Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kariérové poradenství
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Regionální péče v Praze
Plánovaný rozvoj služeb
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
OPTIMÁLNÍ MODEL RANÉ PÉČE PŘEDSTAVENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Minimální preventivní program školy
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Specifické metody SP LS 2014
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klíč.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Program sociální inkluze AG
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Násilná osoba aneb co s ní
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Financováno Nadací Sirius
Michaela Borovanská, Jana Malíková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT

RT ve spolupráci s kurátorem U klientů, jejichž účast v terapii byla iniciována kurátorem Na počátku spolupráce nezbytné setkání všech 3 stran (rodina, poradce, kurátor) – 1. ko. Na prvním setkání jsou stanoveny podmínky spolupráce, délka, obsah a cíle léčby včetně způsobu nakládání s informacemi a předávání zpráv o průběhu léčby. V případě, že se z jakýchkoliv důvodů pověřený pracovník spolupracujícího zařízení nedostaví, probíhá 1. kontakt s rodinou bez jeho přítomnosti dle standardních postupů Trojstranný kontrakt o spolupráci Další setkávání pouze s rodinou Pokud se v průběhu spolupráce změní situace rodiny a je třeba změnit kontrakt – opět společná schůzka (po dohodě poradce s rodinou)

RT ve spolupráci s kurátorem KONTRAKT Obsahuje též zakázku třetí strany Přesná formulace typu informací a způsobu předávání těchto informací mezi zúčastněnými stranami Podmínky, za jakých bude spolupráce s rodinou v zařízení probíhat Co bude důvodem pro ukončení spolupráce Kontrakt podepisuje poradce, klient a kurátor ve třech vyhotoveních, po jednom pro každou stranu

RT paralelní s IPT/SPT Kdy: kromě zakázky pro rodinnou terapii vznikne zakázka pro IPT/SPT (např. řešení osobních / osobnostních / interpersonálních problémů některého z členů rodiny) někdy může být výsledkem práce s rodinou rozkrytí zakázky pro IPT u jednoho jejího člena (vpodst. skrytá zakázka) Hranice: riziko střetu zájmů, ohrožení bezpečí terapeutického procesu personální oddělení dohoda o předávání informací - u nezl. klientů rodiče mají právo se informovat o docházce a průběhu spolupráce, terapeut je povinen informovat rodiče o závažných skutečnostech, které dítě bezprostředně ohrožují na zdraví / životě - u dospělých klientů věc společné dohody - písemné

Case management Případové vedení klienta „zmapování potřeb klienta a jeho rodiny a následná organizace, koordinace, monitoring a vyhodnocování balíčku poskytovaných služeb a prosazování zájmů klienta, přičemž balíček služeb poskytovaných klientovi by měl co nejpřesněji reagovat na aktuální potřeby klienta a jeho specifika.“ (National Association of Social Workers, 1992) V zahraničí institucionalizováno, v ČR chybí Role case managera: CM provádí základní diagnostiku potřeb klienta CM plánuje spolu s klientem jeho cíle a prostředky k jejich dosahování CM pomáhá propojovat jednotlivé typy služeb CM monitoruje a vyhodnocuje vývoj klienta CM prosazuje a hájí zájmy klienta

Case management v péči o rodinu MDFT - multidimensionální rodinná terapie (Nízozemí) pro rodiny se závažnější poruchou ve více oblastech, tzn. ne pouze užívání NL u dítěte, ale např. dysfunkční rodina apod. intensivní ambulantní podpora rodině v rámci case managementu rodině je přidělen case manager, který je s ní v denním kontaktu, buď osobně nebo telefonicky. Kontroluje např. docházku dítěte do školy, doprovází rodinu v běžném životě při řešení životních starostí kapacita 1 case managera je max. 6 rodin při plném úvazku služba je poskytována max. po dobu 1 roku

Case management v péči o rodinu Terénní práce s rodinami (Velká Británie) Terénní sociální práce pro region, dojíždění za rodinami Provázení rodiny při řešení sociálních, trestněprávních i běžných potíží Metody práce – pětistupňový model: 1. Naslouchání, seznámení se s rodinou a s problémem 2. Informace, doporučení, nabídka pomoci 3. Zvažování kompetencí rodiny, kontakty na jiné služby 4. Uskutečnění podpory 5. Plánování další pomoci, kontakty na návazné služby Manuály, „učebnice“, kognitivně behaviorální prvky Tým: obvykle sociální pracovnice; jedna pracovnice má v péči cca 12 rodin