Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvar a pohyb těla obratlovců

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvar a pohyb těla obratlovců"— Transkript prezentace:

1 Tvar a pohyb těla obratlovců
Filip Bordovský

2 Kostra Kostra tvoří opornou soustavu každého obratlovce!
Základem kostry je pátěř složená z obratlů. Při vývinu nahrazuje páteř strunu hřbetní (viz. pláštěnci a kopinatci). Zbytky struny hřbetní najdeme v meziobratlových ploténkách. K pátěři se připojuje kostra hlavy, žebra a kostra končetin.

3 Ryby

4 Čtyřnožci (kostra koně)

5

6 Vývin a stavba kostí Kosti jsou nejprve tvořeny měkkou chrupavkou,
později chrupavku nahrazuje kostní tkáň, tento proces nazýváme kostnatění! Paryby a Kruhoústí mají kostru chrupavčitou celý život! Kostní tkáň tvoří pravidelně uspořádané kostní buňky a mezibuněčná kostní hmota! Jemnými kanálky v kosti procházejí cévy a nervy. V průběhu života se do kostí ukládají minerální látky, kosti jsou pak tvrdší a křehčí!

7

8 Chrupaky

9 Kostní tkáň

10 Rozdíly ve stavbě kostry u hlavních tříd obratlovců
Plazi a ptáci mají lebku připojenou k páteři jediným klubem a mohou hlavou otáčet až o 180°. Různé skupiny obratlovců mají rozdílný počet obratlů (např. včichni savci mají 7 krčních obratlů). Kostra končetin čtyřnožců se liší podle způsobu života, ale vyvíjí ze ze stejného základu (viz. obrázek 7 v učebnici)! Kosti ptáků jsou duté, vyplněné vzduchem (odlehčení kostry). Kosti savců vyplňuje kostní dřeň (tvorba červených krvinek, ukládání zásobních látek).

11


Stáhnout ppt "Tvar a pohyb těla obratlovců"

Podobné prezentace


Reklamy Google