Komplexní hodnocení stavebních souborů a investic soustava interních kritérií, soustava externích kritérií, soustava kritérií spojená s chováním investice v čase. Splnění účelu (technické parametry), výkonnost Náklady a užitky, jednorázové investiční náklady, provozní náklady stavbaře a uživatele úroveň technického a estetického řešení, bezpečnost provozu, technickou náročnost, míru prvkové a objektové unifikace a typizace, porovnání s úrovní obdobných staveb v ČR a v zahraničí Vztahy technického díla k vyšším systémům s environmenálními dopady na okolí, vč. podmínek realizace a fungování díla

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII6 Informace pro podporu rozhodování Účast veřejnosti na rozhodování o životním prostředí Posuzování vlivů na životní prostředí (proces EIA), posuzování koncepcí (proces SEA) zjištění popis posouzení a vyhodnocení předpokládaných přímých i nepřímých vlivů na životní prostředí Posuzují se:  vlivy na obyvatelstvo a vlivy na životní prostředí  vlivy, které bude působit provozování záměru, jeho příprava, provádění, ukončení provozu a případná sanace či rekultivace  vlivy realizace záměru, tak i vlivy jeho neprovedení Proces EIA probíhá před zahájením povolovacího (stavebního) řízení vztah mezi státem a občany v průběhu tzv. správního řízení, které je upraveno správním řádem – obecná právní úprava zákon č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivu na životní prostředí speciální právní normy, zabývající se ochranou jednotlivých složek ŽP

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII7 Informace pro podporu rozhodování Účast veřejnosti na rozhodování o životním prostředí Průběh procesu EIA oznámení zjišťovací řízení dokumentace posudek stanovisko předkladatel záměru autorizovaná osoba v případě zájmu kterýkoliv občan Proces řídí krajský úřad, nebo MŽP (celostátní a přeshraniční projekty, projekty MO) Kdo se účastní procesu EIA

ENIN – Informace pro podporu rozhodování VIII8 KONEC Informace pro podporu rozhodování