Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

1.Význam kosmetického účinku šamponu
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Změny v potravinách.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Biopotraviny ve školním stravování
KARBOXYLOVÉ KYSELINY KONCOVKA - OVÁ KYSELINA (karboxyl je součástí řetězce) KONCOVKA - KARBOXYLOVÁ KYSELINA PODLE POČTU FUNKČNÍCH SKUPIN: MONO-, DI-,
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
Základní pojmy ve výživě
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Sacharidy ve výživě ryb
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
BÍLKOVINY Proteiny.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Cizorodé látky v potravinách
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Probiotika a prebiotika
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Významné karboxylové kyseliny
Chemie v potravinářství
Jakost potravin.
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Koření.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Mikroorganismy v životním prostředí
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_493_OŠETŘENÍ A REGENERACE VLASŮ NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zelenina, … Dodatky, ….
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Buňka  organismy Látkové složení.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Maso a masné výrobky Dodatky.
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 7: Doplňkové látky

Doplňkové látky příznivě ovlivňují vlastnosti krmiv, zdraví zvířat nebo jejich užitkovost jsou doplňovány do krmiv v nepatrných dávkách (obvykle do 1 %) zvyšují využití krmiva a biologickou hodnotu a jakost živočišných produktů, zlepšují užitkovost a odolnost zvířat, podporují jejich reprodukční kondici a umožňují kontrolu reprodukce

Do doplňkových látek zahrnujeme: mikrobiologicky účinné látky vitamíny antioxidanty mikroelementy zchutňovadla pojiva konzervanty barviva emulgátory stabilizátory zhušťující a želírující látky regulátory kyselosti enzymy

Mikrobiologicky účinné látky 1. Antibiotické stimulátory růstu 2. Chemoterapeutika 3. Antikokcidika 4. Probiotika

Antibiotické stimulátory růstu brzdí rozvoj a upravují spektrum mikroflóry trávicího traktu snížují bakteriální degradaci živin a zlepšují jejich využitelnost, dochází ke snížení tvorby plynů a bakteriálních toxinů omezují i propuknutí infekčních onemocnění trávicího traktu zvyšují konverze krmiva o cca 5 %

Chemoterapeutika neantibiotické stimulátory růstu byl prokázán jejich mutagenní účinek jediným povoleným přípravkem v ČR je Olachindox, a to pouze pro selata do stáří 4 měsíců

Antikokcidika používané ve velkochovech drůbeže proti propuknutí kokcidiózy se provádí imunizace kuřat živou vakcínou preventivně se používají u jehňat, telat a kožešinových zvířat

Probiotika Mikrobiotika - živé mikrobiální kultury symbiotických mikroorganizmů - potlačují růst podmíněně patogenních a patogenních zárodků Probiotika enzymového typu - účinnou složku tvoří intracelulární nebo extracelulární enzymy - zlepšují stravitelnost a využitelnost živin krmiva Izokyseliny - kys. izovalerová, izomáselná a metylmáselná - jsou esenciálním růstovým faktorem pro celulolytické bakterie

Antioxidanty zabraňují oxidaci živin v krmivech jde především o oxidaci látek obsahujících dvojné vazby (vitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další) používají se především tokoferoly, kys. askorbová, etoxyquin, butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluen a estery kyseliny gallové

Zchutňovadla látky pozitivně ovlivňujících vůni a chuť krmiva povzbuzují vylučování trávicích šťáv a podporují trávení extrakty z rostlin a živočichů, éterické oleje a chemické (syntetické) sloučeniny jako umělé sladidlo se používá především sacharin, cyklamáty, sorbit, manitol, sladidla na bázi aminokyselin a podobně

Konzervanty látky s konzervačním účinkem založeným na principu usmrcení bakterií a plísní, případně zastavení jejich množení a růstu v krmivech látky snižující pH – organické kyseliny (kys. benzoová a její soli, kys. octová a její soli, kys. mravenčí a její soli, kys. propionová a její soli) dalšími konzervačními látkami jsou oxid siřičitý, stříbro, dusitany a dusičnany, chlór a jeho sloučeniny a mnoho dalších

Barviva látky přidávané do krmiv, které mění nebo zintenzivňují jejich barvu významné zejména u krmiv určených pro zvířata orientující se při výběru krmiva především zrakem (drůbež) Dělení: 1. Barviva rostlinného či živočišného původu - karotenoidy, antokyany, flavony, chlorofyl, betain, karamel 2. Barviva syntetická - azobarviva, indigová barviva 3. Barviva anorganického původu - síran vápenatý, uhličitan vápenatý, ultramarín, oxidy a hydroxidy železa

Emulgátory, stabilizátory, zhušťující a želírující látky látky fyzikálně upravující konzistenci krmiv Zahušťovadla - v přítomnosti vody se mění v husté gely (želatina, škroby, deriváty celulózy, pektiny, algináty, galaktomanany, agar, arabská guma) Emulgátory - snižují povrchové napjetí látek Stabilizátory - používají se k ochraně krmiv před nežádoucími fyzikálními, případně chemickými, změnami

Rostlinná aditiva působením na čichové a chuťové receptory zvyšují příjem krmiva zvyšují využitelnost živin a užitkovost zvířat zvyšují kvalitu živočišných produktů (masa, vajec a mléka) nejčastěji používané jsou heřmánek, fenykl, sléz, česnek, tymián, mateřídouška, máta, dobromysl snížují zátěž prostředí cizorodými látkami - nezanechávají rezidua v živočišných produktech