Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0301Ovoce Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15 – 18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením ovoce, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slova Ovoce Datum 10. 9. 2012
Ovoce
Charakteristika Jako ovoce jsou označovány četné, téměř bez výjimky v syrovém stavu poživatelné plody a semena kultivovaných a divoce rostoucích rostlin. Konzumuje se většinou v syrovém stavu, pouze menší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 70 kg.
Složení ovoce Ovoce dužnaté skořápkové Voda 70-90 % 8 % Bílkoviny 0,2 % 10 % Tuk 0 % 60 % i více Sacharidy – glukóza, fruktóza, celulóza, pektiny 10-18 % 11 % Nerostné látky - Ca (vápník), P (fosfor), Fe (železo), K (draslík), Na (sodík), Mg (hořčík), S (síra), Cu (měď), Mn (mangan), B (bór) 2 % 3 % Vitamíny C, B karoten (provitamín A) B
Složení a význam ovoce Obsah jednotlivých látek zastoupených v ovoci není stálý, kolísá podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti plodů, půdních a klimatických podmínek a správného uskladnění. Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Zvláštní význam má pro lidskou výživu vysoký obsah vlákniny-celulózy, která příznivě ovlivňuje trávicí proces i činnost dalších orgánů.
Rozdělení ovoce 1. Jádrové ovoce – jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola
Jádrové ovoce Jablka Hrušky Kdoule Mišpule
Peckové ovoce Třešně Višně Švestky Slívy Meruňky Broskve Nektarinky Ryngle Mirabelky
Bobulové a lesní plody Vinné hrozny Rybíz Angrešt Borůvky Brusinky Maliny Ostružiny Moruše Jahody Šípky
Citrusové ovoce Citrony Limetky Pomeranče Mandarinky Grapefruit Pomelo
Skořápkové ovoce Vlašské ořechy Lískové Mandle Pistácie Para Kokos Jedlé kaštany Arašídy
Importované (dovážené) ovoce Ananas Avokádo Banány Datle Fíky Kaki Granátové jablko Kiwi Liči Rambutan Papája Mango Maracuja Karambola
Skladování ovoce Při skladování ovoce jde o to, aby se životní procesy ovoce (dýchání, dozrávání) byly zpomaleny a tím se prodloužila jeho trvanlivost. Ke skladování ovoce jsou nejvhodnější speciální ovocné sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Ovoce se také skladuje v tzv. mechových sklepích (mech na podlaze příznivě reguluje vlhkost vzduchu, teplotu a čistotu a omezuje i růst různých plísní. Zde zraje ovoce pomaleji. Skořápkové ovoce skladujeme v textilních pytlích, zavěšených v proudu vzduchu.
Použití a výrobky z ovoce Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé. Některé druhy jsou však málo trvanlivé, proto se musí konzervovat a to sterilací (zavařováním), sušením, zahušťováním, zmrazováním, zaléváním do cukru (kandováním). Ovocné šťávy se pasterují, dále alkoholickým kvašením či cukrem (sirupy). Výrobky – marmelády, džemy, rosoly, povidla, kompoty, protlaky, klevely, sušené ovoce, kandované ovoce, zmražené ovoce, dětské ovocné kaše, vína, lihoviny apod.
Zajímavosti http://www.gastrofresh.cz/ - dovoz ovoce
Jaké je rozdělení ovoce? 1. Jádrové ovoce –jablka, hrušky, kdoule, mišpule, jeřabiny 2. Peckové ovoce – třešně, višně, švestky, slívy, ryngle, meruňky, broskve, nektarinky, mirabelky 3. Bobulové a lesní plody – vinné hrozny, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, moruše, jahody, šípky 4. Citrusové ovoce – citróny, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity, pomelo 5. Skořápkové – ořechy vlašské, lískové, mandle, jedlé kaštany, pistácie, para, kokos, arašidy, kešu 6. Dovážené (importované) ovoce – ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kaki, granátové jablko, kiwi, liči, rambutan, papája, mango, maracuja, karambola
Použité zdroje Peter Anderle, Dr. Helmuth Schwartz, Zbožíznalství, SNTL Praha 2001 Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Forró, Potraviny a nápoje, IQ 147 spol. s.r.o. Praha 1984 Obrázky: Mgr. Alena Marková, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. http://www.gastrofresh.cz/cs/sortiment/kompletni-sortiment [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gastrofresh.cz/cs/sortiment/kompletni-sortiment