Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o., Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.17 Anotace: Prezentace seznamuje s dělením plodů podle oplodí a druhy plodů. Vzdělávací oblast: Plody a semena Autor: Ing. Jiří.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Škola: Praktická škola dvouletá
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o., Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SLOŽENÍ OCELI Název školy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
VY_52_INOVACE_PRV.2.20 _Ovoce _pracovní list
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Ovoce – Význam ve výživě
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Exotické plody.
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdroj obrazového materiálu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Potraviny a výživa – Med
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Obrázkové čtení se spojkou I.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Člověk a jeho svět 2.ročník
Transkript prezentace:

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0301Ovoce Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15 – 18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením ovoce, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slova Ovoce Datum 10. 9. 2012

Ovoce

Charakteristika Jako ovoce jsou označovány četné, téměř bez výjimky v syrovém stavu poživatelné plody a semena kultivovaných a divoce rostoucích rostlin. Konzumuje se většinou v syrovém stavu, pouze menší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 70 kg.

Složení ovoce Ovoce dužnaté skořápkové Voda 70-90 % 8 % Bílkoviny 0,2 % 10 % Tuk 0 % 60 % i více Sacharidy – glukóza, fruktóza, celulóza, pektiny 10-18 % 11 % Nerostné látky - Ca (vápník), P (fosfor), Fe (železo), K (draslík), Na (sodík), Mg (hořčík), S (síra), Cu (měď), Mn (mangan), B (bór) 2 % 3 % Vitamíny C, B karoten (provitamín A) B

Složení a význam ovoce Obsah jednotlivých látek zastoupených v ovoci není stálý, kolísá podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti plodů, půdních a klimatických podmínek a správného uskladnění. Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Zvláštní význam má pro lidskou výživu vysoký obsah vlákniny-celulózy, která příznivě ovlivňuje trávicí proces i činnost dalších orgánů.

Rozdělení ovoce 1. Jádrové ovoce – jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

Jádrové ovoce Jablka Hrušky Kdoule Mišpule

Peckové ovoce Třešně Višně Švestky Slívy Meruňky Broskve Nektarinky Ryngle Mirabelky

Bobulové a lesní plody Vinné hrozny Rybíz Angrešt Borůvky Brusinky Maliny Ostružiny Moruše Jahody Šípky

Citrusové ovoce Citrony Limetky Pomeranče Mandarinky Grapefruit Pomelo

Skořápkové ovoce Vlašské ořechy Lískové Mandle Pistácie Para Kokos Jedlé kaštany Arašídy

Importované (dovážené) ovoce Ananas Avokádo Banány Datle Fíky Kaki Granátové jablko Kiwi Liči Rambutan Papája Mango Maracuja Karambola

Skladování ovoce Při skladování ovoce jde o to, aby se životní procesy ovoce (dýchání, dozrávání) byly zpomaleny a tím se prodloužila jeho trvanlivost. Ke skladování ovoce jsou nejvhodnější speciální ovocné sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Ovoce se také skladuje v tzv. mechových sklepích (mech na podlaze příznivě reguluje vlhkost vzduchu, teplotu a čistotu a omezuje i růst různých plísní. Zde zraje ovoce pomaleji. Skořápkové ovoce skladujeme v textilních pytlích, zavěšených v proudu vzduchu.

Použití a výrobky z ovoce Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé. Některé druhy jsou však málo trvanlivé, proto se musí konzervovat a to sterilací (zavařováním), sušením, zahušťováním, zmrazováním, zaléváním do cukru (kandováním). Ovocné šťávy se pasterují, dále alkoholickým kvašením či cukrem (sirupy). Výrobky – marmelády, džemy, rosoly, povidla, kompoty, protlaky, klevely, sušené ovoce, kandované ovoce, zmražené ovoce, dětské ovocné kaše, vína, lihoviny apod.

Zajímavosti http://www.gastrofresh.cz/ - dovoz ovoce

Jaké je rozdělení ovoce? 1. Jádrové ovoce –jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola

Použité zdroje Peter Anderle, Dr. Helmuth Schwartz, Zbožíznalství, SNTL Praha 2001 Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Forró, Potraviny a nápoje, IQ 147 spol. s.r.o. Praha 1984 Obrázky: Mgr. Alena Marková, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. http://www.gastrofresh.cz/cs/sortiment/kompletni-sortiment [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gastrofresh.cz/cs/sortiment/kompletni-sortiment