Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Tematická oblast: Prací.
M O N O S A C H A R I DY.
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Oddělování složek směsí
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Voldán Fabián 2L Školní rok 2013/  ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ POTŘEBY:POTRAVA VODA KYSLÍK.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Atomový obal Předmět: Fyzika.
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Chemie Tematický okruh - téma:Sacharidy Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem sacharidů s jejich stavbou, složením a použitím. VY_52_inovace_CH_9.55

Sacharidy Jsou chemické sloučeniny složené z vázaných atomů C, H, O. Obsahují více hydroxylových skupin OH a jednu karbonylovou

Sacharidy nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách V zelených rostlinách vznikají fotosyntézou ze vzdušného CO2 a vody H2O účinkem slunečního záření za přítomnosti chlorofylu 6 CO2 + 6 H2O -> C6H12O6 + 6 O2

Fotosyntéza

Sacharidy v rostlinách V tělech rostlin mají sacharidy především stavební funkci. Součást stěn rostlinných buněk je celulosa.

Sacharidy v živočišném organismu Živočišný organismus přijímá sacharidy převážně v potravě. Pro živočišný organismus hlavním zdrojem energie

Sacharosa Sacharosa (řepný cukr) Nachází se ve všech rostlinách, cukrová řepa a cukrová třtina. Bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě. Zahříváním hnědne a mění se na karamel. Používá se ke slazení potravin a nápoju.

Sacharosa- řepný cukr

Glukosa- hroznový cukr Bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti Výskyt- hrozny Nachází se v krvi (cukrovka) Umělá výživa

Škrob

Bílá ve vodě málo rozpustná látka Zdrojem škrobu jsou některé části rostlin. Bramborové hlízy mají až 20% škrobu, obilná zrna 50 až 80%. Základní složka potravy. (bezlepková dieta) Výrobky z mouky, mletých semen obilovin, dále také v rýži, luštěninách nebo bramborách..

Glykogen Živočišný škrob je zásobní látkou živočichů. Vzniká v játrech Ukládá se ve svalech- při zátěži se štěpí na jednoduchý cukr a rozvádí se krví

Celulosa Bílá pevná látka Obsažena v dřevě stromů Čistá celulosa (bavlna) Je ve vodě nerozpustná látka. Vyrábí se z ní viskózové hedvábí, celofán, papír, obalové materiály, hygienické potřeby. Je hlavní živinou býložravců.

Použité zdroje &aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox- a&source=hp&channel=nphttp:// 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox- a&source=hp&channel=np a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ &sa=X&ei=u_0wUaC9Gaep4ATf3YDgBg&sqi=2&ved=0CEMQsAQ&biw=9 11&bih=443http:// a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ &sa=X&ei=u_0wUaC9Gaep4ATf3YDgBg&sqi=2&ved=0CEMQsAQ&biw=9 11&bih=443 a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=ZAExUYDlEvD24QSw94CAAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443http:// a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=ZAExUYDlEvD24QSw94CAAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443

Použité zdroje ox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=- wExUZGUDcuLswbpt4G4CA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&b iw=911&bih=443http:// ox- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=- wExUZGUDcuLswbpt4G4CA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&b iw=911&bih=443 x- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=7wIxUZmYLMmUtAaXpYDwAw&ved=0CAc Q_AUoAQ&biw=911&bih=443http:// x- a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm =isch&sa=X&ei=7wIxUZmYLMmUtAaXpYDwAw&ved=0CAc Q_AUoAQ&biw=911&bih=443 na&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-ahttp:// na&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

Použité zdroje +%C5%99epa&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefo x-ahttp:// +%C5%99epa&ie=utf-8&oe=utf- 8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefo x-a