Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.05 Rostlinná výroba - úvod Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:pěstování, kulturní plodina, půda,… Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Zabývá se pěstováním kulturních plodin a péčí o trvalé travní porosty. Její rozvoj vychází z poznatků botaniky, ekologie, biologie, chemie, mechanizace,..
Cílem rostlinné výroby je získání: Základní potraviny pro přímou spotřebu. Suroviny pro výrobu potravin. Krmivovou základnu živočišné výroby. Suroviny pro textilní průmysl (len, konopí). Obnovitelné zdroje (řepka olejka - bionafta). Koření a léčivé rostliny.
1.Obilniny 2.Luskoviny 3. Olejniny 4. Přádné rostliny 5. Okopaniny 6. Jeteloviny 7. Trávy
8. Aromatické rostliny 9. Zelenina – plodová, kořenová, košťálová, listová, cibulová, lusková, lahůdková 10. Houby – žampion, hlíva ústřičná,… 11ovoce – jádrové, bobulové, peckové, skořápkové, lesní plody. 12. Léčivé rostliny 13. Okrasné rostliny
Ovlivňující produkci rostlin jsou: Osiva, sadba,odrůda, půda,voda, světlo, teplo, vzduch, hnojení, ochrana rostlin, správná agrotechnika.
Při pěstování zemědělských plodin je důležité správné využívání výrobních oblastí. Je jich pět. Kukuřično – řepařsko – obilnářská Řepařsko – obilnářská Obilnářsko – krmivářská Bramborářsko – obilnářská Pícninářská
Len Kukuřice Ovoce a zelenina Obilí
1. Čím se zabývá rostlinná výroba? Pěstováním kulturních plodin. 2. Jaké faktory ovlivňují produkci rostlin? Osiva, sadba,odrůda, půda,voda, světlo, teplo, vzduch, hnojení, ochrana rostlin, správná agrotechnika. 3. Jaké druhy ovoce znáte? Jádrové, peckové, bobulové, lesní plodiny, skořápkové.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.