Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
Advertisements

KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Kostní dřeň Šárka Šípová B12.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Stavba a funkční třídění pojivové tkáně
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Opěrná soustava Úvod.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Úvod do pohybového systému
Kostra.
Opakování opěrná soustava
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Opěrná soustava člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
OPĚRNÁ SOUSTAVA.
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Tvar a pohyb těla obratlovců
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Stavba kosti.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
2. Kostra Fyziologie člověka MUDr Dagmar Brančíková,
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
KOSTERNÍ SOUSTAVA. FUNKCE KOSTRY  opora měkkých částí těla  pohyblivost  ochrana orgánů  krvetvorba  úložiště minerálních látek (Ca, P)
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
Opěrná soustava pokračování.
Kosterní soustava.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kosterní soustava kost.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí dospělého člověka- 206, hmotnost kostry-10 kg Funkce kostí: Opora těla- pomáhá udržovat vzpřímené postavení, udává rozměry a tvar Pasivní složka pohybového systému- kosti jsou páky, na které působí svaly (aktivní složka) Zásobárna minerálních látek (Ca, P, Mg) a energie (žlutá, tuková kostní dřeň- pouze ve vyjímečných případech) Ochrana orgánů (kosti ploché)- lebka, pánev, hrudní koš Krvetvorba- červená kostní dřeň produkuje červené a bílé krvinky a krevní destičky (děti- dlouhé kosti, dospělí- ploché kosti)

Fyzikální vlastnosti Kostra je geniální hmota, která je díky svému složení a stavbě schopna snášet obrovské tlaky, nárazy Hlavní fyzikální vlastnosti: - pružnost- díky kolagenním vláknům nataženým po celé délce pevnost a tvrdost- díky krystalkům minerálních solí (hydroxyapatit), které jsou na kolagenních vláknech přichycené Díky tomu má kostra vlastnosti, které lze přirovnat ke slitinám titanu nebo hliníku =pevnost a lehkost Kost je nejzranitelnější v torzi- typická zlomenina pro sjezdaře na lyžích

Stavba kostí Na dlouhé kosti se vyskytují tyto struktury: -okostice (periost)- blána okolo kosti -nitroblána (endost) uvnitř kosti vystýlá kostní dutinu -kostní dřeň- vyplňuje dutinu- je červená (krvetvorba) nebo žlutá (tuková) -kompaktní a houbovitá kost -konce kosti obalené kloubní chrupavkou Kostní hmota je 2 typů: Kost kompaktní (lamelární)- tvoří obal kosti, je tvořena kostními destičkami (lamelami) naskládanými na sebe-extrémně pevná Kost houbovitá( spongiozní)- tvořena kostními trámci, je uvnitř kostí, kost odlehčuje

Růst a obnova kostí Zlomené kosti regenerují většinou velice dobře, plné zhojení je dosaženo po 3-4 měs. (dle typu kosti) 1/ do 6 h.po zlomení se tvoří krev. zátka 2/do 3 týdnů dorůstá okostice 3/vytvoří se hojivý kalus s osteoblasty 4/osteoklasty zlikvidují úlomky staré kosti Dětská kostra je po narození převážně chrupavčitá, postupně se do ní začínají zabudovávat minerální látky- kost se osifikuje (kostnatí) Růst kosti probíhá přes růstovou chrupavku, ta se uzavírá díky hormonům ve věku 18- 20 let, vyjímečně až 25 let

Typy kostí Kosti dělíme na: dlouhé( tvoří páky pro pohyb- pažní, vřetenní, loketní, stehenní, bércová, lýtková), krátké (jsou součástí větších funkčních celků- články prstů, obratle, kosti chodidla, zápěstí…), ploché (mají většinou ochrannou funkci- kosti lebky, pánve, hrudní kost) a kosti nepravidelného tvaru Někde se uvádějí i kosti pneumatizované (s dutinami vyplněnými vzduchem- kost čichová, čelní)