Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Výživa člověka.
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus látek a energií
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Soustava trávicí - část 2.
Látkové složení lidského těla- prvky
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Přírodní látky - systematizace a opakování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Sacharidy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Trávicí soustava.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Biochemie živin Ludmila Hanáková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
JÁTRA Trávicí soustava.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a volné energie anabolismus: z živin se tvoří složitější látky pro organismus př.svalová vlákna,energie se spotřebovává Zdroj energie: živiny = cukry, tuky, bílkoviny= spalovány kyslíkem v mitochondriích na energii

Cukry (sacharidy) pohotovostní zdroj energie, jejich štěpení už v ústech, štěpí se na malé části - hlavně na glukosu –C6H12O6 energie z 1g je stejná jako u bílkovin = 17 KJ z nadbytečné glukosy se v játrech tvoří zásobní polysacharid – glykogen(živočišný škrob) porucha metabolismu cukrů – cukrovka, netvoří se hormon inzulín

Tuky Bílkoviny nejbohatší zdroj energie, 1g = 39 KJ energie tepelná izolace těla ochrana vnitřních orgánů - štěpení začíná až ve střevě - při nadbytečném příjmu se vytvářejí tukové buňky a člověk tloustne Bílkoviny základní stavební látky pro naše tělo zdroj energie

Další živiny a důležité látky: - štěpeny na kratší části – aminokyseliny - odpadem po trávení je močovina, krví je vyplavena do ledvin a poté močí ven z těla Další živiny a důležité látky: Voda a hrubá vláknina = nestravitelná buničina, důležitá pro činnost střev a správné trávení Nerostné soli = NaCl, Fe pro tvorbu červených krvinek, Ca a P pro tvorbu kostí a zubů Stopové prvky = nezbytné pro organismus př. I,Co,Mo,Mg,Cu,K,Se….. Vitamíny = nutné pro činnost enzymů, avitaminoza: doplň! rozpustné v tucích: A,D,E,K rozpustné ve vodě: B,C

A- oči (šeroslepost), B1-B12 = nervy, tvorba červených krvinek C- imunita( kurděje), D- zpevňuje kosti, jeho nedostatkem vzniká křivice Správný poměr živin: 15% bílkovin, 25% tuků, 60% cukrů Bazální metabolismus: látková přeměna nutná pro udržení základních životních funkcí ústředním orgánem metabolismu = játra Člověk je teplokrevný organismus t =36,5°C sneseme výkyvy max.42,5° C min. 24°C regulace potem –chlazení, svalovým tonusem –zahřívání Člověk vydrží bez potravy i měsíc, bez vody max. 3 dny!!!