Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Zásady zdravého života TÉMA SADY: Přírodověda DATUM: 30. říjen 2012 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku, praktické školy, jako prezentace.

2 Zásady zdravého života

3 1. Udržujeme čistotu svého těla
Proč se říká: Čistota - půl zdraví? Děláš to také tak? Ráno se umyji studenou vodou a vyčistím si zuby. Ruce si umyji před každým jídlem a po použití záchodu. Večer se umyji nebo vykoupu a opět si vyčistím zuby. Vlasy si češu několikrát denně, často si je myji a dávám si je stříhat. O nehty pečuji tak, aby byly čisté a krátké.

4 2. Čistě a přiměřeně se oblékáme
Co to znamená, když je člověk otužilý? Děláš to také tak? Oblékáme se přiměřeně počasí tak, aby nám nebyla zima, ale ani příliš teplo. Vždy mám u sebe papírové kapesníky. Denně si beru čisté ponožky nebo punčochy a spodní prádlo.

5 3. Udržujeme v čistotě a pořádku své věci
Proč se říká: Co můžeš udělat dnes - neodkládej na zítřek? Děláš to také tak? Hračky i ostatní věci si uklízím a udržuji je v čistotě a v pořádku. Věci do školy si připravuji včas a pečlivě.

6 4. Udržujeme v čistotě a v pořádku své okolí
Proč se říká: Kam nechodí slunce – tam chodí lékař? Pomáháš doma uklízet? Jak? Děláš to také tak? Pomáhám udržovat čistotu a pořádek doma, ve škole, na ulici i v přírodě. Pomáhám chránit prostředí, ve kterém žiju.

7 5. Vyhýbáme se prachu a špíně
Pavel odhodil na chodník papírek a Milan ho za to pokáral. Pavel se ohradil: To je toho pro jeden papírek! Kdo měl pravdu? A proč? Děláš to také tak? Nehraj si v blízkosti odpadků a smetiště. Nezdržuj se v zakouřeném prostředí. Když vynáším odpadky, dávám pozor, abych nic neztratil.

8 6. Jíme zdravě Vysvětli, proč se říká: Jez do polo syta, pij do polo pita a vyjdou ti dlouhá léta. Čas k dílu, čas k jídlu. Děláš to také tak? Denně jím ovoce a zeleninu. Vyhýbám se příliš tučným pokrmům, mnoha sladkostem a barevným limonádám. Jím tmavý chléb, brambory, luštěniny a těstoviny. Jím pětkrát denně, způsobně a nepřejídám se.

9 7. Jsme opatrní – dbáme na své zdraví při práci i odpočinku
Proč se říká: Pospíchej pomalu? Petr si rád pouští hlasitě rádio a televizi. Maminka ho kárá. Vysvětli proč? Děláš to také tak? Ve škole sedím rovně, nehrbím se a školní tašku nosím na zádech. Čtu a píšu při vhodném osvětlení a nedívám se do knihy příliš zblízka. Nedělám zbytečný hluk. Chodím včas spát.

10 8. Jsme ohleduplní Proč se říká: Veselá mysl – půl zdraví Děláš to také tak? Snažíme se jednat vždy vlídně a zdvořile. Ochotně a rád každému pomohu. Chovám se citlivě a starostlivě i k rostlinám a ke zvířatům.

11 9. Cvičíme a sportujeme Vláďa s tatínkem každý den běhá asi 1 km. Je to správně? Který sport máš nejraději? Kterému sportu se věnuješ? Děláš to také tak? Rád cvičím, hraji si a sportuji.

12 10. Často chodíme do přírody
Proč se říká: Příroda – matka moudrosti? Proč se máme v přírodě pohybovat tiše a ohleduplně? Děláš to také tak? V přírodě pomáhám pracovat, hraji si tam a odpočívám. Vše v přírodě se zájmem pozoruji a chovám se v ní tak, abych nic neničil a nepoškozoval. Mám přírodu rád, Cítím se v ní dobře. Obdivuji její krásu.

13 Pamatujme! Čistota, otužilost a veselá mysl jsou základem
Naší zdatnosti a odolnosti proti nemocem. Buďme k sobě ohleduplní, mějme se rádi. Pečujme o okolní prostředí, važme si přírody.

14 Použité zdroje: vlastní zdroje http://office.microsoft.com – kliparty
KVASNIČKOVÁ, D., FRONĚK, J., Prvouka - Živá a neživá příroda, 1. vyd. Praha: FORTUNA, 1993. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google