Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 01. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Občanské právo - zásady
Přednáška z římského práva Zimní semestr Mgr.Petr Dostalík, Ph.D.
Kateřina Kotlíková. - vztah upravený právními normami mezi subjekty práva tvořen z těchto prvků :  subjekty (účastníky)  obsah  předmět.
Právní vztahy a právní skutečnosti
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Základní principy a vybrané instituty středověkého trestního práva
Právní vztahy.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Veřejná správa – úvod.
Správní činnosti.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Právní odpovědnost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 02. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Realizace práva.
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zdánlivé a neplatné manželství
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Subjekty občanskoprávních vztahů JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní dějiny Ladislav Vojáček
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček 05 Instituty uherského práva II.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_066 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Základní pojmy právní – podzim 2016
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
Spolkové a nadační právo
(přednáška k předmětu Základy práva)
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Právní dějiny Ladislav Vojáček
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO II. LS 2012.
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 01. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva

Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva: 1. Obecné pojmy 2. Rodinné právo 3. Věcná práva 4. Dědické právo 5. Obligační právo 6. Trestní právo 7. Procesní právo

Ad 1. Subjekty práv (osoby) fyzické osoby fyzické osoby právnické osoby právnické osoby korporace korporace nadace nadace

Právní subjektivita způsobilost k právům a povinnostem způsobilost k právům a povinnostem způsobilost k právnímu a protiprávnímu jednání způsobilost k právnímu a protiprávnímu jednání

Omezení právní způsobilosti věk věk zdravotní stav zdravotní stav marnotratnost marnotratnost pohlaví pohlaví rodinný stav rodinný stav občanská čest občanská čest náboženství náboženství státní příslušnost státní příslušnost povolání povolání příslušnost k různým společenským vrstvám příslušnost k různým společenským vrstvám

Právnické osoby královský fiskus královský fiskus světské veřejnoprávní korporace světské veřejnoprávní korporace obce obce církevní veřejnoprávní korporace církevní veřejnoprávní korporace soukromoprávní korporace soukromoprávní korporace nadace nadace

Objekty práv movitosti (hnuteľnosti) a nemovitosti movitosti (hnuteľnosti) a nemovitosti věci dělitelné a nedělitelné (fyzicky, právně), věci dělitelné a nedělitelné (fyzicky, právně), spotřebitelné, nespotřebitelné a opotřebitelné, spotřebitelné, nespotřebitelné a opotřebitelné, zastupitelné a nezastupitelné, zastupitelné a nezastupitelné, ocenitelné a neocenitelné, ocenitelné a neocenitelné, obchodovatelné a neobchodovatelné, obchodovatelné a neobchodovatelné, hlavní věc a příslušenství, hlavní věc a příslušenství, skupinu věcí bez pána skupinu věcí bez pána plody plody hromadné věci (faktické /stádo apod./ a právní) hromadné věci (faktické /stádo apod./ a právní) později také + věci jednoduché a složené později také + věci jednoduché a složené + věci přítomné a budoucí.

Právní hromadné věci = majetky královský, šlechtický, měšťanský, církevní a poddanský majetek královský, šlechtický, měšťanský, církevní a poddanský majetek majetek věčného a dočasného práva majetek věčného a dočasného práva zděděný (dedovizeň) a nabytý majetek zděděný (dedovizeň) a nabytý majetek majetek mužské a ženské větve majetek mužské a ženské větve

Právní skutečnosti jednání jednání právem povolené právní úkony právem povolené právní úkony právem nedovolené protiprávní činy právem nedovolené protiprávní činy skutečnosti, při nichž lidská vůle absentuje nebo není relevantní skutečnosti, při nichž lidská vůle absentuje nebo není relevantní

Právní úkony formální a bezforemné formální a bezforemné jednostranné a dvoustranné jednostranné a dvoustranné lukrativní a onerózní lukrativní a onerózní inter vivos a mortis causa inter vivos a mortis causa

Protiprávní úkony - delikty proti osobě = násilné činy - veřejnoprávní delikty (crimina) a soukromoprávní delikty (= 19. století)

Sankce a) za útoky proti osobám: a) za útoky proti osobám: zpočátku krevní msta (neomezená, pak uplatňování principu odvety) zpočátku krevní msta (neomezená, pak uplatňování principu odvety) výkupné (compositio, homagium) výkupné (compositio, homagium) b) když stát stíhal porušení práva a pořádku jako takového: b) když stát stíhal porušení práva a pořádku jako takového: pokuta (birsagium) pokuta (birsagium) trest ztráty majetku (= alternativa k trestu smrti i samostatný trest) trest ztráty majetku (= alternativa k trestu smrti i samostatný trest) trest smrti trest smrti

Ad 2. Rodinné právo s rozšířením křesťanství monogamní manželství s rozšířením křesťanství monogamní manželství rodinný nedíl rodinný nedíl

Příbuzenství a švagrovství pokrevní pokrevní mužské, též agnátskémužské, též agnátské ženské, též kognátskéženské, též kognátské - určování stupně příbuzenství adopční adopční duchovní duchovní + švagrovství (svokrovstvo)

Základní instituty manželského práva Zasnoubení Zasnoubení = vzájemný slib, že v budoucnosti uzavřou manželství Manželství Manželství = trvalé a úplné společenství života mezi mužem a ženou

Manželské překážky absolutně vylučující absolutně vylučující relativně vylučující relativně vylučující zakazující překážky zakazující překážky

Zánik manželství smrt smrt rozloučení (rozluka) rozloučení (rozluka) (rozvod od stolu a lože) (rozvod od stolu a lože)