Středověk Úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Románská kultura.
Renesance.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Úvod do učiva dějepisu.
Středověká Západní Evropa
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románský sloh.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Gotická kultura a vzdělanost
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
HUDBA V RENESANCI.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Raný středověk 5. – 11. století
Periodizace dějin 6. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Umělecké slohy a moderní umění 1. Románské umění a Gotika
Kultura na počátku novověku
RENESANCE 4.ročník Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Raný středověk (Stěhování národů)
Osídlení Čech v raném středověku
Antický Řím Dějiny impéria.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
I. Starověké středomoří
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Civilizační centra Vznik a vývoj.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Opakování národních dějin (1)
Druh učebního materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
Jak pracovat s učebnicí
Středověk – Jagellonci
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Úvod do středověku.
Historické počátky středověké Evropy
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Transkript prezentace:

Středověk Úvod

Opáčko z loňska: Charakterizuj pravěk a starověk, zařaď do časových souvislostí Ukaž na mapě hranice římské říše v době jejího největšího rozsahu Jaké společenské vrstvy existovaly ve starém Římě? Kdy a kde vzniklo křesťanství? Čím se lišilo od římského náboženství? Proč bylo tak populární především u chudých lidí? Kdy se římská říše rozdělila na západní a východní část? Kdy došlo k zániku jedné z nich a která to byla? Co víš o našem území v době pravěku a starověku?

Prostor pro tebe: Co víš o středověku? Jak si středověk představuješ? Do jakého časového úseku patří středověk – čím začíná a končí? Jaké období středověku předcházelo a co o něm víš? Jaký byl život našich předků v tomto období?

Co znamená „středověk“? Název vznikl asi v 15. století, italští renesanční umělci, snaha nějak nazvat propast mezi antikou a současnou dobu (tedy renesanci) Pro ně to byla doba temna – středověk jako ztráta filozofie, umění, jazykové úrovně K zamyšlení – opravdu byl středověk doba temna? (odpovíme si na konci školního roku)

Co je typické pro: Starověk Středověk kultura antického Řecka a Říma Nástup křesťanství, rozmach ostatních náboženství (islám, buddhismus) Vznik nových evropských států

Od kdy do kdy? Středověk zahrnuje dobu zhruba od 5. – 16. století Počátečním momentem je pád římské říše r. 476 (pokud si nepamatuješ, mrkni do poznámek z minulého školního roku), za konec se považuje objevení Ameriky r. 1492 (kým?) anebo r. 1453 anebo r. 1648 (co se stalo v těchto letech? zjisti…) Rozdělujeme na tři období: raný (do cca 12.st), vrcholný (do cca 15.st), pozdní (do cca 16.st)

Pro zájemce RANÝ STŘEDOVĚK VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK POZDNÍ STŘEDOVĚK Život uprostřed nekonečných lesů, prostá technika Vláda bojovnické družiny Jednoduché kamenné stavby VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Výstavba zemědělské krajiny Vznik šlechtických panství, měst Gotika, univerzity POZDNÍ STŘEDOVĚK Nový náhled na člověka, filozofii, návrat k antice

A co dál? A co kultura? Vzdělanost? Životy šlechticů i obyčejných lidí? Počkej si, o všem se dovíš. Pokud ti ale tato informace nestačí, můžeš si mezitím vyhledat, co tě zajímá, v těchto knihách: Kol. autorů: Raně středověký svět Kol. autorů: Doba hradů a rytířů Kol. autorů: Renesance a reformace Vondruška, V: Život ve středověku. Vondruška, V: Život ve staletích. 12. století. Vondruška, V: Život ve staletích. 13. století. Vondruška, V: Život ve staletích. 14. století. Breuers, D: Na hradech, v klášterech, v podhradí Anebo na internetu: http://dejiny.ceskatelevize.cz/ www.e-stredovek.cz http://dejepis-zsbrusperk.webnode.cz/ Anebo v televizi: Mýta a fakta historie Jak přemýšlel středověký člověk

Pamatuj si : Co znamená slovo středověk V jakých stoletích se odehrává Jaké události jsou počátkem a koncem Co je pro středověk typické (základní informace)