Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontinenty v pohybu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontinenty v pohybu."— Transkript prezentace:

1 Kontinenty v pohybu

2 Proč se desky pohybují obrovská teplota uvnitř Země
zahřátí okolních hornin pohyb polotekuté části pláště (několik cm/rok) obr. rozložení litosférických desek na Zemi (v angl. plate tectonic)

3 Alfred Lothar Wegener (1880 v Berlíně – 1930 tragicky v Grónsku při polární výpravě)
byl německý vědec, který se zabýval mnoha vědními obory, světového uznání a věhlasu došel v geologii a v meteorologii jeho nejvýznamnějším přínosem byla teorie pohybu litosférických desek (kontinentální drift) povšimnul si jako mnozí před ním tvaru východního pobřeží Jižní Ameriky a západního pobřeží Afriky, ale své důkazy založil na nálezu fosilních nálezů

4 vznik zemské kůry zánik zemské kůry
zahřátá hmota se dostává na povrch ve středooceánských hřbetech (v místech vzniku dochází k oddalování litosférických desek) zánik zemské kůry v místech, kde se jedna deska podsouvá pod druhou sestup do hlubin a roztavení v magma (roztavené horniny); dochází k tomu ve hlubokomořských příkopech obr. vznik a zánik zemské kůry (podobný obr. na str. 35)

5 obr. směr pohybu litosférických desek

6 Důsledky pohybu zemských desek pro člověka
zemětřesení zemětřesení – otřesy zemského povrchu ohnisko (epicentrum) – místo, odkud se všemi směry šíří zemětřesné vlny často katastrofické následky i stovky km daleko uvádí se ve stupních Richterovy škály (stupnice)

7 sopečná činnost výlevy magmatu (rozžhavené horniny) na zemský povrch
láva – magma, které se vylévá z kráterů sopek (úrodné půdy) sopky – činné (aktivní) x spící (vyhaslé)

8

9 Kontinenty v pohybu zemské (litosférické) desky jsou neustále v pohybu
ocánské zemské desky pevninské příčina pohybu: obrovská teplota uvnitř Země zahřeje okolní horniny – vznik pohybu vznik zemské kůry – středooceánské hřbety zánik zemské kůry – hlubokomořské příkopy desky na sebe naráží (podsouvají se) nebo se oddalují na kontaktu desek vznikají nebezpečné jevy: zemětřesení ohnisko (epicentrum) – místo, odkud se všemi směry šíří zemětřesné vlny síla zemětřesení se udává v Richterově stupnici sopečná činnost obr. – nákres sopky výlevy magmatu (rozžhavené horniny) na zemský povrch aktivní (činné) sopky pasivní (vyhaslé)


Stáhnout ppt "Kontinenty v pohybu."

Podobné prezentace


Reklamy Google