VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládají se na níže položených místech
Advertisements

Organogenní usazené horniny
Endogenní (vnitřní) pochody
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
VY_52_INOVACE_PŘ.9.20 – SOPEČNÁ ČINNOST – pracovní list
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Vnější geologické děje
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
VY_52_INOVACE_PRV.3.30_Živočichové_pracovní list
VY_52_INOVACE_PŘ.9.27 –VÝVOJ ČLOVĚKA– pracovní list
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
VY_52_INOVACE_PRV.3.34_Kostra_pracovní list
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Usazené horniny.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VY_52_INOVACE_PRV.3.28_ Užitkové rostliny_pracovní list
název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Usazené horniny.
Usazené horniny = sedimenty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.30 –VĚDY O ZEMI– pracovní list
VY_52_INOVACE_PRV.3.24_Sluneční soustava_pracovní list
Stavba zemského tělesa
VY_52_INOVACE_PŘ.9.24 –DRUHOHORY- pracovní list
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.29 –PŮDA JAKO ZRCADLO KRAJINY- pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VY_52_INOVACE_PRV.3.25 _Koloběh vody v přírodě_ pracovní list
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.33 – EROZE - prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.23 –PRVOHORY- pracovní list
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
vnější geologické děje
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM 9. ročník- Člověk a příroda- Přírodopis- usazené horniny Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Listopad 2012 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku učební předmětu Přírodopis. Formou pracovního listu si žáci zopakují získané vědomosti z tématického okruhu.

USAZENÉ HORNINY Sedimentární horniny- úlomky hornin uvolněné zvětráváním, které se na vhodných místech s dalšími látkami(zbytky organismů) hromadí. Pojmy- vrstva - mocnost vrstvy - souvrství - vrstevní sled

Vznik usazených hornin 1. nahromaděním úlomků jiných hornin- horniny úlomkovité (štěrk) 2. z pozůstatků organismů- horniny organogenní (uhlí, některé vápence) 3. krystalizací z roztoků- horniny chemogenní (usazeniny horkých pramenů)

Činitelé ovlivňující usazování GRAVITACE- pod skalními stěnami se hromadí, sutě vznik kamenných lavin(přerušení silniční dopravy) VÍTR- pouště- písečné duny LED - v oblastech pokryté ledovcem –bludné balvany ( velké jako dům) VODA- řeky, jezera(bahno, písky, jezera)- šťerky

PRACOVNÍ LIST- USAZENÉ HORNINY 1. Co je vrstva? 2. Co je souvrství? 3. Co je vrstevní sled? 4. Jak vznikají sedimenty? 5. Kteří činitelé ovlivňují usazování hornin? 6. Jaké druhy uhlí znáš? Jak vznikají?

PRACOVNÍ LIST- SPRÁVNÉ ODPOVĚDI 1. vrstva- rozsáhlá plocha deskovitá popřípadě menší čočkovitá. Každá vrstva je ohraničena podložní a nadložní plochou. 2. souvrství- více vrstev nad sebou tvořených podobnými horninami 3. vrstevní sled- označení pořadí vrstev 4. vznik sedimentů- nahromaděním úlomků hornin, - z pozůstatků organismů - krystalizací roztoků

5. činitelé ovlivňující usazování- gravitace, vítr, led, voda 6. druhy uhlí- černé uhlí, hnědé uhlí, lignit,……… vznik uhlí- z organického materiálu( odumřelé stromy) za nepřístupu vzduchu a působením tlaku.