o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice: 1992 - 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Sociální služby SOZ.
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Sdružení Podané ruce, o.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Domácí násilí v praktické rovině
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Praxe ve školní psychologii
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
MUDr. František Schneiberg
Šablony OP VVV a podpora nadání
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Konference je financována Nadací Sirius
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Š A B L O N Y II.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Vzorový projekt pro ZŠ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzorový projekt pro ZŠ.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:

 pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů sdílení v rodinách  posílení funkčnosti náhradních rodin  podpora sociální integrace dětí z dětského domova

 kluby pěstounů  svépomocné skupiny rodin  telefonická krizová intervence  vzdělávací kurzy  odlehčovací služby pro náhradní rodiny  doučování dětí

Klubová setkání jsou během školního roku organizována pravidelně každý první čtvrtek v měsíci od do hod.

Kluby pěstounů jsou moderovány některým z psychologů o.s. ISIS. Rodiče mají možnost probrat, co nového se děje v rodinách nebo v čem by která rodina potřebovala pomoci. Vzájemné sdílení radostí i starostí napomáhá ke zvládání běžných i náročných situací v rodinách. Při povídání o dění v rodinách se často ukáže, že několik rodin řeší podobný, například výchovný problém. Na základě zkušeností víme, že důležité je právě včasné podchycení možných problémů v rodině. Závažnější podněty, které zazní na klubech, jsou proto následně řešeny v rámci psychologického poradenství nebopsychologického poradenství ve svépomocných skupinách rodin.ve svépomocných skupinách rodin Aktuální témata mohou být také podkladem pro přípravu vzdělávacích seminářů. Pěstounství je náročná forma rodičovství, proto klademe velký důraz na vzdělávání, prevenci problémů a otevřenost rodin vůči spolupráci s odborníky.

Kluby pěstounů probíhají jako neformální setkání formou besedy. Některé kluby mohou mít dopředu ohlášené téma. V době klubů pěstounů je zajištěn program pro děti

Ve svépomocných skupinách se setkávají rodiny, které řeší určitý aktuální problém. Může jím být například hyperaktivita či agresivita dítěte, sebepoškozování u dospívajících, specifické problémy příbuzenské pěstounské péče atd. Skupiny se konají v několika blocích po sobě a vede je psycholog/psychoterapeut. Využíváme potenciálu svépomocných skupin, kterým je hlavně sdílení zkušeností a pocitů. Podporujeme rodiny v tom, aby si za asistence odborníka samy dokázaly najít cestu či řešení jejich situace. Podněty a témata pro svépomocné skupiny vyplývají často z individuálního psychologického poradenství a klubových setkání.

Každé náhradní rodině poskytujeme psychologické poradenství – rodičům, dětem a dospívajícím. Podle povahy problému jde o individuální či rodinné poradenství. Každá rodina má svého stálého psychologa. V případě potřeby zprostředkujeme konzultaci s dalším odborníkem – specialistou. Dbáme na návaznost odborných služeb. Novinkou je poradenství pro mladé dospělé, kteří vyrostli v náhradní rodině.

Vzdělávání náhradních rodičů je realizováno na pobytových akcích každý den a dále formou kurzů běžících na pracovišti o. s. ISIS. Vzdělávací kurzy jsou určeny především pěstounům z olomouckého regionu. Hlavní témata vzdělávání jsou z oblasti rodinného života, partnerství, rodičovství, vývoje a výchovy dětí. Náměty na vzdělávání dávají jak odborníci, tak především rodiče podle svých aktuálních potřeb. Formy vzdělávání jsou pestré: přednášky, prezentace, skupinové diskuse, řešení modelových situací, prožitkové techniky, semináře. K oblíbeným formám vzdělávání rodičů slouží také samostudium. K dispozici je průběžně doplňovaná populárně-naučná literatura týkající se rodiny, náhradní rodinné péče, výchovy a vývoje dětí, poruch vývoje atd.

Členové náhradních rodin mohou od září 2012 volat na telefonickou krizovou linku a poradit se s psychologem sdružení o jejich aktuální osobní či rodinné situaci. Služba telefonické krizové intervence může být využívána především tehdy, když má rodina akutní problém a není ještě objednána k psychologické konzultaci nebo na ni čeká. Na telefonickou krizovou intervenci navazují podle potřeby další odborné služby (psychologické poradenství, svépomocné skupiny, konzultace u dalších odborníků, např. psychiatrů, speciálních pedagogů atd.).

Speciální program pro děti a dospívající z pěstounských rodin byl postupně rozvíjen na základě praktických zkušeností i poznatků z odborné literatury. Program běží vždy na obou pobytech – na jarním víkendovém i letním týdenním. Je založený hlavně na využití vhodných sociálně psychologických her. U dospívajících se hodně uplatňují i skupinové diskuse o důležitých životních otázkách (rodina, práce, vztahy, hodnoty atd.). Program vedou studenti psychologie a mladí psychologové, kteří s ISIS spolupracují již několik let. Programu se účastní všechny děti – děti v pěstounské péči, děti adoptované, vlastní děti náhradních rodičů i děti z dětského domova. Hlavní cíl programu: podpora formování zdravé osobní identity dětí a dospívajících vyrůstajících v náhradních rodinách či v dětském domově

ISIS – občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám Sídlo: U Sportovní haly 1a, Olomouc Pracoviště: Horní náměstí 21, Olomouc Tel.: