Křivice avitaminóza vitamínu D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Civilizační choroby a výživa
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Stopové prvky Olivia Stamates.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Strava při zánětu jater
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Stavba kosti.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Specifické deficience
Výživa novorozence a kojence
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Křivice avitaminóza vitamínu D Kateřina Firlová 2. HB

Příčina onemocnění = avitaminóza nedostatek vitamínu D Vitamín D - je rozpustný v tucích - v těle vzniká v kůži při dostatku slunečního záření U malých dětí podáváme formou kapiček (kojenecká strava je chudá) Vitamin vznikající v kůži (provitamin D) i vitamin dodávaný stravou - mohou být využity pouze tehdy, pokud dobře fungují játra a ledviny. Děti s poruchou ledvin a jater jsou tedy ohroženy křivicí i při správném dodávání vitaminu Také choroby ovlivňující vstřebávání tuků mohou způsobit druhotně křivici.

Projevy křivice Děti bývají neklidné, potivé, více nemocné, někdy mají ochablé svaly, mohou mít oploštělé záhlaví, dlouho se neuzavírající fontanelu, deformovaný hrudníček, opožděné prořezávání chrupu, zduření na dlouhých kostech a žebrech. K příznakům křivice patří hlavně kostní změny: deformity páteře, pánve, stehenních a bércových kostí.

Křivice a léčba Nikdy nepodceňujte léky ani vitaminy doporučované pediatrem. Vždy je třeba podávat dostatečné léčebné dávky vitaminu D a chodit na pravidelné kontroly. Při léčbě se tedy příjem vitaminu zvýší, a to v několikanásobně vyšších dávkách než se podává preventivně. Vitamin D se podává ústy nebo i injekčně. Podáváme velké množství rybího tuku nebo různých léčebných přípravku vitamínu D

Křivicí jsou ohrožení zejména: Kojenci, kteří mají nedostatek vitamínu D. Děti s onemocněním jater a ledvin; jejich správná funkce je důležitá při úpravě vitamínu a provitamínu na účinnou formu. Děti s onemocněními, které ovlivňují vstřebání tuků (vitamín D se rozpouští právě v tucích). Děti vegetariánek a veganek – častěji než ostatní děti pomaleji rostou a opožďují se ve vývoji, jsou náchylnější také ke křivici.

Potraviny obsahující vitamín D ● Mléko a mléčné výrobky - sýry(ementál, gouda, hermelín, parmezán, tvaroh) - mléko plnotučné - bílý jogurt - šlehačka - margaríny Ryby a plody moře - sardinky v oleji i v tomatu, Hovězí maso Játra Vajíčka