Alkohol a jiné drogy u jedinců s postižením. Jsou lidé s postižením vzhledem k návykovým látkám rizikovou skupinou? Jsou lidé s určitým druhem postižení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Hodnotová orientace svobodné generace
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Zdraví a nemoc.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace mezi generacemi
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Komunitní péče.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rizikového chování v dospívání
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Péče o seniory.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Tělesné sebepojetí.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Psychologické aspekty zdraví
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Definice, základní pojmy
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Základní pojmy speciální pedagogiky
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Alkohol a jiné drogy u jedinců s postižením

Jsou lidé s postižením vzhledem k návykovým látkám rizikovou skupinou? Jsou lidé s určitým druhem postižení ohroženi alkoholem a jinými drogami více než ostatní postižení? Které faktory vedou ke zneužívání návykových látek u jedinců s postižením? Je pro rozvoj závislosti na psychotropních látkách důležitá etiologie postižení? Liší se návykové chování obecné populace od návykového chování osob s postižením?

Současný stav  Výzkumy týkající se zneužívání návykových látek v různých populacích postižených nejsou v ČR prováděny.  Výjimku tvoří jedinci s poruchami chování a emocí. Objevují se i první studie u tzv. rizikových skupin (tj. Romů, sociálně znevýhodněných a osob z tzv.alkoholických rodin).  Zahraniční studie popisují stav u jednotlivých skupin postižených od 80. let 20. století. Od 80. let vznikají i specializované preventivní a terapeutické programy zaměřené na osoby s postižením.

Problematika jednotlivých skupin Jedinci s poruchami chování a emocí - jasně prokázaná souvislost - problematičnost u jedinců s ADHD - tabák jako možnost sebemedikace u jedinců s ADHD

Jedinci s tělesným postižením - zvýšené riziko zneužívání zejména u získaných postižení - Typ A – problémy s alkoholem a drogami již před počátkem postižení (např. úrazem či onemocněním) - Typ B – vrozené vady

Jedinci s mentální postižením - pozdější první zkušenost (cca. o 1,5 roku) - nižší celoživotní prevalence - v případě zneužívání však rychlejší návyk a vznik problematičtější situace - specifická situace na základních školách praktických

Jedinci se sluchovým postižením - zřetelně riziková skupina (izolace, nezaměstnanost, problémy v komunikaci) - skrytý problém, strach z prozrazení - komunikační bariéry mezi terapeuty a klienty - v USA zaveden Minnesotský model terapie

Jedinci se zrakovým postižením - neexistence výzkumných šetření v této populaci (první bakalářská práce: Poruchy chování u jedinců se smyslovým postižením, 2008) - závislostních chování jako následek nepřijetí vlastního postižení (zejména získaného) - „umožňování“ tolerance či podpora závislostního chování přáteli a rodinou

Vlastní výzkum Kvalita života a zneužívání návykových látek u osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Možnosti protidrogové prevence a vzdělávání v této populaci.

Empirická část dizertační práce je zpracována statistickou procedurou, má charakter kvantitativního šetření. Dominantní technikou je dotazník, který vychází z nástrojů měření kvality života SQUALA a AlQol9.

 Analytická jednotka: Jedinec ve výkonu trestu odnětí svobody  Základní soubor: dospělých vězňů ve věznicích ČR  Výběrový soubor: 348 dospělých ve výkonu trestu odnětí svobody ze 17 věznic v České republice.  Kontrolní soubor: Reprezentativní soubor pražské populace, 18 – 59 let, N= 308.

Dotazník byl strukturován do čtyř částí: 1. otázky zjišťující základní demografická data a nezávisle proměnné zaměřené zvláště na sociální status jedince (vzdělání, povolání, trávení volného času, atd.) a informace o zneužívání návykových látek

2. část obsahovala otázky zjišťující základní subjektivní spokojenost se životem.

3. Třetí relativně samostatnou část tvořil dotazník AlQol9 vycházející z nástroje měření kvality života SF-36

Dimenze v dotazníku SF- 36 Počet položek v dotazní ku SF-36 ŠkálaPoložka v dotazníku AlQol9 Fyzické fungování101-3Dělá vám potíže vyjít po schodech několik pater? Tělesná bolest21-6Jak velké bolesti jste měl(a) v posledních 4 týdnech? Celkové vnímání zdraví51-5Řekl(a) byste, že Vaše zdraví je celkově výborné, …, špatné? Omezení rolí v důsledku zdravotních problémů 41-2Byl(a) jste v posledních 4 týdnech omezen(a) v druhu práce nebo jiných činnostech kvůli zdravotním potížím? Celkové duševní zdraví51-6Jak často v předchozích 4 týdnech jste byl(a) velmi nervózní? Jak často v předchozích 4 týdnech jste pociťoval(a) pesimismus a smutek? Omezení rolí v důsledku emocionálních potíží 31-2Udělal(a) jste v posledních 4 týdnech méně, než jste chtěl(a) kvůli nějakým emocionálním potížím (například pocit deprese nebo úzkosti)? Vitalita (energie/únava)41-6Jak často v předchozích 4 týdnech jste se cítil(a) vyčerpán(a)? Sociální fungování21-5Uveďte, do jaké míry bránily Vaše tělesné nebo emocionální potíže Vašemu normálnímu společenskému životu v rodině, mezi přáteli, sousedy, v širší společnosti v posledních 4 týdnech. AlQol9

SQUALA  Ve čtvrté části našeho dotazníku bylo využito nástroje pro subjektivní měření kvality života SQUALA, a to konkrétně jeho česká verze vytvořena kolektivem doktorky Dragomirecké.  SQUALA – česká verze, představuje adaptovaný instrument, valorizovaný pro české prostředí, který je schopen zachytit životní újmu vzniklou následkem nemoci nebo nepříznivých okolností. Dalším požadavkem při jeho výběru byla subjektivita nástroje – v souladu s definicí WHO, která zdůrazňuje, že kvalitu života nelze ztotožnit s životním postavením člověka, ale s tím, jak člověk tuto svou situaci hodnotí.

Označení dimenze Dimenze QoLPoložky SQUALA1Abstraktní hodnotypocit bezpečí, spravedlnost, svoboda, krása a umění, pravda SQUALA2Zdraví zdraví, fyzická soběstačnost, psychická pohoda, péče o sebe sama SQUALA3Blízké vztahyrodinné vztahy, láska, sexuální život SQUALA4Volný časvztahy s ostatními lidmi, odpočinek, koníčky SQUALA5Základní potřebyprostředí, peníze, jídlo SQUALA

Charakteristika výzkumného souboru

Pohlaví respondentů Věk respondentů