NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Kam se v počítači ukládají data
Základní jednotka PC Obr. 1.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Informatika Počítačové sítě.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Diskové systémy.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Sběrnice Obr. 1.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Netradiční typy diskových pamětí
Princip magnetického disku
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Základy informatiky část 6
INFORMATIKA 9 Karty III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Hardware osobních počítačů
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základní jednotka notebooku
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Informatika – Datové sítě
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Software počítače 2 - opakování
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Transkript prezentace:

NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat. Může obsahovat, ale i mnoho jiných funkcí. Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat. Může obsahovat, ale i mnoho jiných funkcí. Obr. 1

NAS NAS můžeme přirovnat k malému počítači, který většinou pohání operační systém LINUX. NAS můžeme přirovnat k malému počítači, který většinou pohání operační systém LINUX. Základní jednotka NAS obsahuje: Základní jednotka NAS obsahuje: Procesor Procesor Operační paměť Operační paměť Síťovou kartu Síťovou kartu USB porty USB porty Jeden nebo více pevných disků Jeden nebo více pevných disků Wi-Fi kartu Wi-Fi kartu

Použití NASu Souborový server Souborový server Multimediální centrum Multimediální centrum server server Web server Web server P2P server P2P server

Správa NASu NAS server se spravuje nejčastěji pomocí webového rozhraní, tzn. pomocí vzdáleného přístupu. NAS server se spravuje nejčastěji pomocí webového rozhraní, tzn. pomocí vzdáleného přístupu. Lze v něm definovat nejen vlastnosti a funkce NASu, ale také uživatele, kteří k němu budou mít přístup. Těm lze nastavit práva přístupu k jednotlivým částem NASu. Lze v něm definovat nejen vlastnosti a funkce NASu, ale také uživatele, kteří k němu budou mít přístup. Těm lze nastavit práva přístupu k jednotlivým částem NASu. Každému uživateli lze přiřadit oprávnění pro zápis nebo čtení ke konkrétním adresářům a souborům. Každému uživateli lze přiřadit oprávnění pro zápis nebo čtení ke konkrétním adresářům a souborům.

Připojení NASu NAS server se nejčastěji připojuje pomocí síťového kabelu. U některých modelů lze použít i připojení pomocí Wi-Fi (bývá pomalejší). NAS server se nejčastěji připojuje pomocí síťového kabelu. U některých modelů lze použít i připojení pomocí Wi-Fi (bývá pomalejší). K NASu přistupujeme většinou pomocí protokolu CIFS – (Common Internet File System). Známější označení je SAMBA. Tento přístup platí pro operační systém Windows. K NASu přistupujeme většinou pomocí protokolu CIFS – (Common Internet File System). Známější označení je SAMBA. Tento přístup platí pro operační systém Windows. Z operačního systému LINUX přistupujeme k NASu pomocí protokolu NFS (Network File System). Z operačního systému LINUX přistupujeme k NASu pomocí protokolu NFS (Network File System). Pro přístup k datům lze použít i protokol FTP (File Transfer protokol) nebo HTTP protokol (HyperText Transfer Protocol) Pro přístup k datům lze použít i protokol FTP (File Transfer protokol) nebo HTTP protokol (HyperText Transfer Protocol)

Data v NASu Protože NAS server je chápán jako bezpečné úložiště dat, doporučuje se na něj nahrávat tyto data: Protože NAS server je chápán jako bezpečné úložiště dat, doporučuje se na něj nahrávat tyto data: Fotky Fotky Dokumenty Dokumenty Pracovní data Pracovní data Filmy Filmy Seriály Seriály Hudbu Hudbu Zálohy Zálohy

Typy NASů NASy rozdělujeme na: NASy rozdělujeme na: Jednodiskové – je to vlastně externí pevný disk s přidanými síťovými funkcemi. Z hlediska bezpečnosti se moc nedoporučuje. Jednodiskové – je to vlastně externí pevný disk s přidanými síťovými funkcemi. Z hlediska bezpečnosti se moc nedoporučuje. Vícediskové – dvou diskové – hlavní výhodou je bezpečnost dat, při zapojení dvou disků do pole RAID1. Čtyř diskové (vícediskové) – umožňují ještě bezpečnější zapojení do pole RAID5. Nevýhodou je vyšší cena a větší provozní spotřeba. Vícediskové – dvou diskové – hlavní výhodou je bezpečnost dat, při zapojení dvou disků do pole RAID1. Čtyř diskové (vícediskové) – umožňují ještě bezpečnější zapojení do pole RAID5. Nevýhodou je vyšší cena a větší provozní spotřeba.

Výhody NAS serverů Neustálá dostupnost dat Neustálá dostupnost dat Přístup k datům z internetu Přístup k datům z internetu Využití s televizním přijímačem Využití s televizním přijímačem Bezpečnost dat Bezpečnost dat Univerzálnost – nezáleží na platformě přistupujícího počítače Univerzálnost – nezáleží na platformě přistupujícího počítače Nevýhoda: neustále v provozu – spotřeba energie Nevýhoda: neustále v provozu – spotřeba energie

Otázky k opakování 1. Vysvětlete pojem NAS. 2. Co obsahuje jednotka NAS? 3. Jaké služby lze použít v rámci NASu? 4. Jak se rozdělují NAS servery? 5. Jaké jsou výhody NAS serverů?

Použité zdroje Kejduš R., "Úvod do NAS serverů – Váš domácí cloud“ [online]. 21. listopadu :30. Dostupný z WWW: nas-serveru-vas-domaci-cloud nas-serveru-vas-domaci-cloud Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free CNX_Enabled_Logitec_NAS_System_%28LSV-MS2C%29.jpg/639px- VIA_ACE-CNX_Enabled_Logitec_NAS_System_%28LSV- MS2C%29.jpg?uselang=cs CNX_Enabled_Logitec_NAS_System_%28LSV-MS2C%29.jpg/639px- VIA_ACE-CNX_Enabled_Logitec_NAS_System_%28LSV- MS2C%29.jpg?uselang=cs