Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy III - disacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy III - disacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK MK
DISACHARIDY LAKTÓZA MALTÓZA SACHRÓZA
Disacharidy C 12 H 22 O 11 molekuly se skládají ze dvou molekul monosacharidů bezbarvé krystalické látky dobře rozpustné ve vodě součástí potravin hydrolýzou se štěpí na monosacharidy C 12 H 22 O 11 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 C 12 H 22 O 11 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6
Redukující disacharidy jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,4 a 1,6 koncích, mají redukční účinky, a proto se dají dokázat Tollensovým a Fehlingovým činidlem, patří zde např. maltóza, laktóza jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,4 a 1,6 koncích, mají redukční účinky, a proto se dají dokázat Tollensovým a Fehlingovým činidlem, patří zde např. maltóza, laktóza
Neredukující disacharidy jsou pospojovány glykosidickými vazbami na 1,1 a 1,2 koncích, na tyto vazby byly spotřebovány obě poloacetalové skupiny -OH, nemají redukční účinky, patří sem sacharóza
Laktóza cukr mléčný glukóza + galaktóza obsažena v mléce savců vyrábí se ze syrovátky uplatnění při výrobě potravy pro kojence kravské mléko obsahuje 4,5 % laktózy
MLÉKO Lidské mléko - je řídké a má vysoký obsah laktózy Kravské mléko - se liší svým obsahem tuku, bílkovin a ostatních látek podle plemenné příslušnosti zvířat. Kravské mléko má nižší obsah cukru (4,5 - 5 % laktózy) a vyšší obsah bílkovin (3,2 - 3,6 %), a obsahuje asi 3,5 % - 6,5 % mléčného tuku, 8,5 % - 9,0 % tukuprosté sušiny a asi 88 % vody. Jeho hlavní protein (80 %) je sýrovina (kasein), zatímco syrovátka tvoří většinu zbytku. 1
Maltóza cukr sladový glukóza + glukóza vzniká hydrolýzou škrobu přítomna ve sladu surovina pro výrobu piva podle množství maltózy v mladém pivě se určuje stupňovitost piva
Jak se dělá pivo? rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem rodi-pivo-dt4- /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem 2 3
Sacharóza cukr řepný, cukr třtinový glukóza + fruktóza
Sacharóza nejrozšířenější cukr důležitá složka potravy výroba: z cukrové řepy z cukrové třtiny 4 5
Výroba cukru: cukrové bulvy se omyjí řepa se nakrájí na řízky vyluhuje se horkou vodou šťáva se vyčistí: vápnem Ca(OH) 2 – čiření vápnem Ca(OH) 2 – čiření a CO 2 – saturace a CO 2 – saturace filtrace lehká šťáva se zahušťuje surový cukr se rafinuje 6
Melasa je odpadem při výrobě cukru použití: krmivo pro dobytek krmivo pro dobytek výroba ethanolu výroba ethanolu droždí droždí kyseliny citrónové kyseliny citrónové obsahuje asi 50 % cukru, který však již není schopen pro velký obsah příměsí vykrystalizovat. Je velmi mazlavá a lepkavá. 7
Použití sacharózy: v potravinářství jako sladidlo přídavná látka ve farmaceutickém průmyslu zahříváním přechází v karamel – potravinářské barvivo E150, při výrobě černého piva 8
ÚKOLY: 1) Co je to intolerance mléka? 2) Co je to rapadura? 3) Zjisti, zda existuje palmový cukr a zda má nějaké výhodné vlastnosti. má nějaké výhodné vlastnosti.
Zdroje: /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem /ekoakcie.aspx?c=A090305_150925_ekoakcie_vem Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,