EVROPA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

Evropa-jeden ze světadílů
Evropa Rozdělení kontinentu.
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY
Itálie.
AFRIKA Geografická poloha.
Přírodní podmínky v Evropě
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
AMERIKA.
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
EVROPA Poloha: s Asií tvoří jednotný superkontinent Euroasii, vzhledem k historickému a kulturnímu vývoji je považována za samostatný světadíl. Leží.
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
AMERIKA.
Světadíly a kontinenty + oceány
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001
Povrch Evropy Rozmanitý povrch = výsledek geologického vývoje
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Evropa Poloha a rozloha.
Evropa Povrch.
Amerika.
Evropa Členitost, Povrch Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
AMERIKA poloha, rozloha, členění
poloha, rozloha, členitost
PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI RUMUNSKEM A BULHARSKEM TVOŘÍ PŘEVÁŽNĚ
Povrch Evropy.
Eurasie Největší kontinent Hranice 2 světadíly Ural Emba Kaspik Kavkaz
E V R O P A EU - OP VK - III/2 ICT DUM 1 Vypracovala Ludmila Kebzová.
- poloha - rozloha - reliéf
VY_52_INOVACE_03/2/24_ZEMĚPIS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
EVROPA.
Přírodní podmínky Asie
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
EVROPA Povrch.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ na.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: PŘÍRODNÍ PODMÍNKY - SOPEČNÁ ČINNOST Číslo.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
ASIE - ÚVOD. Východní část světadílu Eurasie název z akkadského “asu” = země východu Hraniční pevninské body: S Čeljuskinův mys VDěžněvův mys Jmys Buru.
Evropa - povrch VY_32_INOVACE_12_ZEMĚPIS_Evropa – povrch
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Evropa – Povrch AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06_Z8_Skála TÉMA: Evropa - test
GEOGRAFIE EVROPY. GEOGRAFIE EVROPY CHARAKTERISTIKA jeden ze 6 světadílů Z část Eurasie OHRANIČENÍ? druhý nejmenší světadíl = km2 druhý nejhustěji.
zpracovaný v rámci projektu
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
zpracovaný v rámci projektu
Evropa – poloha, rozloha, členitost
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Obecná charakteristika kontinentu
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
Transkript prezentace:

EVROPA

Název: z jakého slova pochází název Evropa? z fénického slova „ereb“, kterým se označovali země tmy (kde zapadá slunce) Poloha: charakterizuj stručně polohu Evropy jako kontinentu a světadílu

s Asií tvoří jednotný superkontinent s Asií tvoří jednotný superkontinent Euroasii, vzhledem k historickému a kulturnímu vývoji je považována za samostatný světadíl. Leží převážně v mírném klimatickém pásu na S polokouli, jen malá část na Z leží na Z polokouli

Výhody/nevýhody Jaká pozitiva a negativa přináší Evropě její geografická poloha?

VÝHODY: těsné spojení s Asií a blízkost Afriky s jejich vyspělými starověkými kulturami a poměrná blízkost Ameriky (poloha uprostřed tzv.polokoule pevnin) přispěly s členitým pobřežím a mírným vlhkým podnebím k jejímu prudkému rozvoji a celosvětovému vlivu. Značná různorodost přírodních poměrů na malém území vedla ke stimulaci rozvoje.

NEVÝHODY: malá rozloha (méně přírodních zdrojů a životního prostoru) závislost na dovozu nerost.surovin z rozvojových zemí

Rozloha a hustota osídlení Porovnej Evropský světadíl s ostatními co do velikosti, počtu obyvatel a ekonomické vyspělosti

V současnosti patří Evropa k nejbohatším a nejrozvinutějším částem planety (nachází se zde nejvíce vyspělých zemí s vysokou životní úrovní).

Rozlohou je 2. nejmenší světadíl (10,5 mil km2), ale počtem obyvatel (743 mil.) je 3. nejlidnatější světadíl (stav k ½ r.2013) (1.Asie 4,3 mld., 2.Afrika 1,1 mld., 4.Latinská Am.617 mil., 5.S.Amer. 355 mil., 6.Austr+Oc. 38 mil.)

Krajní body: podle atlasu světa najdi a zapiš název nejzašších bodů evropského kontinentu a urči jejich zeměpisnou šířku SS: mys Nordkinn 71° 08‘ s.z.š. ZZ: mys Cabo da Roca 9° 29‘ z.z.d. VV: vých. úpatí Polárního Uralu 67° 20‘ v.z.d.(Bajdaracký zál.v Karském moři) JJ:mys Punta Marroqui 35° 59‘ s.z.š.

Vzdálenosti krajních bodů Podle vhodné mapy v atlase světa změř a vypočti nejkratší vzdálenosti mezi nejsevernějšíma nejjižnějším bodem Evropy a nejzápadnějším a nejvýchodnějším. Ve kterém směru je Evropa protáhlejší?

4317 km 5269 km mys Nordkinn 71° 08‘ s.z.š úpatí Polárního Uralu 67° 20‘ v.z.d. 4317 km 5269 km Cabo de Roca 9° 29‘ z.z.d Punta Maruqui 35° 59‘ s.z.š

Členitost povrchu Podle atlasu světa porovnej horizontální členitost Evropy s ostatními kontinenty. Jaké to má pro Evropu výhody?

Pobřeží má obrovskou členitost (největší ze všech světadílů, poloo Pobřeží má obrovskou členitost (největší ze všech světadílů, poloo.a ostrovy zaujímají asi 1/3 povrchu, délka pobřeží činí 38 000 km) – výhodné pro zakládání přístavů a námořní dopravu

Ostrovy a poloostrovy Podle atlasu světa lokalizuj 7 největších ostrovů a poloostrovů ležících v Evropě

OSTROVY: Britské o., Island, Nová Země, Svalbard (Špicberky), Sicílie, Sardinie, Korsika... POLOOSTROVY: Skandinávský, Iberský, Apeninský, Kola, Balkánský, Jutský, Krym...

Vertikální členitost Podle atlasu světa porovnej výškovou členitost Evropy s dalšími kontinenty (střední nadmořská výška, nejnižší a nejvyšší bod)

střední nadmořská výška: 300 m nejvyšší hora: Mt. Blanc 4810 m nejnižší místo: proláklina Kaspic. moře -28 m

Geologický vývoj Jaké procesy se nejvíce podílely (podílí) na formování zemského povrchu v Evropě?

procesy formující povrch Evropy pevninotvorná činnost (pomalé pohyby litosféry) horotvorná činnost – vrásnění, tektonické poklesy a zdvihy sopečná a zemětřesná činnost

zvětrávání hornin a eroze působení pevninského a horského ledovce v poslední době ledové (poslední skončilo asi před 100 tis.lety)

V jakých geologických dobách vznikaly nejrozsáhlejší pohoří Evropy? Podle atlasu světa lokalizuj geologicky nejmladší a nejstarší části evropské pevniny.

jádro kontinentu tvoří Baltský štít ke kterému se v I. horách kaledonským vrásněním připojily horské systémy Skotské vys. a Skandinávského pohoří varijským vrásněním vznikla pohoří ve středu kontinentu (Česká vysočina, Středoněmecká vys.,Jura, Vogezy, Ural...

Ve III.horách došlo zatím k poslednímu a dosud neukončenému alpskému vrásnění nárazem africké lit.desky do euroasijské a vzniklo mocné horské pásmo s četnými kotlinami (Velká Uherská níž., Pádská níž.,Valašská níž.,...) táhnoucí se od Pyrenejského poloo.(Pyreneje) přes Alpy a Karpaty pokračující do Asie. V těchto oblastech se projevuje četná sopečná činnost a ničivá zemětřesení.

430 mil.let, srážka Laurentie a Baltiky (kaledonské vrásnění), vznikla Euramerika Baltika

300 mil.let, Gondwana se sráží s Euramerikou (hercynské/varijské vrásnění) + Kazachstánie x Sibiř (Altaj) Kazachstánie Euramerika Gondwana

90 mil.let (pozdní křída)

Sopečná činnost v Evropě Podle školního atlasu světa se pokus ve vhodně zvolené mapě zjistit, jestli se v Evropě vyskytují oblasti, které jsou často ohrožovány sopečnou činností a zemětřesením - lokalizuj tyto oblasti Lokalizuj 5 aktivních sopek v Evropě

  NÁZEV SOPKY NADM.VÝŠKA STÁT 1 2 3 4 5

  NÁZEV SOPKY NADM.VÝŠKA STÁT 1  Etna  3329 m n. m  Itálie 2  Hekla  1491 m n. m.  Island 3  Vesuv  1277 m n.m. 4  Stromboli  926 m n. m. 5  Théra  584 m n. m.,  Řecko

Současná zemětřesení v Evropě

I brňáci majó svó sopku