Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Smysly – sluch, rovnovážné ústrojí Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 SLUCH

3 zvuk - tlaková vlna - 343 m/s Pozoruj tlak vzduchu vycházející z reprobeden. Neslyšící tančí díky vnímání vibrací. Ve vakuu, kde není vzduch, není ani zvuk! Člověk slyší zvuky v rozsahu 16 - 20 000Hz (kmitů za vteřinu) str. 115 – „Víš, že…“ (1,2) otestujte si sluch: Rozlišujeme asi 400 000 druhů zvuků. hlučnost se měří v decibelech - dB str. 114 – „Víš, že…“ (1,2,3)

4 Prohlédni si obr. str. 115 a pokus se vysvětlit „princip“ sluchu.

5 boltec → zvukovod (2 - 3 cm) → bubínek → → kladívko → kovadlinka → třmínek → → kapalina vnitřního ucha → blanka (stěna) blanitého hlemýždě (2,5 závitu) se sluchovými buňkami Eustachova trubice - střední ucho ↔ nosohltan - k vyrovnávání tlaku vzduchu centrum sluchu - spánkový lalok koncového mozku str. 115 – „Víš, že...“ (1,2)

6 Rovnovážné ústrojí součást vnitřního ucha...dutina v kosti skalní - 2 váčky (polohové čidlo) - 3 polokruhovité kanálky (pohybové čidlo) Princip: - ve stěně jsou smyslové buňky s brvami - řasinkami - uvnitř je hlen s krystalky vápníku - při pohybu hlavy → pohyb krystalků → → dráždění smyslových buněk - centrum rovnováhy: mozeček viz obr. str. 109

7 Rovnovážné ústrojí zaznamenává: - odchylku postavení hlavy/těla vzhledem ke gravitaci - změnu rychlosti a směru pohybu hlavy/těla v prostoru Co je ještě zdrojem informací pro vyhodnocení polohy těla? str. 115 – „Víš, že...“ (3)

8 Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN 80-7168-234-9 Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN 80-7183- 167-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google