Lidské zdraví a potrava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Chemické složení živých organismů
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Lidské zdraví a potrava Výchova ke zdraví Lidské zdraví a potrava 6. ročník

Potrava a živí tvorové Potrava je životně důležitá pro všechno živé na Zemi Žádný živý organismus se neobejde bez příjmu potravy, bez výživy svého těla Výživa závislá na konzumace potravin v nezměněné nebo upravené podobě http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTI4IICpSaMWIT0PlyDvijrAOOuydxOL0Kx2MFQ_2dfQgBB-yQz

Důležitost potravy Potrava obsahuje životně důležité látky: Látky sloužící živým tvorům ke stavbě vlastního těla Látky dodávající živým tvorům energii k pohybu a životu vůbec Voda Minerály a stopové prvky, které slouží ke správné funkci jednotlivých orgánů těl organismu

Srovnání: lidské tělo a dům Srovnáme si stavbu dobrého a fungujícího domu s lidským tělem a zjistíme, že s tělem a potravou je to jako se stavbou a fungováním domu Lidské tělo Dům Potřebuje stavební materiál Potřebuje energii Potřebuje vodu Potřebuje minerály a stopové prvky Potřebuje cihly a maltu Potřebuje dodat energii (elektřinu, plyn) Potřebuje vodu Potřebuje látky na opravy a dobré fungování

Základní živiny Mezi základní živiny patří látky, které slouží ke stavbě těla a dodávají organismu energii popřípadě vytváří prostředí vhodné pro přeměnu látek: Sacharidy Tuky Bílkoviny

Sacharidy V lidském těle slouží jako Zdroj a krátkodobá zásoba energie Zásobní látky (škrob) Tyto potraviny jsou vydatné na sacharidy: pečivo, ovoce, mouka, zelenina

Tuky V lidském těle slouží jako Zdroj a dlouhodobá zásoba energie Vytváří vhodné prostředí pro přeměnu látkovou Tyto potraviny jsou vydatné na tuky: oleje, máslo, tučné maso, ořechy, čokoláda http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQtVwGz3y_J8LCpNoNWY1HtyzuaSFrnLsaEihFSk-OMhyqVh2fA

Bílkoviny V lidském těle slouží jako Stavební materiál Záložní zdroj energie Obranný Tyto potraviny jsou vydatné na tuky: maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, luštěniny http://www.moje-fitness.cz/images/76.jpg