Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Trávicí soustava 1 Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1
funkce - trávení (štěpení) potravy - vstřebávání látek …? Vstřebáváním si tělo vezme, co potřebuje. stavba Z čeho se skládá TS? Sáhni si na žaludek, játra, slepé střevo....obr. str nástěnná mapa Kterými částmi TS potrava neprochází? (játra, slinivka, žlučník)
ústní dutina - v čelistech jsou vklíněné zuby Všechny zuby tvoří … - chrup mléčný chrup - 20 zubů - prořezávání od 6. měsíce trvalý chrup - 32 zubů - prořezávání od 6. roku - řezáky, špičáky, třenové, stoličky - S S S T T Š Ř Ř / Ř Ř Š T T S S S
stavba zubu Nakresli a popiš obr. str. 87.
Vyhledej v učebnici: „plak“, „vznik zubního kazu“ plak - mikrobiální povlak zubů obr. str rozkládá zbytky potravy - cukry → → kyseliny → ničí sklovinu ( vyleptávají-uvolňují Ca ) → → kaz zubní kámen - plak mineralizovaný vápenatými solemi Prohlédni si kořeny zubů a RTG snímky. obr. str. 87 str. 87 – „Víš, že...“ (1,2,3) stomatologie - zubní oddělení ortodoncie - vady skusu (rovnátka)
slinné žlázy - 3 páry - podčelistní, podjazykové, příušní obr. str. 86, 88 - zvlhčují ústní dutinu - obsahují enzym PTYALIN, který štěpí ( rozkládá ) cukry - 1,5 l/den Při žvýkání až 0,5 l/hod ! str. 88 – „Víš, že...“ (1,3)
Vysvětli rozdíly během polykání a dýchání !...obr. str. 89
žaludek obr. str vak z hladké svaloviny (2 - 3 litry) - potrava se promíchává pohybem stěny žaludku - tvorba žaludeční šťávy: - enzym PEPSIN + HCl - štěpí bílkoviny (maso,...) Jak je možné, že nerozštěpí také stěnu žaludku? - hlen mucin chrání stěny žaludku před natrávením
Člověk vyloučí 2-3 l žaludeční šťávy/den. Cukry se v žaludku „zdrží“ asi 2 hodiny, bílkoviny až 4 hodiny, tuky až 6 hodin. (Nejdelší pocit nasycení je po tučném jídle) HCl má baktericidní účinky – chrání před infekcí. Sýr před požitím alkoholu zpomalí jeho účinky – zpomalí jeho přechod ze žaludku do střeva. Jakým zákrokem se pomáhá nadměrně obézním?
Operace žaludku
Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN