ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_ 478
Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond
Časové rozlišení - příklad
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_18.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Časové rozlišení nákladů a výnosů Označení.
Úvod do podnikových financí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_294.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
04_Materiál - pokračování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE129 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_288.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Úvod do účetnictví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_289.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_293.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_254.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_251.
Devátá přednáška z UCPO
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čtvrtá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_298.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_299.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Bankovní účetnictví Cenné papíry, deriváty, ostatní pohledávky a závazky a přechodné účty Bankovní účetnictví - účtová třída 3.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Úvod k účetnictví ÚSC.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Náklady a Výnosy.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Přijaté a poskytnuté zálohy
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ

Osnova Základní zásady účtování nákladů a výnosů Časové rozlišení: obecné zásady Časové rozlišení nákladů a výdajů Náklady příštích období Komplexní náklady příštích období Výdaje příštích období Časové rozlišení výnosů a příjmů Výnosy příštích období Příjmy příštích období

Základní zásady účtování nákladů a výnosů Pro evidenci nákladů má finanční účetnictví zřízenu účtovou třídu 5 - Náklady. Náklady jsou členěny podle jednotlivých druhů. Pro evidenci výnosů je zřízena účtová třída 6 - Výnosy. Výnosy jsou členěny podle jednotlivých složek výnosů. S ohledem na zjišťování výsledku hospodaření se výnosy i náklady člení na provozní, finanční a mimořádné.

1. Základní zásady účtování nákladů a výnosů Náklady a výnosy se účtují zásadně do období, s nímž věcně a časově souvisejí. Opravy nákladů nebo výnosů minulých účetních období se účtují na účtech nákladů a výnosů, kterých se týkají. Jedná-li se o významnou částku těchto oprav, považují se za mimořádné náklady nebo výnosy. Náhrady nákladů vynaložených v minulých účetních obdobích se účtují do výnosů běžného roku.

2. Časové rozlišení: obecné zásady Náklady a výdaje, které se týkají budoucích období, je nutno časově rozlišit ve formě nákladů příštích období (účty 381 a 382) výdajů příštích období (účet 383) Výnosy a příjmy, které se týkají budoucích období, je nutno časově rozlišit ve formě výnosů příštích období (účet 384) příjmů příštích období (účet 385)

2. Časové rozlišení: obecné zásady Pokud se výdaje běžného období vztahují k více nákladovým druhům (např. náklady na přípravu a záběh nové výroby, náklady na plnění úkolů technického rozvoje), je nutné pro časové rozlišení použít účet 382 - Komplexní náklady příštích období.

2. Časové rozlišení: obecné zásady Hlediskem pro účtování účetních případů časového rozlišení je skutečnost, že je známo jejich věcné vymezení, jejich výše a období, kterého se týkají.

2. Časové rozlišení: obecné zásady Účty časového rozlišení podléhají inventuře a při inventarizaci se posuzuje jejich výše a odůvodněnost.

2. Časové rozlišení: obecné zásady Časové rozlišení není nutné používat: jedná-li se o nevýznamnou částku, kdy jejím ponecháním v nákladech či výnosech není dotčen účel časového rozlišení a účetní jednotka tím prokazatelně nesleduje záměrné upravování výsledku hospodaření jde-li o pravidelně se opakující výdaje, popř. příjmy

3. Časové rozlišení nákladů a výdajů Náklady příštích období Komplexní náklady příštích období Výdaje příštích období

Náklady příštích období Výdaj vznikl v běžném období, ale nákladem se stane až v příštích účetních obdobích. Např. nájemné placené dopředu, předplatné novin a časopisů, předplatné jízdenek apod. Zúčtování nákladů příštích období na příslušný účet nákladů se provede v účetním období, s nímž časově rozlišené náklady věcně souvisejí.

Náklady příštích období V roce 2007 bylo zaplaceno na základě smlouvy 150 tis. Kč. Jedná se o platbu za používání stroje, který nám pronajala firma X. Nájemné je zaplaceno na roky 2007 až 2009. Zaúčtujte účetní případy v jednotlivých letech.

Komplexní náklady příštích období Výdaje běžného období, jež se sledují ve vztahu k danému účelu. Např. náklady na přípravu a záběh nové výroby, náklady na výzkum a vývoj, náklady na předzásobení. Zúčtování komplexních nákladů příštích období do nákladů se provede v účetním období, s nímž časově rozlišené náklady věcně souvisejí, nejpozději však do čtyř let od zaúčtování nákladů na účet 382 (s výjimkou případů, vyplývajících ze smluv a platných předpisů).

Komplexní náklady příštích období V souvislosti s přípravou a záběhem nové výroby bylo v první polovině roku 2007 vynaloženo 1 200 tis. Kč. Tyto náklady souvisejí s výrobou, která bude probíhat od poloviny roku 2007 až do poloviny roku 2009. Zaúčtuje účetní případy v jednotlivých letech.

Výdaje příštích období Náklad souvisí s běžným obdobím, ale k výdaji dojde až v příštích účetních obdobích. Např. nájemné placené pozadu, prémie a odměny placené po uplynutí roku.

Výdaje příštích období Od 1.1. 2007 nám firma X pronajala kancelářské prostory. Smlouva byla uzavřena na roky 2007 a 2008. Nájemné bude zaplaceno v prosinci roku 2008 ve výši 500 tis. Kč. Zaúčtujte účetní případy v jednotlivých letech.

4. Časové rozlišení výnosů a příjmů Výnosy příštích období Příjmy příštích období

Výnosy příštích období Příjmy v běžném účetním období, které věcně patří do výnosů v příštích obdobích. Např. nájemné přijaté předem, částky přijatých paušálů předem na zajištění servisních služeb, přijaté předplatné. Zúčtování výnosů příštích období se provede v období, s kterým věcně souvisejí.

Výnosy příštích období V roce 2006 firma přijala předplatné časopisu, který bude vydáván v roce 2007. Celková výše přijatého předplatného činí 50 mil. Kč. Zaúčtujte účetní případy v jednotlivých letech.

Příjmy příštích období Částky, které nebyly přijaty (inkasovány) ani vyfakturovány, ale které věcně i časově patří do výnosů běžného období. Např. provedené a odebrané, ale dosud nevyfakturované (neinkasované) práce a služby, jejichž částka je předem přesně známa, výnosové provize apod.

Příjmy příštích období Na základě získaných zakázek pro firmu X v roce 2006 měl podnikatel obdržet provizi od firmy X ve výši 100 tis. Kč. Do 31.12. 2006 však neinkasoval nic. Teprve 20. 2. 2007 byla provize inkasována. Zaúčtujte účetní případy v jednotlivých letech.