27.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK ZDRAVÍ, HYGIENA, NEMOC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.1 Místo, kde žijeme - DOMOV
Advertisements

Elektronická učebnice - I
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
8.1 Lidé kolem nás – POSTAVENÍ DĚTÍ VE TŘÍDĚ, VZTAHY
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
36.1 Obsahy složitějších obrazců
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Elektronická učebnice - I
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Elektronická učebnice - I
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Pečujeme o své zdraví“
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
80.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 8.
78.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 4. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace.
24.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK STAVBA TĚLA, KOSTRA
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
09.1 Chodec v silničním provozu
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
8.1 Dvojhláska ou, au, eu HOUBA EURO AUTOBUS
12.1 Mimořádné události, IZS
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
34.1 Souřadnice bodů, osy souřadnic x, y
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
121.1 Dopravní výchova - chodec
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - I
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Hygiena ČISTOTA.
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ.1.07/1.4.00/ Prvouka 2. ročník Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_Základní hygienické návyky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zdraví Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Věcné učení zdraví a nemoc
AUTOR: Blanka Petlánová
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Elektronická učebnice - I
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

27.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK ZDRAVÍ, HYGIENA, NEMOC Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 27.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK ZDRAVÍ, HYGIENA, NEMOC Co vše tě napadne, když se řekne slovo ZDRAVÍ? Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

27.2 Co už víš? Dokážeš rozpoznat, co je zdravé a co nezdravé? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.2 Co už víš? Dokážeš rozpoznat, co je zdravé a co nezdravé?

27.3 Žijeme zdravě Sport a pohyb Jídlo a pití Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.3 Žijeme zdravě Jídlo a pití Jíme menší porce a častěji, strava by měla být pestrá a vyvážená. Příliš tuků a cukrů vede k tloustnutí a obezitě. Nedostatek potravy naopak vede k podvýživě. Pijeme pravidelně dostatečné množství tekutin, převážně vodu a neslazené nápoje a čaje. Před každým jídlem dbáme na hygienu a myjeme si ruce mýdlem. Sport a pohyb Sportujeme a pohybujeme se na čerstvém vzduchu, jak nejvíce se dá. Chodíme často na procházky a výlety. V létě plaveme, jezdíme na kole, koloběžce, kolečkových bruslích. V zimě si užíváme sněhu, bobujeme, sáňkujeme, lyžujeme, hrajeme hokej.

27.4 Žijeme zdravě Škola a volný čas Čistota a hygiena Nemoc a úraz Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.4 Žijeme zdravě Škola a volný čas Ve škole se dozvídáme spousty nových věcí, učíme se tomu, co budeme potřebovat. Setkáváme se s kamarády. V dospělosti chodíme do práce. Škola a práce se musí střídat se spánkem a odpočinkem svého těla i mozku. Dostatkem odpočinku předcházíme nemocem. Čistota a hygiena Pokud chceme být zdraví, musíme dodržovat zásady čistoty a pravidelných hygienických návyků. O své tělo musíme denně pečovat – mýt se, čistit si zuby, stříhat si nehty, česat si vlasy, čistit si uši. Nosit čisté oblečení a obuv, být upravení. Otužovat se studenou sprchou a spát při otevřeném okně. Nemoc a úraz Předcházíme nemocem i úrazům. Při sportu jsme opatrní, chováme se bezpečně. Neubližujeme spolužákům ani sami sobě. Pokud někomu ublížíme omylem, omluvíme se mu. Jestliže se ocitneme svědky vážného úrazu, okamžitě informujeme dospělého. Při nemoci dodržujeme pokyny lékaře a rodičů. Nejběžnější nemoci: chřipka, angína, kašel, rýma.

27.5 Procvičení a příklady 5. Spoj, co k sobě patří: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.5 Procvičení a příklady 5. Spoj, co k sobě patří: kouření sportovní postava špinavé ruce vznik rakoviny nedostatek pohybu obezita sport nemoci (žloutenka) zdravá a vyvážená strava stres a nervozita spěch zdravý život bez nemocí sledování TV únava a nevyspalost 1. Napiš svůj včerejší jídelníček. Snídaně________________________________________ Přesnídávka ____________________________________ Oběd__________________________________________ Večeře _________________________________________ Vypiš, co je nezdravé. 2. Jaké jsi prodělal(a) nemoci? Porovnej s ostatními. Zjisti, které nemoci se vyskytují nejčastěji. Pověz, jak se budeš před těmito nemocemi chránit. 3. Zkus vysvětlit tato slova. nemoc, očkování, bacilonosič, antibiotikum, prevence 4. Zjisti, proti kterým nemocem jsi byl očkován. 6. Vyprávěj o správném stolování. Pozorně si přečti dvojice slov nebo sousloví a vyber to, co si myslíš, že je zdravější. otužování - přehřívání teplým oblečením uzeniny - sýry brambory - knedlíky sportování - sledování TV kompot - čerstvé ovoce med - čokoláda cesta do školy pěšky - autem čerstvá zelenina - cizokrajná zelenina nebo ovoce

27.6 Něco navíc pro šikovné Vysvětli rčení Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.6 Něco navíc pro šikovné Vysvětli rčení Čistota - půl zdraví. Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Jez do polosyta, pij do polopita a vyjdou ti dlouhá léta. Čas k dílu, čas k jídlu. Zdraví - největší poklad. Pospíchej pomalu. Je to správně? Pokud není, uprav větu tak, aby byla zásadou zdravého způsobu života. 1. Své tělo neudržujeme v čistotě._____________________________ 2. Oblékáme se, jak chceme._________________________________ 3. Své věci máme špinavé.__________________________________ 4. Neuklízíme.____________________________________________ 5. Chodíme v prachu a ve špíně.______________________________ 6. Přejídáme se.___________________________________________ 7. Jíme jen to, co nám chutná.________________________________ 8. Stále sedíme nebo ležíme._________________________________ 9. Žijeme ve velkém hluku.__________________________________ 10. K přírodě se chováme ohleduplně.__________________________

27.7 Healthy lifestyle How to be healthy and fit? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.7 Healthy lifestyle How to be healthy and fit? → eat more vegetables and fruit → drink enough water → sleep and relax → be active or work → do exercise, go to a gym → do not eat sweets → do not drink alcohol → do not smoke cigarettes → do not get stresseds

27.8 Test znalostí 1. Co znamená jíst zdravě? a/ na co máme chuť Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 27.8 Test znalostí 1. Co znamená jíst zdravě? a/ na co máme chuť b/ vyvážená a pestrá strava, menší a častější porce c/ hodně čokolády a sladkostí d/ stravovat se v McDonald´s 3. Jak se chráníme před nemocí? a/ nosíme denně roušku před pusou b/ užíváme stovky prášků a vitaminů c/ chodíme v zimě bez čepice d/ dodržujeme zásady čistoty, zdravě se stravujeme, sportujeme 2. Jak často se musíme mýt? a/ jednou za rok b/ jednou týdně c/ denně d/ na narozeniny 4. Proč potřebuje naše tělo spánek? a/ abychom měli hezké sny b/ aby si odpočinulo a nabralo sílu na další den c/ k lenošení d/ abychom si užili pyžama Správné odpovědi: b c d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.9 Použité zdroje, citace http://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/345/nase_telo___pracovni_sesit_pro_3_rocnik.pdf - slide č. 5, 6 http://public-inc.blogspot.com/2010/11/healthy-diet-foods-for-healthy.html - slide č. 7 Kliparty z databáze. Věra Štiková: Já a můj svět – prvouka pro 3. ročník, pracovní sešit, nakladatelství Nová škola, 2008, str. 61 – slide č. 3

27.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 27.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Zdravý životní styl, zdraví, hygiena, úraz, nemoc. Anotace Prezentace popisující zdravý životní styl, zdraví, hygiena, úraz, nemoc.