Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 11: Jednoduché výškové vytyčovací úlohy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření při výrobě a montáži strojních zařízení
Advertisements

Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 10: Digitální model terénu
Určování výšek Základní pojmy Výškové systémy v ČR
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Účelové mapování, vytyčování, dokumentace skutečného provedení stavby, státní mapová díla ČR Mapy Státní mapové dílo Účelové mapy.
Přednáška z předmětu SGE – letní semestr
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 5: Trigonometrické určování výškových rozdílů.
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Geodézie v pozemním stavitelství
Měření při účelovém mapování a dokumentaci skutečného provedení budov
BODOVÁ METODA VÝPOČTU OSVĚTLENOSTI
Trasování lesních cest
7. Vytyčení hranice pozemku
7. Polohové vytyčovací sítě
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
Mapa.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Trasování lesních cest
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Prezentace na téma - Obsah map
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
6. Vytyčování jednoduchých geometrických prvků
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
Klasifikace singularit. Singularity liniové – Uzavřené – Otevřené Lze modelovat pomocí předurčených hran Singularity bodové Singularity plošné – Převisy.
Experimentální fyzika I. 2
Kótované promítání nad(před) průmětnou pod(za) průmětnou
Třeťáci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
Trasování lesních cest
5. Polohové vytyčování Přesnost vytyčení polohy bodu polární metodou
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Březen 2015 Gymnázium Rumburk
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
Vzdálenosti v tělesech
7. Polohové vytyčování 1. Úvod 2. Polohové vytyčovací sítě - rozdělení - stabilizace 3. Polohové vytyčování 1.Úvod 1 Inženýrská geodézie 1-7.
9. Výškové vytyčování 1.Výškové vytyčovací sítě 2.Výškové vytyčování 3.Prostorové vytyčovací sítě 1 Inženýrská geodézie 1-9.
Klikni Jan Obdržálek Slunce je od nás vzdáleno asi 8 světelných minut. Často se domníváme, že vlastně když my vidíme západ Slunce, je už Slunce za obzorem.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_GEODETICKÉ.
Tvorba technické dokumentace
Goniometrické funkce Využití goniometrických funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
ŘEZ HRANOLU ROVINOU OB21-OP-STROJ-KOG-MAT-S
2.10 Goniometrické funkce ostrého úhlu ve slovních úlohách 2 GONIOMETRIE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
Využití goniometrických funkcí
8. Polohové vytyčování II
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Topografické plochy.
8. Prostorové vytyčovací sítě
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Digitální modelování terénu
Transkript prezentace:

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 11: Jednoduché výškové vytyčovací úlohy

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Výškové vytyčení: Absolutní výška. je vztažena k nulové hladinové ploše v daném výškovém systému, vytyčuje se zpravidla u vodohospodářských, liniových a plošných staveb. Relativní výška. vůči vztažné výškové úrovni stavby apod. Realizace (bodu) o dané výšce (např. dle projektu) Vytyčení vodorovné přímky/roviny. Vytyčení přímky/roviny daného spádu. Nalezení (bodu) o dané výšce Vrstevnice. Křivka daného sklonu. Metody: Prost. polární metoda, (nivelace).

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Vytyčení bodu: Musí být známa poloha, vytyčuje se požadovaná výška. Zaměří se stávající výška, dopočte se, o kolik je požadovaná výška výše/níže, odměří se od paty cíle. Pohybuje se cílem tak, aby určená výška byla ta vytyčovaná. Na kolík se nakreslí vodorovná čára (zářez) v příslušné výšce. Na kolík se nakreslí čára s popisem, o kolik výše/níže je vytyčená výška. Na kolík se připevní příčné prkénko s horní hranou v příslušné výšce (připevní se přibližně předem, výška se upravuje zatloukáním). Přesné vytyčení: kovové stabilizace se šroubovacími půlkulovými hlavami, které se po přibližném vytyčení upevní (zabetonují, zalepí), pak se znovu vytyčí výška tak, že se upravuje výška šroubovací hlavy, ta se po vytyčení trvale upevní (zalepí, zabetonuje).

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Vytyčení vodorovné přímky: Body přímky se vytyčí polohově, k nim se v jednotlivých bodech vytyčuje výška. Vytyčení vodorovné roviny - Obvykle v pravidelném (čtvercovém) rastru, jinak totéž.

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Vytyčení skloněné přímky (daného spádu s %): Body přímky se vytyčí polohově, k nim se v jednotlivých bodech vytyčuje výška. Výška se dopočítá podle spádu, body jsou obvykle stabilizovány v pravidelných rozestupech. s % = 100 . h / d

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Vytyčení skloněné roviny (s1 %, s2 %): Body roviny se vytyčí polohově – obvykle v pravidelném rastru, k nim se v jednotlivých bodech vytyčuje výška. Výška se dopočítá podle spádu. Varianta – jeden ze spádů je 0, – oba spády jsou nenulové. - Výpočet výšek např. z DMT nebo z vrstevnic.

Jednoduché výškové vytyčovací úlohy. Nalezení bodu v terénu o dané výšce: Figurant se pohybuje ve směru spádu, opakovaně se určuje výška. Vytyčení vrstevnice: Tato úloha se vyskytuje především u vodohospodářských staveb, kdy je nutné vytyčit zátopovou čáru.

Konec