Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Smysly – zrak Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 ZRAK

3 očnice - dutina, v které je uloženo oko oční koule (bulva) - 3 vrstvy: 1. zevní ( vnější ): bělima → průhledná rohovka 2. střední: cévnatka → barevná duhovka Proč „cévnatka, duhovka“? Miminka mají málo pigmentu - většinou modrooká. → řasnaté tělísko 3. vnitřní: sítnice, která obsahuje zrakové (světločivné) buňky: tyčinky - čb/za šera čípky - barevné vidění

4 V každém oku je 120 milionů tyčinek a 3 miliony čípků. Máme 3 druhy čípků citlivé na základní barvy: modrou zelenou červenou zornice: - otvor v duhovce - panenka - zornicový reflex (na světle se zúží)

5 čočka - průhledná, pružná - zavěšena na řasnatém tělísku - akomodace: schopnost čočky měnit svůj tvar pohled do dálky - plochá na blízko - vypouklá obr. str. 113

6 slepá skvrna: - místo na sítnici, kde vychází z oční koule zrakový nerv - neobsahuje tyčinky ani čípky žlutá skvrna: - sem dopadá obraz předmětu (zmenšený a převrácený) - místo nejostřejšího vidění - na sítnici - jen čípky sklivec: - průhledná, rosolovitá hmota uvnitř oka Proč průhledná?

7 centrum zraku - týlní lalok koncového mozku obr. str. 109 okohybné svaly: - 6 - pohybují oční koulí obr. str. 112

8 spojivka: - tenká blána na vnitřní straně víčka slzy: - zabraňují vysychání rohovky - odplavují nečistoty - tvoří se v slzné žláze - odtékají slzným kanálkem ve vnitřním koutku oka do dutiny nosní obr. str. 112

9 ochranné orgány oka: - víčka, řasy, obočí, nadočnicový oblouk, slzy str. 113 – „Víš, že…“ (1,3) cesta paprsku: rohovka, zornice, čočka, sklivec, žlutá skvrna DÚ : nakresli si do sešitu řez oční koulí str. 113 !

10 VADY A ONEMOCNĚNÍ šilhání - porucha okohybných svalů krátkozrakost (špatně vidí do dálky) → rozptylky dalekozrakost (špatně vidí na blízko) →spojky obr. str. 113 odstranění dioptrií laserem – 3D animace

11 porucha barvocitu nebo barvoslepost obr. str. 114 šedý zákal → výměna čočky str. 112 – „Víš, že...“ (3) zelený zákal (glaukom) - zvýšený nitrooční tlak až slepota astigmatismus (špatné zakřivení rohovky) - dvojité vidění šeroslepost - nedostatek vitamínu A → vytváří se málo rhodopsinu (světločivné barvivo v tyčinkách) zánět spojivek str. 112 – „Víš, že...“ (2 )

12 Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN 80-7168-234-9 Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN 80-7183- 167-0 Vaněčková I., Skýbová J., Markvartová D., Hejda T.: Přírodopis 8, Fraus, Plzeň, 2006, ISBN 80-7238-428-7


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google