Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM 9. Ročník- Člověk a příroda- Přírodopis- zemětřesení Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Říjen 2011 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku učební předmětu Přírodopis. Formou pracovního listu si žáci zopakují získané vědomosti z tématického okruhu.

2 ZEMĚTŘESENÍ – PRACOVNÍ LIST
1. Jaká jsou nejčastější zemětřesení? 2. Jak se nazývá místo vzniku zemětřesení? 3. Co je epicentrum? 4. K čemu slouží Richterova stupnice? 5. Druhy zemětřesení :

3 ZEMĚTŘESENÍ- PRACOVNÍ LIST (SPRÁVNÉ ODPOVĚDI)
1. Nejčastější zemětřesení jsou tektonická. 2. Místo vzniku zemětřesení (ohnisko) se nazývá hypocentrum. 3. Epicentrum – místo na zemském povrchu nad hypocentrem, kde se uvolňuje nejvíce energie z hypocentra. Centrum události. 4. Richterova stupnice ( škála ) se používá v rozsahu 0 – 9. Vyjadřuje sílu ( intenzitu ) zemětřesení. 5. Druhy zemětřesení : a) TEKTONICKÁ – pohyb litosférických desek b) SOPEČNÁ – vyvolaná sopečným výbuchem c) ŘÍTIVÁ – způsobena propadáním stropů podzemních dutin


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list"

Podobné prezentace


Reklamy Google