Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra MUDr. Bohuslav Procházka praktický dětský lékař
Nejčastější důvod návštěvy ordinace Nemoc dítěte Výživa je probírána po prvním roce života spíše jako okrajové téma
Výživa kojenců Častá obava z nedostatečné konzumace mléka (dítě pije krátce, méně apod.), ale: výrobky se někdy liší v množství doporučovaného množství děti jsou jedinečné a mají různé požadavky Objektivní důkaz => prospívání dítěte Nevhodné je řešit pláč nebo nepohodu krmením => může vést k pozdější nadváze
Zavádění nemléčných příkrmů Problematické, ale důležité období ovlivňuje budoucí stravovací návyky Prospívá-li dítě dobře z mateřského mléka => příkrmy až od 6tého měsíce věku (doporučení WHO) Od 6tého měsíce nutné přikrmovat mateřské mléko již nepokrývá potřeby rostoucího miminka
Zavádění nemléčných příkrmů Potraviny je vhodné podávat v tomto pořadí: zelenina ovoce maso, vejce jogurty, zakysaná smetana Potraviny obsahují lepek představují pro maminky velký otazník Současné doporučení => od 4tého měsíce věku pozdější podávání může představovat riziko potraviny s lepkem je vhodné podávat omezeně a kojeným dětem
Výživa starších dětí - máslo nebo rostlinný tuk? Mnoho rodičů stále preferuje „poctivé máslo“, ale: náhrada živočišných tuků rostlinnými je vhodnou součástí prevence srdečně-cévních onemocnění rostlinné tuky by měly tvořit 2/3 z celkového příjmu tuků, 1/3 připadá na tuky živočišné (včetně těch obsažených v mase, mléce, mléčných výrobcích apod.)
Výživa starších dětí - mléko Mléko je nenahraditelný zdroj vápníku Možnosti konzumace formule (firemní výrobky) běžné mléko v prodejní síti domácí mléko „od krávy“ mléko a jeho ekvivalent v mléčných výrobcích
Výživa starších dětí - maso Zřejmě příčina rozvoje našeho mozku! ryby kuřecí maso má nejméně energie ale i železa vhodné je krůtí a králičí červená masa obsahují dostatek železa a kvalitních bílkovin je vhodné zařadit pro pestrost i vnitřnosti, např. telecí játra
Výživa starších dětí – celozrnné potraviny U starších dětí je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo nad bílým (cca z 50 %) Při nedostatku vlákniny hrozí riziko rozvoje civilizačních chorob Při nadbytku hrozí zrychlení střevní pasáže a snížení vstřebávání jednotlivých živin (např. železa, vitaminu B12, kyseliny listové, zinku, selenu apod.)
Výživa starších dětí - vitaminové doplňky Zdravé dítě dostávající pestrou a vyváženou stravu vitaminové doplňky nepotřebuje Vitaminové doplňky mají opodstatnění v případě: nedostatečně pestré stravy některých alternativních způsobů stravování poruch vstřebávání a trávení, jiných nemocí apod. v době rekonvalescence U dětí se zdravotními problémy je nutné podávání vitaminových preparátů konzultovat s lékařem
Výživa starších dětí Nejčastější problém => „nechutenství“ děti rostou ve skocích a tomu se přizpůsobuje i jejich chuť k jídlu odmítání většího množství jídla tedy nemusí znamenat onemocnění Je vhodné obrnit se trpělivostí
Biopotraviny a „éčka“ Nebylo prokázáno, že jsou biopotraviny zdraví prospěšnější mohou být potenciálně více nebezpečné => při výrobě mohou zůstat např. plísně „Éčka“ Barviva a konzervační látky mohou působit dětem zdravotní komplikace Některé potraviny však konzervační látky potřebují „Éčka“ obsahují i některé zdraví prospěšné látky (vitaminy C a E, beta karoteny apod.) Žádná používaná aditiva nesmějí být zdraví škodlivá Vhodným řešením je sledovat informace na obalech!
Závěr Pochybení existuje celá řada, některé jsou závažné, jiné úsměvné Vždy je vhodné konzultovat případné nejasnosti s odborníkem
Děkuji za pozornost a přeji hezký den!