Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Jak dítě (ne)naučit jíst
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Vitaminy rozpustné v tucích
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra MUDr. Bohuslav Procházka praktický dětský lékař

Nejčastější důvod návštěvy ordinace Nemoc dítěte Výživa je probírána po prvním roce života spíše jako okrajové téma

Výživa kojenců Častá obava z nedostatečné konzumace mléka (dítě pije krátce, méně apod.), ale: výrobky se někdy liší v množství doporučovaného množství děti jsou jedinečné a mají různé požadavky Objektivní důkaz => prospívání dítěte Nevhodné je řešit pláč nebo nepohodu krmením => může vést k pozdější nadváze

Zavádění nemléčných příkrmů Problematické, ale důležité období ovlivňuje budoucí stravovací návyky Prospívá-li dítě dobře z mateřského mléka => příkrmy až od 6tého měsíce věku (doporučení WHO) Od 6tého měsíce nutné přikrmovat mateřské mléko již nepokrývá potřeby rostoucího miminka

Zavádění nemléčných příkrmů Potraviny je vhodné podávat v tomto pořadí: zelenina ovoce maso, vejce jogurty, zakysaná smetana Potraviny obsahují lepek představují pro maminky velký otazník Současné doporučení => od 4tého měsíce věku pozdější podávání může představovat riziko potraviny s lepkem je vhodné podávat omezeně a kojeným dětem

Výživa starších dětí - máslo nebo rostlinný tuk? Mnoho rodičů stále preferuje „poctivé máslo“, ale: náhrada živočišných tuků rostlinnými je vhodnou součástí prevence srdečně-cévních onemocnění rostlinné tuky by měly tvořit 2/3 z celkového příjmu tuků, 1/3 připadá na tuky živočišné (včetně těch obsažených v mase, mléce, mléčných výrobcích apod.)

Výživa starších dětí - mléko Mléko je nenahraditelný zdroj vápníku Možnosti konzumace formule (firemní výrobky) běžné mléko v prodejní síti domácí mléko „od krávy“ mléko a jeho ekvivalent v mléčných výrobcích

Výživa starších dětí - maso Zřejmě příčina rozvoje našeho mozku! ryby kuřecí maso má nejméně energie ale i železa vhodné je krůtí a králičí červená masa obsahují dostatek železa a kvalitních bílkovin je vhodné zařadit pro pestrost i vnitřnosti, např. telecí játra

Výživa starších dětí – celozrnné potraviny U starších dětí je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo nad bílým (cca z 50 %) Při nedostatku vlákniny hrozí riziko rozvoje civilizačních chorob Při nadbytku hrozí zrychlení střevní pasáže a snížení vstřebávání jednotlivých živin (např. železa, vitaminu B12, kyseliny listové, zinku, selenu apod.)

Výživa starších dětí - vitaminové doplňky Zdravé dítě dostávající pestrou a vyváženou stravu vitaminové doplňky nepotřebuje Vitaminové doplňky mají opodstatnění v případě: nedostatečně pestré stravy některých alternativních způsobů stravování poruch vstřebávání a trávení, jiných nemocí apod. v době rekonvalescence U dětí se zdravotními problémy je nutné podávání vitaminových preparátů konzultovat s lékařem

Výživa starších dětí Nejčastější problém => „nechutenství“ děti rostou ve skocích a tomu se přizpůsobuje i jejich chuť k jídlu odmítání většího množství jídla tedy nemusí znamenat onemocnění Je vhodné obrnit se trpělivostí

Biopotraviny a „éčka“ Nebylo prokázáno, že jsou biopotraviny zdraví prospěšnější mohou být potenciálně více nebezpečné => při výrobě mohou zůstat např. plísně „Éčka“ Barviva a konzervační látky mohou působit dětem zdravotní komplikace Některé potraviny však konzervační látky potřebují „Éčka“ obsahují i některé zdraví prospěšné látky (vitaminy C a E, beta karoteny apod.) Žádná používaná aditiva nesmějí být zdraví škodlivá Vhodným řešením je sledovat informace na obalech!

Závěr Pochybení existuje celá řada, některé jsou závažné, jiné úsměvné Vždy je vhodné konzultovat případné nejasnosti s odborníkem

Děkuji za pozornost a přeji hezký den!