N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna 2015 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Přednáška pro ČAK Brno 18. září 2013
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Nový občanský zákoník Zákon č. 89/2012 Sb..
BEZPEČNOSTNÍ A STRATEGICKÁ STUDIA BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA ČR.
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
N ÁHRADA ŠKODY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 13. září
Přednáška pro ČAK Brno 29. ledna 2014
Realitní obchody ve světle nového soukromého práva
10. Právní odpovědnost a její druhy
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Přednáška pro ČAK Brno 3. prosince 2014
Právo na duševní a tělesnou integritu
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
David Suchánek. Smíchovská střední průmyslová škola Vypracovali: David Suchánek Petr Kejda Odborný konzultant: Norbert Bidrman.
Okolnosti vylučující protiprávnost
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Právní odpovědnost a její druhy
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Právní odpovědnost.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Realizace práva.
Obecně Lucia Madleňáková
2. Přednáška Lucia Madleňáková
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 29. dubna
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Právní odpovědnost a její druhy
Obecně Mgr. Lucia Rentková
S Rozsah odpovědnosti poddodavatele / pomocníka Brno, 14. dubna 2015 Richard Baček General Counsel Siemens Česká republika a Slovenská republika.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
ODPOVĚDNOST. PŘEDPOKLADY VZNIKU ODPOVĚDNOSTI Porušení právní povinnosti Příčinná souvislost Škoda/porušení právem chráněného zájmu.
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
ODPOVĚDNOST. PŘEDPOKLADY VZNIKU ODPOVĚDNOSTI Porušení právní povinnosti Příčinná souvislost Škoda/porušení právem chráněného zájmu.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Název projektu: Moderní škola
Autor: Ing. Sikorová Renata
Odpovědnost.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

N ÁHRADA ŠKODY A NEMAJETKOVÉ ÚJMY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU - ZÁKLADY JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna

Náhrada škody a nemajetkové újmy zákon č. 89/2012 Sb. (o. z.) – účinný od x Odpovědnost za škodu zákon č. 40/1964 Sb. (obč. zák.) 2

Důvody vzniku povinnosti k náhradě škody:  Porušení dobrých mravů  Porušení zákona  Porušení smluvní povinnosti  Zvláštní případy 3

O BJEKTIVNÍ ODPOVĚDNOST § 2895 Škůdce je povinen nahradit škodu bez ohledu na své zavinění v případech stanovených zvlášť zákonem. 4

O BECNÉ USTANOVENÍ § 2909 Škůdce, který poškozenému způsobí škodu úmyslným porušením dobrých mravů, je povinen ji nahradit; vykonával-li však své právo, je škůdce povinen škodu nahradit, jen sledoval-li jako hlavní účel poškození jiného. 5

O BECNÉ USTANOVENÍ § 2910 Škůdce, který vlastním zaviněním poruší povinnost stanovenou zákonem a zasáhne tak do absolutního práva poškozeného, nahradí poškozenému, co tím způsobil. Povinnost k náhradě vznikne i škůdci, který zasáhne do jiného práva poškozeného zaviněným porušením zákonné povinnosti stanovené na ochranu takového práva. 6

D OMNĚNKY NEDBALOSTI § 2911 Způsobí-li škůdce poškozenému škodu porušením zákonné povinnosti, má se za to, že škodu zavinil z nedbalosti. § 2912 (1) Nejedná-li škůdce, jak lze od osoby průměrných vlastností v soukromém styku důvodně očekávat, má se za to, že jedná nedbale. (2) Dá-li škůdce najevo zvláštní znalost, dovednost nebo pečlivost, nebo zaváže-li se k činnosti, k níž je zvláštní znalosti, dovednosti nebo pečlivosti zapotřebí, a neuplatní-li tyto zvláštní vlastnosti, má se za to, že jedná nedbale. 7

O BECNÉ USTANOVENÍ § 2913 (1) Poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit. (2) Povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli. Překážka vzniklá ze škůdcových osobních poměrů nebo vzniklá až v době, kdy byl škůdce s plněním smluvené povinnosti v prodlení, ani překážka, kterou byl škůdce podle smlouvy povinen překonat, ho však povinnosti k náhradě nezprostí. 8

P REVENCE § 2900 Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného. 9

O DVRACENÍ ŠKODY § 2901 Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu, anebo odůvodňuje-li to povaha poměru mezi osobami. Stejnou povinnost má ten, kdo může podle svých možností a schopností snadno odvrátit újmu, o níž ví nebo musí vědět, že hrozící závažností zjevně převyšuje, co je třeba k zákroku vynaložit. 10

O HROŽENÍ § 2903 (1) Nezakročí-li ten, komu újma hrozí, k jejímu odvrácení způsobem přiměřeným okolnostem, nese ze svého, čemu mohl zabránit. (2) Při vážném ohrožení může ohrožený požadovat, aby soud uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící újmy. 11

N UTNÁ OBRANA K RAJNÍ NOUZE § 2905 Kdo odvrací od sebe nebo od jiného bezprostředně hrozící nebo trvající protiprávní útok a způsobí přitom útočníkovi újmu, není povinen k její náhradě. To neplatí, je-li zjevné, že napadenému hrozí vzhledem k jeho poměrům újma jen nepatrná nebo obrana je zcela zjevně nepřiměřená, zejména vzhledem k závažnosti újmy útočníka způsobené odvracením útoku. § 2906 Kdo odvrací od sebe nebo od jiného přímo hrozící nebezpečí újmy, není povinen k náhradě újmy tím způsobené, nebylo-li za daných okolností možné odvrátit nebezpečí jinak nebo nezpůsobí-li následek zjevně stejně závažný nebo ještě závažnější než újma, která hrozila, ledaže by majetek i bez jednání v nouzi podlehl zkáze. To neplatí, vyvolal-li nebezpečí vlastní vinou sám jednající. 12

N ÁHODA § 2904 Újmu způsobenou náhodou nahradí ten, kdo dal ze své viny k náhodě podnět, zejména tím, že poruší příkaz nebo poškodí zařízení, které má nahodilé újmě zabránit. 13

S POLUZAVINĚNÍ § 2918 Vznikla-li škoda nebo zvětšila-li se také následkem okolností, které se přičítají poškozenému, povinnost škůdce nahradit škodu se poměrně sníží. Podílejí-li se však okolnosti, které jdou k tíži jedné či druhé strany, na škodě jen zanedbatelným způsobem, škoda se nedělí. 14

P OUŽITÁ OSOBA § 2914 Kdo při své činnosti použije zmocněnce, zaměstnance nebo jiného pomocníka, nahradí škodu jím způsobenou stejně, jako by ji způsobil sám. Zavázal-li se však někdo při plnění jiné osoby provést určitou činnost samostatně, nepovažuje se za pomocníka; pokud ho však tato jiná osoba nepečlivě vybrala nebo na něho nedostatečně dohlížela, ručí za splnění jeho povinnosti k náhradě škody. 15

P LURALITA ŠKŮDCŮ § 2915 odst. 1: solidární povinnost k náhradě škody – i v případě, že se více osob dopustí samostatných činů, z nichž každý mohl škodu způsobit s pravděpodobností blížící se jistotě. odst. 2: dílčí povinnost – podle účasti na škodlivém výsledku. Nelze-li účast přesně určit, přihlédne se k míře pravděpodobnosti § vypořádání mezi solidárně odpovědnými škůdci § postih povinného k náhradě proti tomu, kdo škodu způsobil 16