VÍTEJTE V PEDAGOGICE MÉDIÍ. Na našich rtech má vždy být úsměv. Pro každé dítě, kterému pomáháme, pro každého člověka jemuž sloužíme, nebo mu dáváme lék.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PŘI SANATORIU EDEL ZLATÉ HORY
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Pedagogika volného času (VČ)
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
ICT v životě základních škol
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Realizace KA v rámci projektu„Nadané dítě.eu“ září 2010 bylo zahájeno na UHK vzdělávání pro pedagogické pracovníky MŠ a ZŠ v rámci realizace.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Jak se stát dobrým právníkem?
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Gymnázium Františka Živného Informační centrum 015 Rozvojový projekt č.160R 2004 Informační centrum jako garant rozvoje dovedností v oblasti IT a schopností.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Západočeská univerzita v Plzni
Seminář z Didaktiky přírodopisu 2 Hodnocení učebnice
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
Pedagogická komunikace
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 1. ÚVOD DO STUDIA PSYCHOLOGIE A MANAGEMENTU VRATISLAV POKORNÝ Operační program Vzdělávání.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Rekreologie 1 (sylabus)
Technické znalectví a pojišťovnictví
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Pedagogické disciplíny
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Pedagogická diagnostika
Obecná didaktika ÚVOD.
Edukace žáků na praktických a speciálních školách KPG/4065
Masová média a jejich vliv
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Zdenko Reguli Lucie Mlejnková
Seminář z Didaktiky přírodopisu 2 Hodnocení učebnice
Konflikt, koření života
Kurikulum: obsah školní edukace
Volnočasové aktivity a jejich řízení
Pedagog.
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

VÍTEJTE V PEDAGOGICE MÉDIÍ

Na našich rtech má vždy být úsměv. Pro každé dítě, kterému pomáháme, pro každého člověka jemuž sloužíme, nebo mu dáváme lék. Bylo by těžkou chybou podávat jen lék, musíme dávat své srdce. Blahoslavená Matka Tereza

prof. PaedDr. Gabriel ŠVEJDA, CSc., 1958 ZŠ 1961 soustružník 1965 maturita 1969 promoce Pedagogická fakulta ČB 1983 PaedDr CSc docent 2002 profesor prorektor VŠERS v ČB garant studia všeobecné pedagogiky člen SOK PdF UKF v Nitre školitel doktorandského studia ved. katedry UNESCO UKF v Nitře člen senátu PF JU člen senátu JU v ČB člen Vědecké rady PF UKF člen Vědecké rady UHK předseda ediční rady ČVUT Praha

Komunikace s G.Švejdou: (tlf+zázn.)

EDUCATIONAL TECHNOLOGY V EVROPSKÉM VZDĚLÁVÁNÍ

Výklad pojmu: „EDUCATIONAL TECHNOLOGY“ Anglicko-český slovník (Mareš, Gavora): metody racionálního řízení výuky technické prostředky vyučování Anglicko-český slovník (Mareš, Gavora):

PEDAGOGICKÝ SLOVNÍK (Průcha,Walterová, Mareš) „V širším pojetí vyprojektování a objektivování takových technologických postupů, které umožní optimálně řídit žákovo učení k praktickému použití, kdy záleží na učiteli a žákovi, co si z nich vybere, nýbrž o ucelené a do speciálních programů „zabudované“ postupy řízení.“ (kráceno)

v užším pojetí využívání technických prostředků (počítačů, televizní techniky, atd)

DEFINICE UNESCO (F. Mayor, H. Yuskevitchsus) Širší pojetí: „Technologie vzdělávání je vědní obor zabývající se výchovou a vzděláváním, který určuje optimální podmínky vyučování, nejúčinnější metody a prostředky na dosáhnutí cílů vzdělávání.“

Užší pojetí: „Technologii vzdělávání chápeme jako teorii i praxi efektivního používání materiálních didaktických prostředků a součinnosti s využíváním moderních metod vyučování a učení se.“

KYBERNETICKÁ PEDAGOGIKA Prof. Helmar FRANK Em. Prof. RNDr. Miloš LÁNSKÝ Prof. Dr. Hermann STEVER

Pedagogika médií Edukační média Masově komunikační prostředky Pedagogické aspekty software Mediální identita Mediální fascinace a volný čas Racionální přístup k médiím Věkové zvláštnosti mediality

DALŠÍ PŘÍMÁ SPOLUPRÁCE: CONCORDIA UNIVERZITY MONTREAL CANADA UNIVERZITA HADDERSFIELD ANGLIE

DOKTORANDSKÁ STUDIA TECHNOLOGIE VZDĚLÁVÁNÍ

DOPORUČENÁ LITERATURA : Denis Mc QUIL: Úvod do masové komunikace, PORTÁL Yves BERTRAND: Soudobé teorie vzdělávání, PORTAL Jan Průcha: Vzdělávání a školství ve světě, PORTÁL J. Průcha: Učebnice:Teorie a analýzy edukač. média.PAIDO J. Čáp, Jiří Mareš: Psychologie pro učitele,PORTÁL J. de Vito: Základy mezilidské komunikace, GRADA V.Birkenbihlová: Umenie komunikácie,AKTUEL Z.Vybíral: Psychologie lidské komunikace.PORTÁL I.Reifová: Slovník mediální komunikace.PORTÁL N.Peltová: Umenie komunikovať bez zábran.Edice život a zdr Koppelová, Jirák: Mediální komunikace webové stránky - Internet

Požadavky k zápočtu: Aktivní účast na přednáškách a seminářích Zpracování projektové úlohy na vybrané téma z mediální pedagogiky Kladná oponentura projektové úlohy

Požadavky ke zkoušce: Zápočet z předmětu Pedagogika médií Znalost dané problematiky s aktivní orientací (okruhy otázek budou specifikovány na druhé konzultaci v dubnu 2006