SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
zpracovaný v rámci projektu
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
OBYVATELSTVO ASIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV:VY_32_INOVACE_569_Boleslav II. a sv. Vojtěch
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Dnes tě naučím, jaký je povrch České republiky.
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Všeználek představuje krále Karla IV.
Identifikátor materiálu: EU
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Všeználek vypravuje o středověku.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_564 _Sámova říše AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Dnes budeme poznávat se Všeználkem města České republiky
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
představuje památná místa České
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
o králi Přemyslu Otakaru II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Boleslav II. Pobožný a jeho synové každý obrázek je označen internetovou adresou a slouží při výuce žáků 4. tříd Základní školy.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH VY_08_Vla4_48p Všeználek vypravuje o rodu Slavníkovců a svatém Vojtěchovi. SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

ROD SLAVNÍKOVCŮ K upevnění moci českého knížectví došlo za vlády knížete Boleslava II. Setkávali se zde obchodníci a kupci z různých zemí. Boleslav II založil v Praze biskupství. Samostatné knížectví se snažil vytvořit rod Slavníkovců. Slavníkovci žili na hradišti Libice nad Cidlinou.

BISKUP VOJTĚCH Pocházel z rodu Slavníkovců. Byl velice vzdělaný a přísně dodržoval křesťanské učení. Jeho zásluhou byly do Čech zvány mnišské řády, které zakládaly kláštery. Měl spory s knížetem Boleslavem II. Ten přepadl hradiště Slavníkovců – Libice a nechal všechny zavraždit. Vojtěch v té době pobýval za hranicemi a zachránil se. Nikdy se už do Čech nevrátil. Vydal se šířit křesťanství mezi pohany a byl zavražděn. Za své zásluhy o šíření křesťanství byl prohlášen za svatého. Obrázek 1: biskup Vojtěch[1]

KNÍŽE OLDŘICH A BOŽENA Vládu přemyslovských knížat doprovázela krutost a násilí. Přesto se udály i šťastné příhody. Kníže Oldřich byl synem Boleslava II. Rád se věnoval lovu. Jednou se hnal za krásnou laní a do cesty se mu postavil stařec, aby zachránil zvíře. Všichni se divili, že nerozhněval knížete. Byl to poustevník Prokop. Po setkání kníže Oldřich nechal vybudovat klášter, kde se kázalo ve slovanském jazyce. Za své zásluhy o křesťanství byl Prokop prohlášen za svatého. Za vlády knížete Oldřicha byla k Čechám připojena Morava. Zajímavost: Podle pověsti se Oldřich vydal na lov a u potoka spatřil prát prádlo krásnou Boženu. Zamiloval se do ní a oženil se s ní. Spolu měli syna Břetislava, který se po smrti otce ujal vlády.

Kníže Oldřich a poustevník Prokop Obrázek 2: Oldřich a poustevník Prokop [2] Kníže Oldřich a poustevník Prokop

Obrázek 3: Oldřich a Božena[3]

Kníže Oldřich připojil k Čechám natrvalo Moravu. Zapamatuj si! Biskup Vojtěch je představitelem křesťanské církve v Čechách. Pocházel z rodu Slavníkovců. Byl velmi učený. V době vyvraždění Slavníkovců pobýval v cizině. Za šíření křesťanství byl prohlášen za svatého. Kníže Oldřich připojil k Čechám natrvalo Moravu. Vzal si za manželku prostou dívku Boženu a s ní měl syna Břetislava. Pověst o svatém Prokopovi.

Použité zdroje: Obrázek 1: biskup Vojtěch [1] Adalbert of Prague. In: ETUMYAN, Arkadiy. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2012-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adalbert_of_Prague.jpg Obrázek 2: Oldřich a poustevník Prokop [2] Josef Mathauser - Kníže Oldřich se setkává s poustevníkem Prokopem. In: MAUTHAUSER, Josef. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_Kn%C3%AD%C5%BEe_Old%C5%99ich_se_setk%C3%A1v%C3%A1_s_poustevn%C3%ADkem_Prokopem.jpg Obrázek 3: Oldřich a Božena[3] Adolf Liebscher - Kníže Oldřich a Božena. In: LIEBSCHER, Adolf. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-03-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adolf_Liebscher_-_Kn%C3%AD%C5%BEe_Old%C5%99ich_a_Bo%C5%BEena.jpg HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0. Klipart Office. Com